20.2.2006

Vuoden paras elokuva BAFTA:n mukaan


Kirjoitan tätä imeskellen kiukkuisena hampaitani ja rypistellen kulmiani vihaisesti. Olen nimittäin juuri lopettanut BBC:n BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts) -illan katselun, ja, kuten muotiasioissa usein käy, BAFTA valitsi lammaspaimentarinan Brokeback Mountain parhaaksi filmiksi. Vaikka tarjolla olisi ollut hyviäkin filmejä, joissa kauniiden kuvien lisäksi on ajatuksenaiheita merkittävistä asioista ajatteleville ihmisille. Kuten musta-valkoinen Good Night and Good Luck, Constant Gardener, München (joka ei ollut edes ehdolla), Capote, Crash ja tietysti Memoirs of a Geisha, joka on erityisen lähellä omaa sydäntä, vaikka ei ehkä olekaan paras näistä kuvista. Tietysti pieniäkin tarinoita täytyy kertoa, joten Brokeback Mountainin, ja sen "sisarkuvan" Tuulen viemää, toteuttaminen on ihan paikallaan.

Opinkin muuten tänään Kirjailijan häiriöklinikan Kirstiltä, että hän epäilee minun olevan heteroseksuaalisen miehen ja, tästä syystä, epäilee myös, että mielipiteeni on vähintäänkin kyseenalainen ja joka tapauksessa juuri tästä syystä väärä enkä saisi kutsua tätä elokuvaa kauniiksi mutta tyhjänlaiseksi vaasiksi (edellisen lastuni kommenttiosiossa).

En anna tämän episodin (enkä BAFTA'n) häiritä mieltäni sen kummemmin ja koen jatkossakin pitää elokuvista, jotka edes yrittävät käsitellä merkittäviä asioita - suuria tarinoita voisi sanoa, jos tässä ajassamme kehtaisi. Tosin oman elokuvamakuni yläpäässä on sellaisia filmejä kuin Pulp Fiction ja Fargo, joiden vaikutuksesta on vaikea päästä eroon.

BAFTA -illan isäntänä muuten toimi, voittajakuvan sisältöä ajatellen oikeutetusti, taas Stephen Fry, joka on näytellyt mm. Oscar Wilde'ä ja sanonut mm:


I don't watch television, I think it destroys the art of talking about
oneself.


Tässä asiassa olen hänen kanssaan liikuttavan yksimielinen. Hän on myös sanonut (esitellessään P.G Wodehousen jotakin Jeeves ja Woster -episodia):

We aren't trying to say that we've got it right, because this is where
others got it wrong, but the emphasis has been changed to suit today's
television audiences..."


Oops.

Kaikki BAFTA -voittajat löytyvät täältä. Ja kaikki vuoden 2006 Oscar -ehdokkaat täältä.

15 kommenttia:

ass2006 kirjoitti...

Hi, a nice blog you have here. You will surely get an bookmark :) phentermine

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Katselin tuon paljon kehutun rainan minakin ja olihan se ihan hyva, mutta että niin monta palkintoa ja ehdokkuutta niin monessa kilpailussa hieman ihmetyttaa.

Heti Broadback Mountainin jalkeen katsoin Transamerican ja ihmettelen miksi se ei ole ehdokkaana missaan. Jos olis valtaa niin kuin on mieli niin Baftat ja Oskarit menisivat sille. Ainakin parhaasta elokuvasta, kasikirjoituksesta ja mies- ja naispaaosasta. Kaksi viimeista samalle nayttelijalle.

Kaikkien kilpailujen maisema-palkinnot antaisin Broadback Mountainille.

hanhensulka kirjoitti...

Joo, tämä vuosi oli hyvä elokuvavuosi ja kaikki löydämme helposti mieleisemme. Näissä kilpailuissa on tietysti se, niin kuin kaikissa muissakin makuasioissa, että koskaan eivät kaikki voi olla tyytyväisiä lopputulokseen.

Oma suosikkini on Good Night and Good Luck (jossa ei ole seksiä eikä rakkautta juuri nimeksikään, Kirstille tiedoksi), joka mielestäni ansaitsisi montakin palkintoa. George Clooney puolestaan omista töistään monta kanssa. Mutta eivätpä ne kysyneet minun mielipidettäni.

Palkitut valitaan BAFTA:n sisäisellä äänestyksellä. Laitoin tuonne tekstiin BAFTA:n internet-osoitteen, josta näkee mm. ketkä sen valinnan tekevät.

Kirsti kirjoitti...

