23.6.2005

Juhannus ja kuu

pitäisi myös muistaa tämän juhannuksen aikana. Eilen oli täyden kuun aika, mutta tänäänkin se on lähes täynnä. Ja parasta on, että sen kiertorata on eteläisimmällään samanaikaisesti, kun auringon rata on pohjoisimmillaan. Kuu nousee vähän jälkeen 10.45 kaakosta, eli sieltä mistä aurinko nousee talvipäivänseusauksen tienoilla. Tilaisuus taikojen tekoon on parhaimmillaan.

Ja vielä parempaa on, että kuu on noustessaan suuri. Sen suuremmalta se ei näytä juuri koskaan. Kukaan, edes insinööri, ei osaa tyhjentävästi selittään, miksi kuu näyttää suuremmalta ollessaan lähellä taivaanrantaa. Selitysehdokkaita on kaikkiaan satakunta, ja kaikki yhtä todennäköisiä. Juhannusta ajatellen paras selitys on nimeltään oculomotor micropsia, jos nimittäin saat sen vielä sanotuksi, et ole oikeassa junannuskunnossa.

Jos haluat nähdä miltä kuu näyttäisi, jos se ei näyttäisi isolta, taivuta selkäsi takakenoon ja katso kuuta nurinpäin.

Huomenna 24.6. se nousee vähän jälkeen 23.45 ja on lähes yhtä vaikuttavan suuri. Ja silloinhan sitä ollaan sen verran kännissäkin, että kuun katsominen nurinpäin on pikku juttu.

Hauskaa kuuntuijotusta molemmiksi öiksi ja taiaksi voi ottaa täyden suullisen koskenkorvaa, pitää sitä suussaan kuusikymmentä sekuntia ennen nielaisua. Jos pystyy vielä nielaisemaan sen ilman vaikeuksia, voi toivoa ja juhannustonttu täyttää toiveesi, ellei makaa jo sammuneena vieressäsi.

Muuten täten huomautetaan, tämä lastu/päre/aurinkolaiva ei suosittele ryyppäämistä edes juhannuksen vuoksi. Parhaan juhannuksen saa tietysti vietettyä juomalla lähdevettä. Mutta älä ota sitä kaikenmaailman juhannustontuilta.

9 kommenttia:

Wilhelmiina kirjoitti...

Tämä oli hieno kirjoitus. Erityisen hieno minusta oli juhannuksen reippaaseen henkeen sopiva kohta "jos nimittäin saat sen vielä sanotuksi, et ole oikeassa junannuskunnossa". :D

Iloista ja taianomaista juhannusta! :)

hanhensulka kirjoitti...

Kiitos Wilhelmiina, taianomaisuutta (vähän myöhäisesti) sinullekin, toteukoon pieninkin kesäyön unelmasi ja muuttukoot kaikki pelkosi rohkeudeksi.

Sinä sanotkin hyvin oman saittisi motossa: "Kaikki tarinat ovat totta tai tarua – tai jotain siltä väliltä."

Anna Amnell kirjoitti...

Hyvää juhannusta!

hanhensulka kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
hanhensulka kirjoitti...

Pirkko, toivottavasti nautit juhannuskävelystä. Me olemme unohtaneet juhannuksen vieton melko täydellisesti, parin vuosikymmenen juhlimattomuus on vaikuttanut tehokkaasti. Silti tuntuu vieläkin hyvältä ajatella kouvumajoja ja koivuja kuistin molemmin puolin, kokkoja ja sen sellaista. Ehkä sitä vielä joskus vietetään, vaikkapa Suomen suvessa. Hyvää juhannuksen jatkoa sinullekin.

Anna Amnell kirjoitti...

Ulkomailla asuminen muutti meidänkin perheen juhlia. Vappu ja juhannus yksinkertaistuivat, pääsiäisen, joulun, uuden vuoden ja syntymäpäivien viettäminen tulivat entistä monipuolisemmiksi.

Kanadalaisista juhlista Halloweenin viettäminen on jäänyt melkein kokonaan pois lasten muutettua kotoa. Ystävänpäivä on tullut Suomeenkin, ja sitä jatkamme edelleen. Kiitospäivää on juhlittu vain muutaman kerran täällä Suomessa.

hanhensulka kirjoitti...

Vähän saman suuntaisia kokemuksia. Halloween on yleistymässä ranskankielisessä maailmassa, mikä on tietysti yllättävää. Seinen rannat ovat orannsin kirjavia Halloweenin aikaan ja monen monissa kaupoissa on amerikkalaistyylisiä koristeita. Niin kuin Brysselissäkin. Thanksgiving on jäänyt vähemmälle, ehkä siksi että sillä ei ole samaa merkitystä kuin amerikkalaisille.

Saudi Arabiassa kaikilla eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla juhlilla oli erityisen suuri merkitys ja niitä juhlittiin yhdessä kansalaisuudesta riippumatta. Mekin pidimme aina ennen joulua glögijuhlan kokonaan itse tehdyistä aineksista. Myös juhannus ja vappujuhlia järjestimme ulkomaalaisille ystäville. Ja minä selitin juurta jaksain niiden merkitystä, kukaan ei onneksi kuollut pitkästymiseen!

Timo kirjoitti...

Kuu on melkein täysi,
melkein täys on kuu.
Kuull' on kaksi silmää,
nenä sekä suuri suu.

Kaksi suurta silmää,
nenä ja suuri suu:
kuu on melkein täysi,
melkein täys on kuu-u-uu.

hanhensulka kirjoitti...

kuullakin on täysi
täysi kuulla on
kuullakin on täysi
maahan kuulla on

maahan kuuhun saakka
maatamon mamottaa
kuu-ukon oma akka
täytenä pullottaa