19.2.2006

Menneestä ja tulevasta

...
It's still the same old story, a fight for love and glory ...



Ikään ehtineenä on ajateltava elämää. Koko juttu kehdosta lähes hautaan on epämääräisten suunnitelmien tekemistä, pettymyksiä ja virheittensä ajattelemista, joista voisi ehkä oppiakin jotakin tulevaa elämää varten. Vasta omista virheistäänhän oppii vain vähemmän viisas.


Jos oikein elämäänsä ajattelee otsaansa kiivaasti rypistellen, havaitsee, että sehän onkin haikeansuolainen ketju pieniä onnen hetkiä kaukana toisistaan, ja välissä sitten sitä kuonaa - oikeaa elämää.


Casablanca on yksi mielileffoistani, ja miksei olisi, Ingrid Bergman oli miellyttävä katseltavaksi nuorempaankin silmään saatikka sitten näin vanhempana, eikä taskukokoinen sydäntenmurskaaja Bogart'kaan ole ollenkaan pahannäköinen. Casablancasta löytyvät nämä Rick'in (Bogart) ja ranskalaisen baariperhosen, Yvonnen, tämän rakastajattaren vaihtamat sanat:

...
Yvonne: Where were you last night?
Rick: That's so long ago, I don't remember.
Yvonne: Will I see you tonight?
Rick: I never make plans that far ahead
...

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän elää juuri samassa paikassa kuin Rick, tiukasti tässä hetkessä.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerron nyt tässä vähän väärässä paikassa, että hiukan kyllä huijasit meikäläistä kun lupasit että Myynikissä olisi rakkautta ja seksiä. Mutta kyllä sen siitä huolimatta jaksoi katsoa. Se oli sellainen kriittinen juutalaiselokuva. Isojen poikien vaarallisia sotaleikkejä. Tytöt pääsivät mukaan mikäli leikkivät samoja leikkejä kuin pojat.

Anonyymi kirjoitti...

No minulla oli tässä hieno alku loistavalle oman arvostelutekstini apologialle, mutta yht'äkkiä se hävisi virtuaalitaivaan virtuaalituuliin.

Eli sanoin jotakin siitä, että seksi oli spielbergiläistä ja rakkaus samoin. Omassa arvostelutekstissäni olin lisäksi sanonut, että muut kuin päähenkilö olivat yksiulotteisia hahmoja (mukaanlukien vaimo), niin kuin Spielbergillä on yleensäkin, mutta se ei haitannut.

Tämänhän ei ole poikien sotaleikkejä, sellaiset "pojat", jotka haluavat sotaleikkejä katsoa, eivät niin välittäisi tästä kuvasta, koska se tapahtuu ajatusten tasolla.

Mielestäni tämä on nyt julkaistuista elokuvista kolmanneksi (tai toiseksi) paras. Ylivoimaisesti paras on tietysti Good Night, and Good Luck, jonka pitäisi kaiken oikeudenmukaisuuden mukaan saada oskareita ja toiseksi (tai kolmanneksi) paras on Constant Gardener, jonkinlainen antiteesi sinun BBM:llesi. Constant Gardener'n tag-line on kai: Love, at any cost.

Ylihaipattu, tietystä syystä, Brokeback Mountain on kaunis pikku vaasi näihin todellisiin elokuviin verrattuna, jonka tag-line voisi olla: No-love, at any cost. Mutta hei, ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun kynsin hampain tappelen tuulimyllyjä vastaan. Olisipa lapsi, saisi sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita, ja muut uskoisivat. Mutta en ihan enää ole;))

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minusta kaikki salaisen palvelun jutut ja agenttitarinat ovat nimenomaan poikien maailmaa ja tämähän oli ihan sitä. Miehisiä juonitteluja joiden keskellä kaikki kunniallisuus katoaa ja kysymys on vain siitä kuka maksaa eniten. Elokuva ei minulle tuottanut ainuttakaan ahaa-elämystä.

BBM on maineensa veroinen koska se on loistava rakkauselokuva. Ei enempää, eikä vähempää. Tietysti se on saanut nostetta todella onnistuneista suutelukohtauksistaan, mutta niissä ei mielestäni kuitenkaan tiivisty elokuvan olennaisin viesti. Noita muita mainitsemiasi elokuvia en ole nähnyt.

Anonyymi kirjoitti...

Me olemme tainneet katsella aivan eri elokuvia näiden otsikkojen alla.

Munich on toki paljon muuta kuin "miehisiä juonitteluja", vaikka tietysti sekin on osa kokonaisuutta.

