11.10.2005

Man Booker Prize for Fiction-palkinto

Jaettiin viime yönä ja voittajaksi tuli yllättäen irlantilainen kirjailija John Banville, joka sai tiukan äänestyksen jälkeen palkinnon 14. kirjastaan The Sea. Palkinnon suuruus on 50,000 puntaa eli noin 75,000 €.

Banville on ehdolla toistamiseen, edellisellä kerralla, 1989, hän hävisi Kazuo Ishigurolle, joka oli vahva voittajaehdokas tänäkin vuonna (Never let me go). Ishiguron voittanut romaani 1989 oli The Remains of the Day (Pitkän päivän ilta) ja Banvillen hävinnyt romaani The Book of Evidence. Blogihenkilön mielestä sen vuoden palkinto annettiin paremmalle kirjalle. Tämän vuoden ehdokkas- tai voittajakirjoista ei henkilöllä ole vielä henkilökohtaista kantaa.

Ishiguron vuoden 1989 voittajakirjasta tehtiin elokuva jo 1993, siinä näytteli omaan puiseen tapaansa mm. teräsmies Chirstopher Reeve, onneksi vastapainona oli ”oikeita” näyttelijöitä kuten Emma Thomson ja Anhony Hopkins. Muuten Ishiguron kirjasta Me orvot on Kiiltomadolla Sanna Nyqvistin arvostelu (7.1.2003)

Banvillen englannin kieli on ulkomaalaisellekin nautinto lukea, muuten blogihenkilö ei oikein päässyt The Book of Evidence-kirjan mukaan, mikä ei tosin tapahdu ensimmäistä kertaa näiden palkittujen kirjojen kohdalla.

Henkilön käsityksen mukaan Banvillen kirjoja ei ole käännetty suomeksi.

Kuten on laita Finlandia-palkinnonkin suhteen, Booker’n voittajia katsotaan usein erilaisin silmin. Tässä erään Grumpy Old Man-bloggarin näkemyksiä Booker-voittajista.

Blogihenkilö ei erityisesti piitannut vuoden 2004 voittajasta (jopa siinä määrin, että ärsyyntyi, kun oli yleensä aloittanut lukemisen), mutta näytti pitäneen vuoden 2003 DBC Pierren Vernon God Little’stä ja vuoden 2002 Yann Martel’in Life of Pi:sta (muistamme plagiointi syytökset), vaikka tämä ei ehkä olisi ansainnut voittoa sinä vuonna. Mutta mitäpä henkilö tietäisi tästä korkeammasta taiteesta.

Booker-palkintoa on jaettu vuodesta 1969 alkaen. Se perustettiin aikanaan palkitsemaan kirjallisiaansioita, nostamaan voittajan arvostusta lukevan yleisön keskuudessa ja lisäämään kiinnostusta moderniin proosaan (”to raise the stature of the author in the eyes of the public, and to encourage an interest in contemporary quality fiction”). Aikaisempien palkinnonsaajien luettelon voi nähdä täältä.

Vuodesta 2002 lähtien palkintoa on sponsoroinut investointifirma nimeltään ManGroup Plc, jonka mukaan palkinnon nimeä muutettiin Man Booker Prize’ksi. Man ilmoittaa WEB-sivuillaan, että tuen arvo on vähintään 2.5 miljoonaa puntaa (lähes neljä miljoonaa euroa) ja tukea on tiedossa yhteensä viiden vuoden ajaksi.

Kesäkuussa tänä vuonna jaettiin kansainvälinen Man Booker-palkinto, suuruudeltaan 60,000 puntaa, hieman alle 100,000 euroa, ensimmäisen kerran ja voittaja oli albanialainen Ismael Kadare.

2 kommenttia:

ruu morbidi kirjoitti...

Vernon God Little on tosi hyvä! Life of Pi ei kiinnostanut koskaan. Mutta Bookereista True History of Kelly Gaggin olen lukenut kahdesti; englanniksi ja suomeksi. Kiiltomatoon kirjoitin siitä "arvostelunkin". Suosittelen Hansulalle myös tätä kokemusta, varsinkin kun Australia on liki sydäntä.

ruu morbidi kirjoitti...

The True History of Kelly Gang, Peter Carey.
:)