18.2.2006

Kiteestä, kulttuurista ja kannabis-juhlista sekä vähän uusista elämänvuosistakin

Kuva: Kiteeläinen kulttuuriasiamies odottamassa Kiteen nimittämistä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2011

Kuten Arvoisa Lukija tietysti tietää Amsterdam on Euroopan kannabis-pääkaupunki. Tämä on täysin epävirallinen mutta pitkäaikainen titteli, eli toisin kuin Euroopan kulttuuripääkaupunki -titteli, joka annetaan vain yhdeksi vuodeksi kerrallaan.

Amsterdam olikin sattumoisin Euroopan kulttuuripääkaupunkina jo vuonna 1987. Helsinki puolestaan oli vuoden 2000 kulttuuripääkaupunki yhdeksän muun kaupungin ohella. Monta kaupunkia tarvittiin, olihan kyseessä sentään Y2k Muistaako kukaan enää niitä turmaennustuksia ja sitä ylimääräistä mölyä, jota tietokonekonsultit ylläpitivät Y2k:n ympärillä. Toisaalta täytyyhän heidänkin palkkansa ansaita ja tarpeellista työtä tekevät useimmiten.

Seuraavaksi Suomi saa tätä kulttuuripääkaupunki -kunniaa kantaa kai jo vuonna 2011. Ehdotankin iki-ihanalle kulttuuriministerillemme, Tanja Karpelalle, että kulttuuripääkaupungiksi valittaisiin Kitee. Tällä tavalla pystyisimme tasapuolisesti kilpailemaan ainakin Amsterdamin kanssa. Vihjeenä viehättävälle Tanjalle, että elokuvatuottaja Arto Halonen sopisi hyvin, alan asiantuntijana, vetämään "Kitee, eurooppalainen kulttuuripääkaupunki" -projektia.

Vaikka Amsterdamissa saa monissa kahviloissa ostaa sätkällisen ruohoa kahvin lisäksi tai tilalla, kannabiksen käyttäjille tulee Amsterdamista huonojakin uutisia. Nimittäin De Baarsjes'in kaupunginosan hallitus on kieltänyt jointin imeskelyn Mercator -torilla ja sen ympäristössä ja kiellon mainostamiseksi on kehitetty liikennemerkki (kuva vasemmalla).

Liikennemerkkejä varasteltiin niiden pystytyksen jälkeen ja niinpä taloustietoinen kaupunginhallitus on päättänyt myydä niitä halukkaille 90 €:lla. Siitä vaan tilaamaan, Arvoisa Lukija, jos satut kutsumaan työtovereita tai muita ystäviä lähiaikoina juhliisi.

De Baarsjes järjestää muuten kannabiskarnevaalit 1. maaliskuuta. Tosin toiveikkuuttaan on syytä jäähdytellä. Siellä ei ole saatavilla ilmaista ruohoa, vaan informaatiota polttamisen vaaroista.

Lisätietoja löytyy täältä, valitettavasti vain hollaniksi.

P.S. tämä Kiteen kulttuuriasia tuli mieleen eilen, juhliessani uuden elämänvuoteni alkamista. Tosin kiteeläistä ei ollut kotona tarjolla vaan piti tyytyä Macallan'in (traditionaaliseen 12-vuotiaaseen) yhden maltaan viskiin. Se kävi hyvin, kun ei ollut tasaisista vuosista kysymys. Vaikka tässä iässä tahtovat kyllä kaikki vuodet olla yhtä tasaisia.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Syntymäpäivän onnittelut yhdeltä Aquarian blogiystävältä toiselle!!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kovasti, vuodet vierivät ja muistoja tulee lisää. Onneksi taidan vielä hyvin muistaa kaiken, vaikka mistäpä sen tietää! No, ainakin muistaa sen minkä muistaa;))

Anonyymi kirjoitti...

oops - unohdin lisätä kysymykseni - mikä on kitee kulttuuri? En löydä sanakirjoista.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo onkin koko asian ydin. Kun muistan, että olet muuttanut Suomesta jo 5 vuotisena, otan kysymyksen uhkarohkeasti tosissani. Kitee on pontikan keitosta kuluisa pitäjä. Ja lyhyessä jutussani leikin ajatuksella, että ainoa kulttuuri Kiteellä on pontikkakulttuuri, mikä ei tietysti pidä paikaansa, mutta minkäs tällaiselle irvileualle mahtaa.

Eli kysymyksesi on hyvä, mikä tosiaan on kitee kulttuuri. Ei taida löytyä sanakirjoista;))

Anonyymi kirjoitti...

Kiteen pontikkaa kutsutaan usein nimellä Kiteen Kirkas.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, taidan käsittää! Kitee on paikkakunnan nimi, ja siellä tehdään ¨moonshine¨, eli laitonta kotitekoista alkoholi juomaa! Nythän tuo kuvakin sopii. Kiitos! Kyllä ymmärrän ihmisten kielivaikeuksia kun tulee vastaan tämmöisiä ns, erikoisia termiä! :-)