10.2.2006

Koulukiusauksesta rahalliseen korvaukseen


Vanhastaan on suomalaisilla tiedossa, että laki on niin kuin se luetaan.

Ja lukijana toimivat tietysti tuomarit, ja lakimiehet noin yleisemminkin. Oikeudessa voittaa yleensä se, jolla on paremmat asianajajat. Näin siis ajatellaan yleisesti, en sano tässä, että se olisi välttämätön totuus.

Usein ei tietysti ns. tavallinen kansalainen tiedä, mitä oikeudessa oikeastaan tapahtuu. Kukapa sinne mielellään menisi mielenkiinnosta kuuntelemaan lakimiesten saivartelua. Paitsi tietysti, jos kysymyksessä on julkisuuden henkilö: silloin jopa suora televisiolähetys ympäri vuorokauden ei oikein tahdo riittää mielenkiinnon tyydyttämiseksi. Jopa sellaiset, meille suomalaisilla täysin yhdentekevät ihmiset kuin vaimonsa murhasta syyttömäksi tuomittu O.J. Simpson tai jopa syyttömäksi lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu Michael Jackson, nostavat mediakiihkon muuten ihan rauhallisina mököttäviin suomalaisiin.

Suomessa on kai meneillään joku koulukiusaamisen vastustuskamppanja. Ja hyvä on, että on meneillään. On kyse vakavasta ongelmasta, joka voi johtaa pysyviin mielenterveyshäiriöihin - jopa itsemurhiin, niin kuin on nähty.

Kouvolan hovioikeus on eilen ottanut osaa koulukiusaamiskampanjaan tuomitsemalla koulukiusatun maksamaan korvauksia tilanteesta, jossa kiusattu poika oli provosoitunut tönäisemään kiusaajaa (arvelen, että tämä ei ollut ensimmäinen kiusaamistapahtuma poikien välillä, mutta siis vain arvelen tämän arveluna).

Opettaja oli sattunut tönäistyn eteen, kaatunut, lyönyt päänsä johonkin ja saanut ranteensa kipeäksi. Pojat olivat tarjonneet yhteistä (?) korvausta opettajalle, mutta tämä olikin halunnut käsitellä asian oikeudessa nyt näkyvin seurauksin.

En tiedä opettajan motivaatiota, syyt saattavat olla mitä kunnioitettavimmat, vaikka epäilen, ettei näin ole asianlaita. Motivaationa on myös saattanut olla opettajan (aivan luonnollinen) halu saada korvauksena enemmän rahaa kuin poikien tarjous, mutta en mene sanomaan, että näin välttämättä olisi.

Joka tapauksessa lopputulos on, että kiusattu joutuu maksamaan yksin korvausina opettajalle '400 euroa kivusta ja särystä, liki 160 euroa tutkimuksista ja hoidosta sekä noin 2 000 euroa asianajolaskua' kuten Iltalehti asian tänään uutisoi.

Tämä tilanne on tietysti malliesimerkki eksistentialismin moraalisesta ongelmasta. Aivan kuin Sartren haamu olisi järjestelemässä tilanteita meille oppitunniksi tekojen seurauksista ja seurausten seurauksista ja niihin liittyvistä moraalisista kysymyksistä.

Joka tapauksessa tämä pitkäaikainen koulukiusattu sai opettajansa avulla vielä syvemmän haavan sieluunsa, jonka syövereissä ehkä ajatellaan nyt, että kiusatuksi tuleminen on omaa syytä, josta tuomitaan syylliseksi jopa Kouvolan hovioikeudessa asti. En tiedä, mitä kiusatun äiti asiasta ajattelee.

Voisi tietysti esittää sellaisia kysymyksiä kuin: Missähän tämä ope ja hänen kollegansa olivat silloin, kun kiusaamista tapahtui? Vai eikö opettajilla ole mitään vastuuta koulukiusaamisesta? Mutta en niitä esitä, varmasti on olemassa hyviä syitä, että opet tekevät mitä tekevät nykykouluissa (asiastahan keskusteltiin perusteellisesti hiljakkoin ikkunaiineksen saitilla).

Tosin, ihmislajin miespuolisilla yksilöillä (ehkäpä naispuolisillakin, varsinkin nyt, kun ovat emansipoituneet ryyppäämään kuin miehet - siinäpä toinen mielenkiintoinen moraalinen ongelma), mutta siis ainakin miehenpuolilla, on tämä muillekin simpansseille ominainen tapa käydä laumana toisten kimppuun ja satuttaa, jopa tappaa, jos punainen usva laskeutuu liian syvälle silmien päälle. Monet kai meistä ovat olleet sellaisessakin tilanteessa.