BBM on kaunis vaasi. Angin edellisistä elokuvista Crouching Tiger, Hidden Dragon oli loistava ja paljon parempi kuin BBM. BBM:ää loistavaan klassikkoon, Tuulen viemään verratessa huomaa kuinka tyhjä BBM on ja tarina niissä on sama.

Olen omassakin ympäristössä huomannut, että naiset tykkäävät BBM:stä kovasti, miehet eivät niin kovasti tai eivät ollenkaan. Yleistykset ovat tietysti yleensä epätarkkoja, niin kuin ehkä tämäkin. Minulle puolestaan BBM ei antanut yhtään ahaa-elämystä, pänvastoin;))

Anonyymi kirjoitti...

Niin, naiset tykkää, heteromiehet ei niinkään. Minkä johtopäätöksen siitä sitten voisi vetää? Että elokuva on huono, tai pelkkä kaunis vaasi jos heteromies ei löydä siitä syvyyttä?

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, tuppaan unohtamaan, että heteromiesten mielipiteet ovat tietysti vääriä ilman muuta. Minä tässä asiassa sanoin vain mielipiteeni niin kuin sinäkin. Se onko mielipide muotia vai ei on ihan toinen asia, minun ei tietysti ole. Se keisarin uudet vaatteet -vertaus hyppää kuitenkin aina mieleen, kun kuuntelen näitä kehuja.

Tällaiselle homoseksuaalisuutta popularisoivalle elokuvalle on tietysti sosiaalinen tilaisuus, erityisesti nyt, kun avioliitoista muiden kuin heteroseksuaalisessa suhteessa olevien välillä on pidetty myönteistä meteliä jonkin aikaa.

Kun ajattelen, mitä elokuvia on juuri julkaistu ja ollaan julkaisemassa, BBM kalpenee melko mitättömäksi. Good Night and Good Luck, Constant Gardener, Munchen, Capote, Crash, Syriana. Kaikissa on sisältöä ja ajatuksenaihetta, jopa muodikkaita aiheita, ei vain kauniita kuvia.

Olen varma, että muotiaalto vie BBM:ää eteenpäin, se ei tee siitä hyvää kuvaa.

Anonyymi kirjoitti...

Älä nyt heittäydy marttyyriksi. En minä sanonut, että heteromiesten mielipiteet ovat ilman muuta vääriä. Mutta joskus heteromiehetkin voivat olla väärässä. Itse totesit huomanneesi että naiset tykkäävät BBM:stä, mutta HE ovat sinun mielestäsi väärässä. Ehkäpä naiset kuitenkin näkevät elokuvassa jotain sellaista sisältöä joka sinulle ei jostain syystä auennut?

Mutta aikahan sen sitten näyttää että mikä elokuva kestää kulutusta ja mikä on pelkkä päiväperho.

Anonyymi kirjoitti...

Marttyyrin osa on niin houkutteleva, että sen kortin käyttöä on kovin vaikea vastustaa. Kiellän ehdottomasti sanoneeni, että naiset olisivat väärässä missään asiassa. Tähän varmasti yhtyvät julkisesti useimmat miehet, salassa, saunailloissa, ehkä sanovat toisilleen muuta;)

Naiset siis pitävät BBM:stä (noin yleisesti ottaen). Tähän voisi vielä sanoa, että käsitykseni mukaan useimmat heteromiehet suhtautuvat mairealla suopeudella lesbopornon katseluun. Eli olisiko niin, että tässä olisi aihetta väitöskirjaksi jollekin Freudin ideologiselle jälkeläiselle. Ja voisi tähän vielä lisätä, että useimmat lapset kai pitävät ajatusta vanhempiensa sukupuolielämästä repulsive, mitä se on, yököttävänä(?). Näillä kolmella asialla on ehkä jonkinlainen freudilainen asiayhteys.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan/lukemaan jonkin hiukan pintaa syvällisemmän pohdiskelun siitä miksi monia miehiä kiinnostaa lesboseksi ja monista naisista on kiehtovaa kun nätit pojat ovat keskenään silla. Koska se on minusta erikoista enkä omissa pohdiskeluissani ole päässyt puusta pitkään.

Anonyymi kirjoitti...

Mitään en tästä asiasta tiedä, mutta tuntuisi, että kateudella saattaisi tämän kanssa olla jotakin tekemistä.

Anonyymi kirjoitti...

Äh, miten pinnallinen näkemys :)

Anonyymi kirjoitti...

Kateus on syvällä ihmisen sielussa, ei pinnallisuudesta tietoakaan.