29.1.2006

Hyvää kiinalaista uuttavuotta 4704

Tänään alkaa Koiran vuosi kiinalaisessa kalenterissa. Kaikkien on syytä muistaa koiria kuten naamaltaan aina-surullista (nyyh) Mr. Bones’ia, missä tämä sitten lieneekään, kun ei enää ole Timbuktussa, ja viimeksi kuullun mukaan tämä innokas ja adiktoitunut bloggari oli ilmeisesti Ulan Batorissa marraskuun lopulla. Tunnettuja kiinalaiskoiria, Mr Bones’in lisäksi, ovat mm. Shirley McLain, Bill Clinton ja iki-ihana Jennifer Lopez.

Kiinalaisvuosista tietysti lähinnä omaa sydäntäni on Apinanvuosi, oma vuoteni, joka oli edellisen kerran vuonna 2004 ja seuraavaksi vasta 2016.

Kalenterin eläimiä on 12, koska Buddha kutsui kaikki eläimet joihinkin tunnetusti riehakkaisiin uudenvuodenjuhliinsa eläessään joskus 400 vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua. Vain 12 tuli paikalle ja heistä tehtiin kiinalaisen kalenterin maskotteja. Ehkä muut eläimet olivat saaneet kohtalostaan vihiä, eivätkä siksi tulleet? Kukapa senkin niin tarkasti tietäisi.

Helpoin tapa juhlia uuttavuotta on antaa lapsilleen rahaa punaisessa kirjekuoressa, puutteessa kitupiikeiltä vanhemmiltaan saamiensa viikkorahojen varassa elääkituuttavat lapsirukat olisivat varmasti lahjoista ikionnellisia.

Joten, Arvoisa Lukija, tee kerrankin poikkeus: lahjo omaa lastasi:))

Tämä allaoleva merkki saattaa tarkoittaa koiraa, mutta voi se tarkoittaa jotakin muutakin.

10 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Minä olen syntynyt Koiran vuonna, joten taidanpa tänään lahjoa itseäni :) hyvistä neuvoistasi huolimatta!

hanhensulka kirjoitti...

Itselahjonta on ihan hyvä ehdotus. Siinä on sitten kaksi tyytyväistä: antaja ja saaja. Ja rahat eivät joudu mihinkään.

Ihan toinen tilanne kuin Out of Africa-elokuvassa, siinä kohtauksessa, jossa Blixen oli ruoskalla ajanut lehmän päälle hyökänneen leijonan pois, mutta lehmä kuoli. Ja afrikkalaispalvelija Farah (Malick Bowens, loistavan eleettömästi näytelty osa) moitti Blixeniä jotenkin siihen tapaan, että:

Msabu's bleeding.She does not have this ox.
This lion is hungry.He does not have this ox.
This wagon is heavy.It doesn't have this ox.
God is happy, msabu. He plays with us.

Eli kaikki hävisivät;))

Karpalo kirjoitti...

Minä olen hevonen, eikä siinä kaikki, vaan pahin mahdollinen tulihevonen, joka on Kiinalaisen perimätiedon mukaan erityisen hankala ja vaikea ihminen ja jonka kohdalle lankeavat kaikki maailman onnettomuudet.

Kertovat, että Kiinassa on perinteisesti tehty eniten abortteja tulihevosen vuonna, koska kukaan ei halua jälkeläiselleen niin kammottavaa kohtaloa. Tulihevosen vuosi on muistaakseni kuudenkymmenen vuoden välein. Seuraavan kerran siis vuonna 2026.

hanhensulka kirjoitti...

Ah, Karpalo, muistat oikein ja väärin. Kohtalo on kova, mutta mahdollisuudet ovat mittaamattoman suuret. Niin kuin kaikessa, ihminen itse määrää, miten niitä käyttää:)

Blogisisko kirjoitti...

Kiinalainen horoskooppi on hauska, kun sen ottaa viihteenä eikä kiveen hakattuna kohtalona, jota eivät ole edes geenimme.

Tällaiset myytit voi kirjoittaa uudelleen. Tulihevonen on kiehtova ja dramaattinen mielikuvana, rohkea ja peloton sankarihahmo.

marja-leena kirjoitti...

Gung Hay Fat Choi! Onnellista ja Rikasta Uutta Vuotta Sinullekin! Minäkin olen Koira, ja onkin tulikoiran vuosi!

Niinkuin blogisisko sanoo, horoskoopit ovat hauskoja, olipa kiinalainen tai muut, en ota vakavasti :-)

hanhensulka kirjoitti...

Mutta toisaalta, kun katsoo kuinka hyvin ne osaavat luonteen arvioida:) No, ehkä se on siltikin otettava leikkimielellä. Teinkin juuri syntymähoroskoopin itselleni ensimmäistä kertaa elämässä tämän kiinalaishoroskoopin innoittamana. Niin paljon tekstiä, että sulatteluun menee pitkä aika. Eikä se tietysti ole julkaistavaksi;)

Muuten asensin myös firefoxin koneeseen ja taidan siirtyö tämän käyttäjäksi. Anitan sivutkin näkyvät oikein, vaikka ei siellä ole kyllä mitään tapahtunut vähään aikaan.