Ai niin bonobot saattavat olla harrastamassa seksiä niin ahkerasti - seksihän on heidän lajinsa suurin intohimo - että väkivaltaisuutta ei ehdi esiintymään heidän keskuudessaan. Mutta se isompi simpanssilaji, ja kolmas simpanssi (Jared Diamond), päivitetty simpanssi (EskoValtaoja?) - ihminen - eivät pysty väkivaltaisuuttaan helposti hallitsemaan.

Mitenkäs se Maija Vilkkumaa sanoikaa Se ei olekaan niin -laulussaan, jotakin että:


...
mä olen verta ja väkivaltaa, mä haluun huutaa ja satuttaa...

Nice going Kouvolan hovioikeus ja Suomen opettajakunta!

11 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Mä kerkesin jo pelästyä että sullakin on samanlainen lörpöttelylaatikko kuin saaralla. :)Onneksi ne oli vain uutisia.

Toi on järkyttävä tarina toi minkä kerroit. Täytyypä kattoa onko siitä paikallislehdessä mitään. Idiootti opettaja. Sen on täytynyt olla miesopettaja, tai miksei nainenkin, mutta veikkaisin miestä.

Hanhensulka kirjoitti...

Ei oo lörpötysboksia tänne tulossa, vaikka kommenteissa innokkaasti lörpötelläänkin (luulin jo hetken, että tämä ei edes näy muille;)

Eihän näistä tuollaisen lyhyen jutun perusteella niin kuin oli Iltalehdessä, oikein oikeata kuvaa saa. Mutta sen verran nipisti mielessä, että täytyi kirjoittaa. Yksinkohdista en tosiaan tiedä mitään, joten voi olla mies tai nainen.

Saara kirjoitti...

Miksi "pelästyä" ja miksi "onneksi"? Tuostahan voisi vaikka loukkaantua, mutta onneksi mä en välitä, vaikka sitä hölmönä pidetäänkin. Minusta se on hauska.

No mutta alunperin tulin tähän ihmettelemään, että hyvä Hanhensulka, onko tämä Vilkkumaan faniblogi?

Hanhensulka kirjoitti...

Ei se mitään hölmö ole. Mutta ei niitä montaa suht' pienessä piirissämme kuitenkaan voisi pyörittää. Sitä ehkä lukee useampi kuin arvaatkaan, ja nauraa partaansa, tai mitä nyt naamallaan peittona pitääkin.

Vilkkumaalla on minun mieleeni hyvin osuvia sanoituksia. Ja eikö se ääni ole kiehtova, kuin vanhan ilotalon madame laulais selällääneletyllä äänellä, jossa on 18-vuotiaan uteliaanihmettelevä pohjaväre. Aaah.

Karpalo kirjoitti...

Minustakin se boksi on tosi hauska. En ole muilla nähnyt kuin sinulla Saara. Siksi onneksi, koska sitten pitäisi käydä vielä sitäkin lukemassa ja pölöttämässä täällä. Riittää että muuten ramppaan jatkuvasti täällä blogimaassa.

Karpalo kirjoitti...

Hassua kun toi etusivu näyttää, että täällä on viisi kommenttia ja silti on vaan neljä koska sitä mun viidettä ei ole julkastu. :)

Mutta siis sitä piti sanoa, että a) siksi pelästyin, sillä pelkään että koukkuuntuisin ehkä siihen boksiin jos tänne ilmestyisi sellanen. Muutenkin olen aivan liian blogiriippuvainen. b) sellanen boksi on hauska (en ole nähnyt kenelläkään muulla kuin sulla saara. c)Sun boksissa tulee käytyä harvakseltaan, koska päivität niin harvoin. Hauska se silti on.

Karpalo kirjoitti...

No nyt se taas tuli esille vähän viiveellä tän jälkimmäisen julkasun yhteydessä. Voi voi, aina sählään.

hanhensulka kirjoitti...

Taitavat olla bloggerin ja tämän blogipohjan yhteisiä omituisuuksia, Karpalo.

Addiktiohan tästä on tullut, oliskohan sille vastalääkettä. Muuten tuo bonobo näyttää epäilyttävästi minulta silloin, kun yritän miettiä, että mitähän seuraavaksi sanoisi;))

Saara kirjoitti...

No se kyllä kuulostaisi hölmöltä, että olisi boksiaddiktio. Hyvänen aika, mutta sehän... kuulostaa tosi hölmöltä.

Ari kirjoitti...

"Koulukiusauksesta rahalliseen korvaukseen" Jeps kannatetaan, olisin nyt rikas mies...

hanhensulka kirjoitti...

No, Saara, taas piti siellä boksilla käydä, sorry, vaikka olin päättänyt ettei yhtään enää.

Ari, joo, rikkaaksi siitä jotkut tulis, eikös niitä kiusattuja ja kiusattavia ole suunnilleen sama prosentti, molempia siinä 12.5:n paikkeilla.