20.7.2005

Akbar Ganji'n (اکبر گنجی)

nimi ja kuva (joka on "lainattu" täältä) tässä lastussa on osoitus siitä, että blogihenkilö on tekopyhä. Mutta toisaalta puolustukseksi voi sanoa, että henkilö ei ole ainoa tämän luokan edustaja, mikä ei ole kovin vankka puolustus.

Arvoisa Lukija, joka tietysti ei ole tekopyhä eikä näinollen tiedä miltä henkilöstä tuntuu juuri nyt, tietää kyllä, että näissä lastuissa ei aikaisemmin ole mainittu Ganji’a, joka on vankilassa mielipiteidensä vuoksi maassa, jossa vain yksi totuus on hyväksytty. Hän on iranilainen kirjailija ja toimittaja, joka on ollut vangittuna huhtikuusta 2000 lähtien. Hän aloitti syömälakon 19 toukokuuta 2005 ja joutui kuntonsa vuoksi sairaalaan eilen.

Teheranin yleinen syyttäjä, Said Mortazavi, joka varmisti Ganjin pitkän vankilatuomion, on sanonut Ganjin vaimolle: ”Mitä sitten jos Ganji kuolee? Vankiloissa kuolee tusinoittain ihmisiä joka päivä, hän on vain yksi näistä.”

Tämä on totta ja reaalipolitiikkaa, jossa me suomalaiset olemme tietysti mestareita. Eihän yhden ihmisen henki olekaan toisen henkeä tärkeämpi. Muuten onko Suomen Kirjailijaliitolla ja Journalistiliitolla ääniä tässä asiassa, tai missään muussakaan asiassa, jolla on merkitystä? Suomen PEN puhuu vangituista kirjailijoista näin, vaikka näyttääkin veppisaittinsa mukaan uinuvan jossakin menneisyydessä.

Ai niin unohdin, tämä juttuhan ei tapahdukaan Al Ghraib’in vankilassa tai Guantanamo Bayssa. Iranin vastaisiin mielenosoituksiin ei ole saatu ketään sitten shaahin päivien jolloin jokainen, joka oli Suomessa jotakin, oli tietysti innokkaasti barrikadeilla. Ja hei, katsos kummaa, Uutispäivä demari onkin hiljan ajanut juuri shaahi-mielenosoitus-asialla (eikös demarin päätoimittajan kuva olekin tämän sivun yläreunassa, ainakin on kovasti samaa näköä). Ja muistetaan tietysti, että ulkoministerimme, ajatolla Tuomioja, oli lujasti mukana niissä riehumisissa silloin 35 vuotta sitten, ja demarin mukaan kyseli kiihtyneenä jälkeenpäin Arvo Salolta, että kenen joukoissa tämä mahtoi seisoa (lehtimiesten joukoissa piilossa siinä mielenosoituksessa). Ja myönnettäköön, että olihan siellä paljon muitakin.

Suomalaisten sananvapausaktivistien ongelmana tässä asiassa on tietysti se, että Iran on USA:n evil axis-listalla. Ja kaikkea amerikkalaista täytyy tietysti vastustaa. Bush on jopa hiljan antanut Ganjia tukevan lausunnon,

YK:n tyhjänpäiväinen pääsihteeri Koffi Annan, sanoi, että hän ei tiedä asiasta tarpeeksi, eikä näin voi ottaa kantaa. Eipä Annanilta muuta tietysti voisi odottaakaan. Hänhän on tunnettu paremmin silmiensä sulkemisesta ja ensimmäisenä YK:n päällikkönä, jonka asema on heikko korruptiosyytteiden vuoksi.

Vapauttakaa Ganji-liikkeellä on myös oma blogi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä päre herätti hämmentäviä ajatuksia. No ensinnäkin Ganjin saisi minun puolestani vapauttaa olivatpa hänen mielipiteensä millaisia tahansa. Mutta mietin omaa osaani tässä, koska enhän tahtoisi olla tekopyhä ja epäilen kuitenkin leimakirveen häälyvän pääni yläpuolella ja varmaan ihan aiheesta. Kuinka paljon viruu Ganjeja maailman vankiloissa ja sellaisia Ganjeja joista sinäkään et ole koskaan kuullut koska heidät on vaiettu kuoliaaksi jo paljon aikaisemmin ja tehokkaamin kuin Ganji. Jos minut pistettäisiin putkaan, niin kuka mahtaisi perustaa minun vapauttamiselleni omistetun blogin.

Tarkoitan vain, että on luultavasti olemassa valtava putkaan suljettujen eri tavoin väärin ajattelevien ihmisten massa joista sitten joku pääsee laajempaan levitykseen, kuka laajempaan kuin toinen ja taustalla on luultavasti kaikenlaista epämiellyttävää poliittista tarkoituksenmukaisuutta ja kähmintää. Mikä on minun mahdollisuuteni olla paikalla ja puolustamassa jokaista joka kärsii vääryyttä?

