1.2.2006

Suomen suurlähetystö Brysselissä valmistautuu kriisitilanteisiin

Suomen suurlähetystö Belgiassa (Konsulipalvelut) on yllättäen antanut maassa asuville suomalaisille perusteellisia ohjeita kriisitilanteeseen varautumisesta, mukaan lukien ohjeet maasta poistumisen ja evakuoinnin varalta. Ohjeet on myös julkaistu Belgian Suomi-Klubin jäsentiedotteessa nimeltään Parlööri (yhteensä neljällä sivulla).

Ohjeiden aluksi lähetystö tähdentää, että heillä ei ole mitään tietoa Belgiaan kohdistuvasta erityisestä uhasta, mutta suosittelevat suomalaisille perusvalmiutta mm. hamstraamalla ja varastoimalla lääkkeitä, vettä astioihin, säilyvää ruokaa muutamaksi päiväksi, retkikeittimen, paikallista ja vaihdettavaa valuuttaa (sic.) myös pieninä seteleinä, polttoainetta ja jokaista perheenjäsentä kohti valmiiksi pakattu reppu.

Kuva: Korillinen terroriaseistusta: belgialaisia molotovin koktaileita

Ainakin itselleni moinen varautuminen tuli suurena yllätyksenä. Monissa Belgiaa eksoottisimmissa maissa ei moisia ohjeita löydy. Tietysti yleensä niissä asuvat ihmiset ovat jo ennakolta varautuneempia erilaisiin tilanteisiin, mutta Suomen viranomaisten taholta ei tällaisia ohjeita olla annettu.

Ulkoministeriön omissa Belgian matkustusohjeissa varoitetaan matkustajia vain uhkaavista taskuvarkaista tietyillä alueilla Brysseliä, kuten esimerkiksi Gare du Midi:n rautatieaseman ympäristössä ja Schumanin aukion lähettyvillä.

Mieleen hyppää tietysti kaksi mahdollisuutta.

1. Joku uusi virkamies osoittaa ylimääräsitä virkaintoa, tai
2. Suomen viranomaisia on belgialaisten taholta varoitettu jostakin uhkaavasta vaarasta, jota ei haluta sanoa julkisuuteen.

Ulkomaisessa lehdistössä on silloin tällöin viime aikoina ollut vihjeitä siitä, että Belgian viranomaiset ovat saaneet vihiä uhkaavista terrori-iskuista, mutta nämä ovat olleet niin epämääräisiä, että niiden perusteella ei voi varautua mihinkään. Belgiassahan on pidätetty koko joukko terrorismiin sotkeutumisesta epäiltyjä, pääasiassa pohjoisafrikkalaisia.

Lähetystön sivuilla kerrotaan myös lohduttavasti näin (lihavointi lähetystön):

Nämä ohjeet ovat suositusluontoisia ja osallistuminen suunnitelman
toteuttamiseen on vapaaehtoista. Suurlähetystö korostaa, että jokaisen on syytä
varustautua vaihteleviin tilanteisiin oma-aloitteisesti. Viime
kädessä jokainen vastaa itsestään ja päättää omista toimenpiteistään.


Kuva Chez Leon: Belgialainen simpukkaterroristi taisteluasussa aseineen

Toisaalta ei savua ilman tulta.

Kaikki Arvoisat Lukijat tietysti muistavat vielä viime keväisen perunalastusisällissodan, joka riehui paikallisten alkuasukkaiden, flaamien ja walloonien, välillä vähän ennen belgialaisten suurinta vuotuista kulttuuritapahtumaa: Moules et Frites eli simpukka- ja ranskanperunafestivaalia.

Uhkaavan tilanteen ratkaisi lopulta Kanada diplomaattisella toiminnallaan kuten ainavalpas englantilainen Telegraph asiasta kertoi.

Koko maailman Moules et Frites-pyhäkkö on jo vuodesta 1893 ilmisten kihtejä pahentanut, maailman paras simpukkaravintola Chez Léon eli Léon de Bruxelles.

Että semmoisia kuuluu tänne villiin länteen.

Ei kommentteja: