22.8.2005

Maailman öljyjuhlat ovat päättymäisillään,

Jos haluaa uskoa mustimpia uhkakuvia, joita on esiintynyt jo viimeiset neljäkymmentä vuotta. Rooman Klubin ensimmäiset ennustukset säikäyttivät maailman muutamaksi päiväksi pois tolaltaan joskus historian hämärässä, kaukaisella 60-luvulla, jolloin oltiin muutenkin monella tavalla oman minän ulkopuolella ja näyt olivat joskus vielä Rooman Klubin näkyjä psykedeelisempiä.

Vielä on kuitenkin öljyjuhlien aikaa ja voimme ihailla esimerkiksi googlailemalla rikkaimman öljyyvaltion, Saudi Arabia, uskonnon ja öljyteknologian uljaita muistomerkkejä. Googlen karttoja katsellessa löytää kaikenlaisia.

Mekka on kristityiltä kielletty kaupunki. Blogihenkilö oli hamassa nuoruudessaan, iloisella 80-luvulla (epäilijöille tiedoksi, että nuoruus on suhteellista) juuri Mekassa kielletyn alueen ulkopuolella häissä, joissa ei tanssittu valssia vaan rivitanssia erikseen naisten ja miesten puolilla. Puolisolla ja henkilöllä itsellään on näin muistoja, joita voi joskus haikeana vaihdella. Tosin tuntuu siltä, että jokaisella kerrontakerralla muistoista on tullut uudenlaisia. Pitääpä mielen molemmin puolin virkeämpänä.

Täältä löytyy maailman suurin öljykenttä ja sen lähettyviltä sotilastukikohta. Kentällä on salaisuuksia, joilla on merkitystä Irakin sotaakin ajatellen. Mutta mitäpä näistä. Öljylähteet pumppaavat ulos mustaa kultaa, mutta tulos on paikallisesti usein erämaata viheröittävää, öljyä saa vaihdettua vedeksi siellä täällä vaikka vihreä on vielä vain pieniä plänttejä autiomaan tyhjyyden ympäröimänä.

Maailman suurimmat öljysatamat, ovat Al Khobar’issa ja Ra’s Tanura’ssa Persian lahden rannalla (10 % kaikesta maailman öljystä kulkee Tanuran kautta).

Pääkaupunki Riyadh on rakennettu keskelle erämaata. Se oli vielä neljännesvuosisata sitten epämiellyttävän kuuma, mielenkiinnoton, suureksi kasvanut kylä. Nyt se on Arabian helmi, vihreä ja ylellinen. Boomi alkoi, kun uusi Saudi-kuningas, äskettäin kuollut Fahd bin Abdul Aziz, määräsi kaikki ulkomaiset suurlähetystöt muuttamaan maan kaupan keskuksesta, Jeddasta Punaisen meren rannalla, omaan pääkaupunkiinsa, Riyadhiin, ja suurten ulkomaisten firmojen Saudi päämajat muuttivat perässä. Kuninkaan käsky johtui historiallisista ja pieteettisistä syistä. Moderni Saudi Arabia muodostettiin kolmesta kuningaskunnasta (läntinen, keskinen ja itäinen), joista keskimmäisen pääkaupunki oli Riyadh. Saudien kuningashuone, alun perin beduiineja ja kotoisin Arabian niemimaan pohjoisosista alueeltanimeltä Najd, hallitsi Keskistä kuningaskuntaa ennen kuin yhdisti kaikki kolme.

Medinan Profeetan moskeija on rakennettu Muhammedin Medinaan pakenemisen (vuonna 622, kymmenen vuotta ennen kuolemaansa) kunniaksi. Myös joitakin alueita Medinasta on kielletty vääräuskoisilta, vaikka suuret osat kaupunkia ovatkin ”vapaita” meille kuffar’eille ja näin ollen myös jumalattomalle kafir’ille kuten blogihenkilö.

Viileä vuoristokaupunki ,Taif, on kuninkaan kesäkaupunki. Siellä oli vielä pari vuosikymmentä sitten ”alkuperäistä” Arabiaa kaikkien ihailtavana. Nyt se on moderni pakopaikka rikkaille saudeille, jonne kuffar’eillekin on pääsy sallittu.

Muistoissa kaikki vanha on tietysti parempaa, ja nykyisyys on täynnä hapatusta. Tämä ehkä kertoo enemmän muistelijan mielestä kuin asioiden todellisuudesta.

4 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Tämä oli kiinnostavaa luettavaa. Tällaisen blogin luettuaan uskoo, että blogeilla on merkitystä lehdistön kilpailijoinakin.
Pirkko

Hanhensulka kirjoitti...

Kiitos kommentista Pirkko, olenkin ymmärtänyt, että Hesarin toimitus on koko päivän istunut hätäkokouksessa suunnittelemassa vastastrategiaansa blogimaailman lyömiseksi:))

Anonyymi kirjoitti...

Kaupungilla huhutaan, että he ovat hankkineet koko joukon hanhensulkia.
Pirkko

Hanhensulka kirjoitti...

Ai niin, vesilintujen metsästyshän taisi juuri alkaa. Täytyypä yrittää väistellä hauliryöppyjä, kun ensi viikolla käväisen siellä:)