25.2.2006

Kaltion päätoimittajalle potkut

Kuva: Journalisti/Journalisten

Kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja Jussi Vilkuna on saanut potkut, kuten varmaan jo olettekin kuulleet siellä Suomessa.

Muistamme, että Hesarin toissaöisen uutisen mukaan Kaltion tukijat ja suomalaisen kultuurin puolustajat Sampo ja Tapiola olivat pelästyneet lehdessä julkaistusta Ville Rannan sarjakuvasta, vaikka siinä siis Muhammedin kasvot olivat peitossa, joten tätä ei olisi voinut tunnistaa piirroksista.

Sehän on selvää, että raha voittaa aina kulttuurin näissä ja muissakin asioissa. Jotenkin en kuitenkaan olisi uskonut, että suomalaisen lehden päätoimittaja erotetaan sananvapauden vuoksi. Mutta näin sitä erehtyy.

Emmehän me tietysti kaikki ole "suoraselkäisiä suomalaisia", edes Oulun korkeudella. Tasavaltamme Rouva Presidentti, pääministerinsä Matti (joka erosi vasta presidentin vaalien jälkeen) ja radikaaliulkoministerimme Tuomioja ovatkin jo osoittaneet, että täällä etelämpänä ollaan vanhasta tottumuksesta polvillaan. Taikka ehkä he eivät olleet koskaan edes nousseetkaan polviasennosta.

Kaltion verkkosivut ovat vielä tätä kirjoitettaessa pois päältä Kulttuuriuutiset.netin mukaan niin kauan kuin kaikki sarjakuvaa koskevat maininnat ja muut sirut on poistettu saitilta.

Kenenkäs neuvostojohtajan kuva siitä yhdestä Kremlin kuvasta oli pyyhitty pois. En nyt muista, olisi voinut olla Trotski, mutta saattoi se olla joku muukin.

Ehkä Kaltion hallituksen puheenjohtaja, joku Harri Kynnös tietäisi.

1 kommentti:

Karpalo kirjoitti...

Hurja on myös tämä tieto jonka nappasin kiiltomadon keskustelusta. Mitä tästä pitäisi ajatella, vetää ainakin meikäläisen sanattomaksi.

"Myös Oulun kaupunki on jo ehtinyt reagoida kiistaan. Kaupunki peruutti eilen kuvituksen, jonka se oli tilannut Ville Rannalta koululaisille suunnattuun kirjaan J.V. Snellmanin elämästä. ”Katsoimme, ettemme halua kirjasen kuvittajaksi henkilöä, joka on julkaissut sarjakuvan, joka koetaan monella taholla loukkaavaksi”, kertoo J..V. Snellmanin juhlavuoden opetustoimen toimikunnan puheenjohtaja Päivi Mäki".