21.10.2005

Suomen itsenäisyys, poliitikkojen puheet ja Euroopan parlamentti


skarruttavat blogihenkilöä tietysti yöt ja päivät, eikä tämäkään päivä ole tässä suhteessa erilainen.

Henkilön laiskahko ärtymys ja päänvaiva aiheutuu tällä kertaa siitä, että suomalainen europarlamentaarikko (miten tuo sana niin somasti sointuukin karjakko-sanan kanssa), Alex Stubb, on kannellut itsenäisen (?) Suomen ulkoministerin, vasemmistointellektin ja puunhalaajan, Erkki Tuomiojan, mielipiteistä pomoilleen Brysselissä, jotka pyysivät pikku Alexia selvittämään Tuomiojan puheita ja kertomaan asiasta tarkemmin isännilleen. Minkä Alex tietysti vakaumukselleen uskollisena kipin kapin tekikin. Ja saksalainen Elmar Brok nosti asiasta poliittisen porun.

Ja mitä pahaa Tuomioja sitten oli sanonut.

Kaksi asiaa näyttää erityisesti ottaneen europarlamentaarikkoja päähän. Tuomioja sanoi, että olisi asioiden parlamentaarisen hoidon kannalta parempi, jos Euroopan Parlamenttiin lähetettäisiin edustajat kansallisista parlamenteista niin kuin aikaisemmin tehtiin, ja että EP:n tulisi pidättäytyä lausunnoista, jotka eivät sille kuulu, kuten ulkopolitiikka.

Blogihenkilö ei ole usein samaa mieltä Tuomiojan kanssa. Henkilön mielestä (oikein tai väärin) tämän mielipiteet ovat jotenkin jääneet sinne 60-luvun barrikadimaisemaan, eivätkä näytä hevillä liikahtavan sieltä pois (sanaa ”mielestä” on tässä painotettu erityisesti).

Mutta tällä kertaa henkilö on Tuomiojan kanssa täysin samaa mieltä. Ei pelkästään sanoista, vaan siitä, että suomalaisella poliitikolla täytyy olla oikeus sanoa mielipiteensä lehdistölle kaikista asioista ja huolimatta siitä, mitä EU:ssa mahdollisesti samoista asioista ajatellaan.

Tämä kaikki tapahtuu viikolla, jolla EP harkitsee vuoden 2005 Saharov-palkinnon jakamista. Herra Parlamentaarikko Alex Stubbin olisi syytä miettiä, miksi tämä palkinto yleensä jaetaan.

Myös pääministeri Matti Vanhanen on heräänyt alkavasta talvihorroksestaan, pyydellyt anteeksi Brysselin ylhäisyyksiltä ja jopa osoitellut sormeellaan syyttävästi Stubbin suuntaan.

ai niin ja muuten blogihenkilön side-kick kirjoittaa myös tästä asiasta tänään.

Laitetaan tähän loppuun vielä Tuomioja-vaalilaulun komeat sanat, jotka löytyivät Punatähdet-verkkolehden sivuilta:

Ammatiltaan radikaali
(Sanat: Varma Kosto Punander - Aatos Punanen)

Hän on ammatiltaan radikaali
mieltään osoittaa
aenakin kolome kertoo viikossa
hän mualimanraahaa rakentaa
imperialismia vastustaa
rauhanmerkki rinnassaan

On käynyt koulut Lontonin
ja Teiniliitotkin
hän tuntee Iii-See Pjörkluntin
Hän Vietnamia vastustaa
ja tshaahit kukistaa
vaikka mustanmaijan takakontista

Dar Es Salamissa maistanut
on jatsitupakkaa
syntyi tuloksena oopperaa
Hän Frelimoa rakastaa
ja myössii Unitaa
koko vappautusrintamaa

Vaikkei parta vielä kasva
silti kansaa edustaa
Hän Allendea puolustaa
Näin Chileä hän tukee
sekä Kaakkois-Aasiaa
koko kolomatta mualimaa

Hän on ammatiltaan radikaali...

7 kommenttia:

ruu morbidi kirjoitti...

Maalainen paljasti, että joku Brysselin runoilija oli telkkarissa. Mitä, missä, miksi ja kuka? Tietoa peliin, jos sitä on! Heti!
Vaatii
Ruu Morbidi (Mrs.)

hanhensulka kirjoitti...

Valitettavasti ei ollut tämä, oli joku ihan muu runoilija. Olen kuullutkin hänestä, muutti takaisin Helsinkiin joku aika sitten (jos on sama runoilija), eikä tietääkseni ole tullut takaisin. Eipä olla koskaan tavattu, enkä tietysti sanoisi vaikka oltaisiinkin, mutta siis ei olla.

Anna Amnell kirjoitti...

Hanhensulka,
tulikohan Sinullakin nyt annettua väärä todistus "lähimmäisestäsi" brysseliläisestä Alexista? Jopa suomalainen lehdistö myönsi, että tieto tuli virallista tietä.

Tehdäänhän siellä lehdistökatsauksia kaikista maista ja varsinkin näin tärkeistä asioista ja vastuullisissa viroissa olevien lausunnoista.

Stubb oli kovasti edukseen eräässä BBC Worldin haastattelussa, jonka sattumalta näin jokin aika sitten.

Vaalien alla monet aikauslehdetkin ovat niin täynnä vaalikamaa, että monien lailla siirryn lukemaan siksi ajaksi vain ulkomaisia lehtiä. Jotkut blogitkin ovat vetäneet jo vaalimainokset esiin.

Liisa kirjoitti...

Näin Brysselin runoilijan televisiosta. Olin lukenut hänestä jo aiemmin sanomalehdestä, luultavasti HS:stä. Mutta nimi? Henri Hirvi... Hirvikoski?

Stubbista tätä mieltä: Hän on minusta aika tyypillinen pätevä virkamies: pikkutarkka, selväpuheinen ja esiintymiskykyinen & sosiaalinen.
Politiikassa samat ominaisuudet johtavat helposti yhteentörmäyksiin.

Jäin myös miettimään Pirkon ilmaisua "suomalainen lehdistö" (... jopa suomalainen lehdistö myönsi... Siis kuka, mikä, missä?)

Anonyymi kirjoitti...

Liisa,
luen suomalaisista sanomalehdistä vain oman paikkakuntani lehteä Hesaria ja katson tekstiuutisia ja katselen tai kuuntelen TV:n uutisia toisinaan. Joku niistä kertoi. Ja eikö asia ole itsestäänselvä?

Voit olla varma, että EU ei ole kenenkään yksityisen edustajan varassa siinä, mitä tietoja se saa kunkin maan johtavien poliitikkojen julkisista mielipiteistä. Se on tiedotusta. Sellainen on vapaa maailma.

Pirkko

Anonyymi kirjoitti...

Pidin Hanhensulan lausuntoa ennemminkin hyväntahtoisen vitsinä.:)

Pirkko

hanhensulka kirjoitti...

Sorry, että en ehtinyt mukaan tähän keskusteluun. Kaikki minun vitsini ovat hyväntahtoisia, ja kaikki kirjoitukseni vitsejä. Ainakin puolison mielipiteen mukaan:))