22.11.2005

Poliitikot kokoontuivat Tunisiin


Ja he päättivät parantaa virtuaalimaailmankin. Asiakirjoissaan he puhuivat tahdosta ja sitoumuksesta, ihmiskeskeisyydestä, informaatiosta ja tiedosta ja niiden tasapuolisesta jakamisesta. Ja tietysti Tietoyhteiskunnasta, kaikkiakoskevista ihmisoikeuksista ja jokaisen oikeudesta tavoitella ja saavuttaa kykyjensä täysi kukoistus.

Tehän tiedätte, kun olette kuulleet ne niin monta kertaa ennenkin. Humanistina useimmat teistä, Arvoisa Lukijat, osaavat nämä litaniat tietysti ulkoa.

Johtajiemme jäljiltä löytyy kaksi merkillistä loppuasiakirjaa:

TUNIS COMMITMENT ja
TUNIS AGENDA FOR THE INFORMATION SOCIETY

Me tavalliset bloggarit ja surffarit, jotka olemme yhteydessä virtuaalimaailmaan näemme ne helposti omissa lokeroissaan. Muille ne pysyvät pääasiassa tuntemattomina. Meille suomalaisille useimmat asiapapereiden tavoitteista ovat jo toteutuneet, mutta suurimmalle osalle maailman ihmisistä näin ei ole käynyt.

Ja voi tietysti kysyä, mitä merkitystä sananvapaudella, informaation ja tiedon vapaalla jakamisella tai sen sellaisilla on ihmiselle, joka kuolee huomenna nälkään, kidutukseen tai köyhyyden tuomiin tauteihin.

Asiakirjoissa sanotaan, että virtuaalimaailmaa tullaan parantamaan siinä hengessä, joka on sisällytetty YK:n Vuosituhannen kehitystavoitteisiin (The Millenium Development Goals ). Niitä koskevan vuoden 2005 raportti PDF-muodossa on jokaisen luettavissa täällä.

Vuosituhannen kehitystavoitteita on vain kahdeksan, kahdeksan käskyä meille kaikille ja varsinkin maailman johtajille:


Poista äärimmäinen käyhyys ja nälkä
Toteuta kaikkia-koskeva peruskoulutus
Lisää sukupuolten tasa-arvoa ja lisää naisten valtaa
Vähennä lapsikuolleisuutta
Paranna odottavien äitien terveyttä
Taistele HIV-AIDS’iä, malariaa ja muita tauteja vastaan
Varmista ympäristön kestävyys
Rakenna globaalia kehitysyhteistyötä

Että semmoista me hyvät ihmiset olimme ja olemme tekemäisillämme, monet meistä ihan asiasta mitään tietämättä. Tietämättömyys johtuu ehkä osaksi tämän vieressäolevan maailmankansalaisen kuvan näkemisestä paikallisissa televisiouutisissa vuosi vuoden jälkeen.



Peaceful demonstrations do not work. Who will hear you? sanoo tavis Peter Tuach, USA

Viimeinen, 40. artikla Commitment-asiakirjassa kuuluu näin:


40. We strongly believe in the full and timely implementation of the decisions we took in Geneva and Tunis, as outlined in the Tunis Agenda for the Information Society.

Ai niin, piti vielä sanoa, että oma kulttuuriministerimme, Tanja Karpela, valmistelee internetille sensuuria pornon estämiseksi;), sensuuria harrastavat myös käytännössä mm. Kiinan, Pohjois-Korean ja useimpien arabivaltioiden päämiehet.

Myös virtuaaliystävä Prospero kirjoitti tästä aiheesta 17.11.2005 otsikolla ”Lobbaako Kofi Annan Nokiaa?”

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Informaation ja tiedon vapaalla jakamisella ei varmaankaan ole paljoa merkitysta ihmiselle, joka kuolee huomenna nälkään, kidutukseen tai köyhyyden tuomiin tauteihin, mutta suurin osa maailman koyhista ei ela nain pahassa tilanteessa. Esimerkiksi Laosissa ja monessa Afrikan maassa, jossa ei ole puutetta vedesta, luonto tarjoaa ihmiselle selviytymisen edellytykset, mutta heilla ei silti valttamatta ole edellytyksia parantaa elinolosuhteitansa hankkia itsellensa koulutusta tai yllapitaa terveytta. Siksi uskon informaation jakamisen vaikuttavan myos MGDden toteuttamiseen. Itse asiassa pidan tuota Tunisin asiakirjaa tarkeana ja toivon, etta sen suositukset tulevat toteumaan.

Haaveilen maailmasta, jossa on tietokoneohjelmia afrikkalaisilla kielilla ja joita heilla on varaa/mahdollista kayttaa. Tallainen kehitys voisi johtaa innovaatioihin, joita emme MDGta tyoksemme pohtivat emme osanneet edes kuvitella ja jotka auttaisivat koyhia itse poistamaan koyhyyttaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä sinun kanssasi, Maailmankaikkeuden Liftaaja.

Ongelmani noiden tavoitteiden suhteen on lähinnä se, että autoritäärinen hallitus voi käyttää niitä sananvapauden rajoittamiseen yhtä hyvin kuin edistämiseenkin. Mutta demokratian, ja erityisesti YK:n ongelma onkin juuri se, että kaikessa täytyy pyrkiä konsensukseen (ainakin turvallisuusneuvostossa), isossa salissa enemmistölläkin on valtaa, mutta usein enemmistönä ovat ne valtiot, joiden kansalaisilta puuttuu juuri vapauksia, sanan ja muutenkin.

Tietokoneiden käyttöliittymien kielet ovat tietysti iso asia, varsinkin suurille kielille kuten swahili, joka on jo kirjakieli jopa tapauksessa.

Vaikka olen kylläkin sitä mieltä kielistä yleensä, että maailmassa on pakko olla lingua franca, ja siksi on mudostunut englanti sekä historiallisista, että kielenrakenteesta johtuvista syistä (englanti on "helppo" kieli alussa, vaikka tulee vaikeaksi jatkossa, ranska ja saksa ovat tässä suhteessa huonommassa tilanteessa, latina olisi hyvä, mutta kuollut kieli ei voi olla yleiskielenä). Ja tällä lingua francalla on sitten oltava sekä painettua että elektronista materiaalia kaikkien lukea.

Tällainen suomenkielinen blogi on tietysti ylellisyyttä, niin kuin moni muukin meidän suomalaisten elämässä:))