23.2.2006

Google käyttämät etsittyjen kuvien thumbnail'it ovat ehkä laittomia

Google on hävinnyt oikeudenkäynnin, jolla saattaa olla merkitystä myös tavallisille internetin etsintäkoneilla tumpuloiville käyttäjille.

Perfect 10-niminen, kuvia, erityisesti seksikuvia, mm. kannettaviin puhelimiin myyvä amerikkalainen liikeyritys haastoi pari vuotta sitten Googlen oikeuteen väittäen, että tämän etsintäkone syyllistyy laittomuuksiin näyttämällä Perfect 10:n myymistä kuvista pienennettyjä kopioita (thumbnails)(kts. viereen ja klikkaa jos uskallat).

Perfect 10 väitti myös, että Googlen näyttämät thumbnailit eivät oleellisesti erotu heidän itsensä myymistä, mikä ei ehkä ole erityisen hyvä uutinen heidän asiakkailleen. Oikeudenkäynnin alussa Perfect 10:n CEO sanoi Reutersille (BBC:n mukaan) näin:


They're showing pictures from my magazine and my website for free, so
there's no reason for anyone to buy my products.

ja oikeuden päätöksen jälkeen tähän tapaan

Everything that we tried to sell for a living, they were displaying for free


Perfect 10 ei näyttänyt sanovan kuinka paljon Googlen kautta tulee ostajia yhtiön saitille. He saattavat olla eniten huolissaan seksikuvista, joilla ehkä on suurin menekki. Seksimarkkinat taitavat nykyisin olla maailman menestyvin (ja isoin) business, jonka menestystä lietsoo lisääntyvä internetin käyttö, sehän lupaa (suhteellisen) tuntemattomuuden seksipalvelujen käyttäjille, jopa Pihtiputaan Mummolle, joka saattaisi olla kiinnostunut nuorten ja notkeiden saarijärveläisten navettatyöntekijöiden tai jämäkkäleukaisten lappilaisten poronpurijoiden alastonkuvista.

Perfect 10:n kuukausimaksu on $25.50, ja sopimus on nähtävissä täällä. Esimerkki Googlen suorittamasta Perfect 10-etsinnästä on täällä.

Google väitti oikeudessa (tietysti), että Perfect 10 puhuu puppua. Ja lisäksi Googlea hyväkseen käyttävät etisijät hyötyvät tumbnailien käytöstä niin paljon, että tämä on luokiteltava heidän mielestään yleiseksi hyväksi ja näinollen reiluksi käytännöksi (fair use), jonka perusteella se tulisi sallia.

Arvoisa Lukija saattaa ihmetellä, miksi joku viitsii maksaa tällaisten kuvien näkemisestä Perfect 10:lle $25.50 kuukaudessa. Toisaalta seksillä ja pornolla erityisesti on niiden suuren myynnin perusteella pääteltynä paljon innokkaita kuluttajia (sic.). Toisin sanoen alalla liikkuu paljon rahaa, jonka määrää Perfect 10 väitää Googlen vähentävän pistämällä osan omaan taskuunsa.

Google on myös joutumassa vaikeuksiin kirjojen ja uutisten etsintäpalvelustaan. Se on mm. haastettu oikeuteen kirjoista kiinnostuneiden etsijöiden kannalta hyvin hyödyllisistä palveluista, joista syytteiden mukaan Google saa tuloja AdSensen mainosten avulla. Eli rahaa, joka on joka tapauksessa aina ollut pois julkaisuoikeuksien omistajien kukkaroista ja jonka Google on "löytänyt" näiden puolesta.

AdSensen tarjoamista palveluista eivät pienet osanottajat (esimerkiksi blogien julkaisijat) taida hyötyä muutamaa senttiä tai euroa enempää kuukaudessa. Sen sijaan kaikkien näiden pienten sivurahavirtojen avulla Google pääsee käsiksi suuriin päärahavirtoihin, joka muuten olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Rahan uomautumisen Googlen taskuun takaavat siis AdSenseen osallistuvat pienen onnensa onkijat. Tässä ei ole mitään pahaa eikä epäilyttävää.

Niinhän se on muussakin liike-elämässä.

Kuva: Keskisen veljesten kyläkauppa Tuurissa (huom. kuvalla ei ole mitään tekemistä tämän jutun kanssa)

Jonkun kyläkaupan Koskinen (täysin keksitty henkilö) pääsee eksoottisen rakastajattarensa (myös fiktiivinen ihminen) kanssa Brasilian (tuulesta temmattu maa) matkalle mummojen makkararahoilla kyläkaupan (puhdas satulinna) pienipalkkaisten kassakoneiden käyttäjien huolehtiessa tunnollisesti senttien keräilystä. Mummot, ja muutkin, lukevat lisäksi innokkaasti tämän fiktiivisen Koskisen seikkailuista julkkisjuorulehdissä, joten hyöty on lopulta kai molemmin puolinen. Tällä linkillä ei ole tekemistä tämän jutun kanssa.

Internet business on lastenkengissä, joten lakimiehet ja muut osingolle pyrkijät eivät ole vielä kyenneet luomaa kauppaa koskevaa lainsäädäntöä, joka turvaisi ison rahan oikeudet. (Google edustaa tietysti myös "suurta rahaa", eikä suinkaan ole pienen internetkäyttäjätumpelon puolella tässä eikä muussakaan asiassa, vaan omien osakkeenomistajiensa puolella niin kuin hyvään kauppakäytäntöön kuuluukin). Tällaisia oikeudenkäyntejä tullaan näkemään entistä useammin. Google aikoo valittaa myös tästä päätöksestä.

Kuva: AdSensen kirjanpitäjäväkeä laskettuaan bloginpitäjälle tulevan osuuden tuotoista (ei vaineskaan vaan Mauri Kunnaksen joulupukkeja)

Tavallisena internetin käyttäjänä, jonka laiskahkosti liikkuvan mielen mukaan kaiken vepissä täytyisi olla ilmaista, minun on tässä oltava Googlen puolella.

Toisaalta uskon kyllä joulupukkiinkin.

Uutinen on luettavissa täällä (ars technica).

Ei kommentteja: