1.2.2005

Miksi vesi haihtuu hitaammin kuumissa autiomaissa vaikka maapallo lämpenee?

Tavalliselle pulliaiselle, kuten blogi-henkilölle, keskustelu maapallon lämpenemisestä nostaa tavallisesti hien pintaa. Puheenvuoroja on lähes mahdoton ymmärtää, väitteet ja vastaväitteet sinkoilevat, tieteellisiä totuuksia julistetaan ja kumotaan. Vallitsee yleinen hämmennys.

Nyt esille on tullut uusi uhanairut: global dimming, maapallon himmentyminen. Päänsärky lisääntyy. Siis missä mennään, mistä tullaan ja mihin olla tähtäämässä? Lue eteenpäin ja Hanhensulka paljastaa minkä voi!

Tähän saakka on tapahtunut: Ensin Aatami ja Eeva karkotettiin Paratiisista. Sitten Arabian alueella olevat paimentolaiset huomasivat, että maasta tuli puhtaalle hiekalle mustaa, pahalle haisevaa mönjää ja päättivät myydä sen länsimaihin. Henry Ford rakensi autoja, joissa mönjää voitiin polttaa ja Boeing ja Airbus lentokoneita, joissa sitä suihkutettiin siipien alla roikkuvien putkien läpi suoraan puhtaaseen ilmaan yhdentoista kilometrin korkeudella. Rooman Klubi sanoit, että mönjä loppuu vuoteen 2000 mennessä mutta muut tiedemiehet sanoivat, että maapallon ilmasto todellisuudessa lämpenee, vaikka itse asiassa elämme jääkausien välistä, vain vähän lämpimämpää, kylmää kautta.

Sitten tieteelle keksittiin uusi sylkykuppi vuonna 2001. Se ei ollut Osama bin Ladin, saudiarabialainen filantropisti ja terroristi, vaan tanskalainen tilastotieteilijä nimeltään Bjørn Lomborg. Arvoisa Lukija saattaa sanoa, että tämä on ihan oikein, tanskalaiset sopivat parhaiten juuri mainittuun tehtävään, heistä ei ole ollut kuin haittaa pohjoismaisessa yhteistyössä, varastivat mm. Turun tuomiokirkon kuparisen katon. Ja tässä Lukija on tietysti oikeassa.

Lomborg kuitenkin sanoi, että koko tiedeyhteisö on surkeasti väärässä väittäessään, että ihminen vaikuttaa mitenkään maapallon lämpenemiseen. Ja todisti sanansa tilastollisen vastaansanomattomasti. Tiedeyhteisö sanoi, että ”kylläpäs vaikuttaa”. Kukin voi uskoa kumpaan tahansa näistä tieteilijöistä.

Nyt on kuitenkin kuultu uutta tietoa, ja kuten tämän blogin otsikko sanoo, kysymys on: miksi vesi haihtuu hitaammin kuumissa autiomaissa vaikka maapallo lämpenee?

Mutta mennäänpä takaisin Osama bin Ladiniin, jonka terroriteolla New Yorkissa 9/11 oli yllättävä myönteinen vaikutus. Yhdysvalloissa sää parani. Ja syynä oli se, että Yhdysvalloissa ei sallittu yhtään siviili-ilmailulentoja muutamaan päivään. Tiedemiehet olivat jo pitkään epäilleet, että taivaalla lilluvat jättöjuovat olivat suihkukoneiden aikaansaamia ja koska niitä ei noina kolmena lennottomana päivänä näkynyt, tiedeyhteisö päätteli epäilyksensä oikeaksi. Suihkukoneet todella muodostivat pilvennäköisiä jättöjuovia taivaalle ja tämä vaikutti ilman lämpötilaan yhden asteen verran Yhdysvalloissa. Piste tiedemiehille!

Kuvaan astui Israelissa työtään jo 40 vuotta tehnyt englantilainen tiedemies nimeltään Gerald (Gerry) Stanhill, biologi, joka oli mitannut kuinka voimakasta auringonpaiste oli Israelin autiomaissa. Arvoisa Lukija pannee merkille vuosimäärän, joka näyttää samalta kuin monien muidenkin autiomaassa sillä alueilla mököttäneiden erämaa-ajat. Eli tähän blogiin tulee nyt Raamatullinen ulottuvuus. Tätä ei voitane enää yhtä helposti kieltää edes tanskalaisten toimesta.

Biologi Gerry siis mittasi auringon voimakkuutta, ja tilastoi tulokset. Mutta! Vaellettuaan kaksikymmentä vuotta autiomaassa hän uudisti kokeensa ja huomasi kauhukseen, että auringonvalo oli vähentynyt 22 %:lla. Israelissa on totuttu profeettojen paluuseen erämaasta ja heidät yleensä todetaan auringonpistosten vaivaamiksi hörhöiksi. Gerryn väitteet unohdettiin saman tien.

Kuitenkin saman huomasi Baijerissa Beate Liepert, joka, kuten lähes kaikki saksalaiset, on tohtori. Tämän avullaan Gerry sai tiedemaailman varpailleen ja kehitti nopeasti näppärän nimen tälle tilastolliselle ilmiölle, Global Dimming. Sama ilmiö havaittiin myös australialaisessa autiomaassa. Professori Graham Farquhar Australiasta antoi seuraavan tyhjentävän selityksen ilmiölle:
It’s called pan evaporation rate because it’s evaporation from a pan.
Ja koko tiedemaailma taputti käsiään.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa, epäluuloinen Arvoisa Lukija kysynee. Sama täällä. Kuitenkin tiedemiehille tämä tulos oli mitä parhain. Oli nimittäin käynyt niin, että heidän ennusteensa maapallon lämpenemisnopeudesta eivät olleet pitäneet paikkaansa. Global Dimming antoi heille pätevän selityksen tähän: lämpeneminen on piilossa viilenemisen alla ja SIKSI SITÄ EI OLE VOITU LUOTETTAVASTI MITATA!?

Arvoisa Lukija halunnee jättää lapsenlapsilleen puhtaan ja hyvin toimivan ilmaston maapallolle. Samoin blogi-henkilö. Nämä viimeiset tieteelliset löydökset kuitenkin hämmentävät mieltä entistä enemmän. Voinko ostaa enemmän kuluttavan auton vai täytyykö minun hankkia potkulauta ja sähkömopo pitemmille matkoille? Siinä kysymys. Tiedemiehet eivät vastaa selvästi, tiennevätkö edes?

Muuten lisätietona Arvoisalle Lukijalle mainittakoon, että ns. Kioton sopimus ei tule vaikuttamaan kasvihuoneilmiön rajoittamiseen paskankaan vertaa, onpahan kuitenkin oiva päänalunen poliitikkojen omilletunnoille. Eli terveisiä lapsenlapsillemme yhteisestä per-c:stä!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Global warming -ilmiön totuuksia ja propagandaa ei enää hyvällä tahdollakaan voi erottaa toisistaan. Jäljellä on vain usko. Suurin osa haluaa uskoa, että mitään hätää ei ole. Toiset uskovat pahimpaan, varmuuden vuoksi.

Kaikesta huolimatta kiinnostava kirjoitus, Hanhensulka! Aion käydä täällä jatkossakin.

Raspi75