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Myohastyneet onnitteluni 1-vuotispaivan johdosta!

Postasin omaan blogiini merkin, jonka piti tarkoittaa koiraa, mutta on ihan erinakoinen kun sinun merkkisi. Voi siina mun merkissa myos lukea jotain ihan muuta. Vaikka "Onnea uudelle vuodelle" tai "tama puoli ylospain".

Joka tapauksessa, hyvaa uutta koiran vuotta!

Mr Bones & Co kirjoitti...

Heips!
Nyt ovat hanhen sulat havisseet niin monilla mantereilla, että lintu on mennyt hieman muiden otuksien olinpaikoista sekaisin, tietysti ihan vähän vaan. Kylläpä teilläkin on siellä lennelty ylt' ympäriinsä. Onneksi ei tarttunut lintuun influenssa, me muut otukset kun oltiin sentään vaarallisilla alueilla ja maanpinnalla vaani tartuntavaara. Hyvähän se on siivellisten yläilmoissa liidellä!
Kiitos Mr Bonesin muistamisesta, kaunis ele. Ei ollut Mr Bones Ulan Batorissa marraskuussa vaan Pohjolassa kotikoiruna. Ulan Batorissa seikkailivat Mr Bonesin emäntä Dee, yks' kollega ja Bonesin koirutoveri Kaveri alis Mon Youssuf.
Noh, innokas ja adiktoitunut bloggari (täh?). Voi hyvänen aika, kuten varsin hyvin saatoit huomata, ei Itä innoittanut meitä yhtään bloggaamaan. Miellytti kyl' maisemat Kazakstanissa, Mongoliassa ja tietty Siperiassa, minkä vähän nyt kerkes' junamatkoilta kurkkaan. Kazakstanin ja Kiinan rajalle juututtiin jutussa, Kaverin blogissa. Eik' synny jälkikäteenkään tarinaa, vaik' kuinka yrittää. Saheliin vaan meitä vetää. Ehkä siellä alkaa into raportointiin palata. Mitä adiktiota Hanhensulka nyt mahtoi tarkoittaa?
Ja mistä hyvästä ha-hah meitin paluulle, vahingoniloako siellä tunnetaan, ettei viihdytty idässä (=Kiina). Noh, Kiinaa epäiltiin koko aika ja vieläkin, kuinka käy, kuinka sujuu, miten se nyt käviskään, kun kiinalaiset eivät ole antaneet Deelle aiemmin viisumia, nyt on kuulemma jo onneksi toiset kujeet, ajat viisumiviranomaisilla. Mutta kyllä me voidaan vielä yllyttää uiguureja itsenäisyyskapinaan. Allergialääkettä piti napata Kiinassa, niin ahdistavaa se oli. Ehkä ne heltyi antamaan viisumin, kun pentu-chow kiinalainen Kaveri tuli matkalle mukaan. On me oltu koko ajan ihan uskollisia Sahelille, ja luvattiinkin sinne vielä palata kun helpottaa, siis tilanne.
Just' kun Dee päätti alkaa sivistyä ja opiskella latinaa, niin syntyy kiinalainen merkkiongelma. Kaunista on kalligrafia ainakin koirun kohdalla, mutta mitäs muuta se oikein merkitsee, ainakin chow-chow jossain murteissa ruokaa ja roinaa, tilpehööriä? Kieliopintoja tiedossa, joo.
Noh, nyt jo alkaa tuntua kotoisalta, kun on suoritettu tervehdyskäynti tänne. Vielä pitäis tavoittaa toinen kaukoeläjä, Ruu jostakin? On meillä kyllä epäilys missä se luuraa. Tiiäks sie? Ill on onneksi pysynyt aloillaan kuin myös Karri Koo ja Konkka, mut' moni muu on kadonnut...
Parhaan kevään toivotuksin Mr Bones, Mon Youssuf ja Dee
Ps. Äläkä täst' edes sotke haukkuja ja ihmisolentoja. Siellä Timbuktun ekassa tai tokassa kirjoituksessa Auster todistaa paranormaaleista ilmiöistä mitä tulee Mr Boneseihin ja Timbuktuihin.

Mr Bones & Co kirjoitti...

Meitin kiinalainen ystävä Idässä mietti koirumerkkiasiaa seuraavasti:
"On those Chinese characters, the first link you gave contains a chinese
character in white (with a red background) (Hyvää kiinalaista uuttavuotta 4704), that word means 'spring'. With the second link (Koiran vuosi kiinaksi), there are 2 chinese characters both meaning dog. The one on the right hand side of the dog is more commonly used, while the one on the top left corner is less use but not uncommon, its a more formal word for dog, e.g. as used in poems. If you use it in relation to the year of the dog, then either character would do."
Välittäjä Bones