Jokainen näistä esiinnostetuista on kai jonkinlainen symboli. Hän ei ole niinkään ainutkertainen persoona, vaan jonkin asian edustaja. Siksi Ganjista pitäisi ajatella että hän on tärkeämpi kuin ne joista sinäkään et tiedä kertoa.

Mutta kuten sanottu, vapauttakaa Ganji.

Kirsti

hanhensulka kirjoitti...

Kirsti, minun pointtini ei ollut se, en oikein saanut sanomaa ulos oikeassa muodossa. Minunkin puolestani Ganjin saisi vapauttaa ja kaikki muutkin, joiden henkeä ja vapautta uhataan, missä sitten viruvatkin. Itse olen liian laiska tekemään mitään.

Kommentoin tekopyhyyttä(ni). Shaahin (eli Amerikan) vastaisista mielenosoituksista ei tietysti seurannut shaahin kukistuminen, mutta pieni hyttysenpissa sekin kai oli. Kuitenkin tämä islamilainen hirmuhallitus on saanut olla vapaasti vallassa ja ilman mielenosoituksia jo kolme vuosikymmentä. Tietysti vaaleillahan nykyinen Iranin presidenttikin valtaansa pääsi, miten vapaat ne vaalit sitten oli, en osaa sanoa.

Ja niinhän se sai olla naapurinkin kommunistihirmuvalta ilman oman intelligentsiamme protestointia, itse asiassa heidän tuellaan, ja lupamaksuilla maksetun yleisradion tuella vielä, hehän lähettivät näitä valehteluohjelmia niin kuin Naapurineljännes NKP:n tilaustyönä suomalaisten silmien sumuksi.

K. Korhonen sanoi tuossa yhdessä ehdottamassani linkissä jotakin, että Lapualaisooppera ei varmaankaan kestä aikaa, mutta toivottavasti teatterikappaleet heijastavat uutisia vielä tulevaisuudessakin. Ihan hyvin sanottu. Teatterilaiset vaan tekivät väkisin näitä "uutisia" esim. lapuanliikkeestä ja kirjoittivat sitten teatteria näistä uutisistaan. Molemmat sanomat olivat usein yhtä fiktiivisiä. Saision Punainen erokirja on hyvin kuvaava, vaikka hän yrittää tietysti pestä vähän käsiään siitä kaikesta. Nautin sen lukemisesta oikein kovasti, Saision kieli on kuin pienten tiukujen helinää.

Kirjailijathan ovat kai pääsääntöisesti saamattomia idealisteja, joten heidän ei ehkä oleteta nousevan kaukana maailmalla vankiloissa viruvien kollegojensa puolustajiksi barrikadeille, mutta ehkä Liitto voisi tehdä jotakin, onhan se saanut aikaiseksi mallijulkaisusopimuksenkin, ja oikein saitilleen näkyviin:))

Ja entä journalistiliitto ja, erityisesti, Suomen PEN, onkohan omattunnot kunnossa sillä suunnalla!

Tuomioja oli kaikessa silloin mukana ja nyt harjoittaa reaalipolitiikkaa meidän kaikkien nimissä. Niin kuin ystävänsäkin, se Joschka Fischer, myös entisiä katutappelijoita.

Anna Amnell kirjoitti...

Ihmisoikeuksien puolustaminen ei kuulu Kirjailijaliitolle.
.;(

Anna Amnell kirjoitti...

Tuo sanottiin minulle
liiton kokouksessa.

hanhensulka kirjoitti...

Niinhän se tietysti on Pirkko. Ja tuosta Kirstin kommentista saa helposti sellaisen (tietysti aivan väärän) kuvan, että hänen/kirjailijoiden mielestä ihmisoikeuksien puolustamien ei kuulu kirjailijoillekaan, koska puolustettavia on liian paljon:))

Tietysti, eihän Kirsti sellaista tarkoittanut kunhan v*****lin Belgian kansallispäivän kunniaksi, 175 vuotta tänään siitä, kun belgialaiset vapautettiin ranskalaisten ja hollantilaisten hirmuvallasta, että Englanti saisi kaupallisen jalansijan manner-Eurooppaan, joka siltä silloin puuttui.

Anonyymi kirjoitti...

No tuo osoittaa kyllä harvinaisen hyvää tahtoa, ettet tulkinnut viestiäni pahimmalla mahdollisella tavalla, kiitos siitä.

Niin, kommunismihallinto sai olla voimassa ilman intelligentsiamme protestointia. Ja jälleen tuolla vieressä on jonkinlainen hirmuhallinto, eikä sitäkään vastaan kukaan juuri protestoi, vaikka se ei ole erityisen kommunistinenkaan. En minä ole niinkään varma, että kumpi hirmuhallinto oli tavallisen venäläisen kannalta pahempi, kommunistien vai nykyisten mafiosojen. Riippuu kai vähän siitä millaisia venäläisiä tuntee ja millainen on oma ideologinen pohjavire.

Kirsti

Anonyymi kirjoitti...

Et kai ole tosissasi?