Aijai Hanhis, nyt sinä taas vääristelet. Itse annoit omassa kommentissasi tuossa edellisessä ketjussa ymmärtää, että monet naiset pitävät BBM:stä, mutta ovat siis mielestäsi väärässä. Siksi toin esiin oman havaintoni, että elokuva voi olla heteromiehille hankala. Itse olet kyllä määrätietoisesti esiintynyt blogissasi heteromiehenä, ainakin olet puhunut vaimosta ja pojastasi, mutta minä en hämmästyisi vaikka paljastuisit naiseksikin. Minun silmissäni olet edelleen interseksuaali, kunnes joskus omin silmin näen sinut ja voin kategorisoida sinut jompaan kumpaan sukupuoleen. Mikä ei tietenkään ole millään tavalla välttämätöntä koska kuten BBM:kin todistaa, sukupuoli ei ole niinkään merkittävä asia. Vain rakkaus merkitsee, hehhee.

Hanhensulka kirjoitti...

Autch, autch ja autch.

Kirsti, mielipiteet oomaavat sen omituinen ominaisuuden, että niistä saattaavat kaikki olla oikeassa tai väärässä. Se, että sanon oman mielipiteeni, ei tietenkään tee BBM:ään suopeasti suhtautuvia (nais- tai mies- tai interseksuaali-) mielipiteitä vääriksi. Voin tietysti ihmetellä, mitä ihmiset näkevät, mutta en tietysti kiellä, etteivätkö näkisi. Silti mielessä pyörivät ne keisarin jne...

Muuten, vaikka sillä ei ole tässä niin suurta merkitystä, muistaakseni en ole puhunut vaimostani kertaakaan. Olen kyllä puhunut puolisostani ja "lukuisista" anopeistani, joista kaikista olen kovasti pitänyt. Näin ainakin muistaisin (siis puhumisesta puheenollen, pitämisen muistan oikein hyvin), mutta voin olla väärässä ja ehkä olenkin.

Voimme kuitenkin olla samaa mieltä, että
...mutta suurin kaikista on rakkaus...
yhdistyääkseni tähän puheenvuoroon myös sinua viimeaikoina houkutelleet uskonasiat:))

Karpalo kirjoitti...

Toista puolisoasi et ole naiseksi tituleerannut, mutta ensimmäisestä sanot näin

"Kun olin kaksikymmentäyksivuotias, menin naimisiin sen lettipään kanssa, josta oli sillä välin kehkeytynyt kaunis ja nopeakielinen nainen...."

:)

Hanhensulka kirjoitti...

Kirottua, muisti on niin huono, että...annoin väärän todistuksen, heikkona hetkenään on tullut puhuttua läpiä päähänsä. What's new!!!

Karpalo kirjoitti...

Kirottua, sun kommenttilaatikkosi ei vaan julkaise mun kommenttejani vaikka lähettämisestä on tuntikausia. :( äksyttää.

Hanhensulka kirjoitti...

Minä kun toivoin, että se ei tulisi lainkaan yleisesti nähtäväksi. Mutta niin vain näyttää tulleen.

Minä tiesin, että siitä asuntoasian muistelusta ei hyvää seuraa;))

Hanhensulka kirjoitti...

Muuten Karpalo, vaikka nyt vihaankin sun liian hyvää muistias, niin sanottakoon kuitenkin, että tuon 0853 sanomasi e-mail ei ole vieläkään tullut postilaatikkooni, vaikka kommentti onkin ollut näkyvissä jo jonkin aikaa.

En osaa selittää, mistä johtuu. Kuten aikaisemmin sanoin, mitään karpalo- tai muutakaan marja-, hedelmä- tai vihannesfiltteriä ei saitillani ole:))

Karpalo kirjoitti...

Täytyy vaan hyväksyä että nää mun viestit sitten tulee viiveellä. Poista vaan se mun kommentti sieltä välistä :)

hanhensulka kirjoitti...

En minä pysty niitä poistamaa. Joskus on ajatuksen voimalla onnistunut;)

Karpalo kirjoitti...

Sulla onkin niin voimakkaat ajatukset. Vuodatuksessa on sellanen systeemi, että siellä pystyy poistamaan. Huomasitko muuten äsken, että aamulla toi mun viimeinen viesti oli julkaistu osittain, viimeinen lause ei näkynyt ollenkaan. Nyt se sitten näkyy kokonaan.

Hanhensulka kirjoitti...

Nämä on tämän blogipohjan vikoja, mutta laiton tähän niin pirusti työtä, hikeä ja verta (no ehkä vähemmän hikeä ja verta), että ei millään raaski luopua siitä.

Ihminenhän onkin ainoa eläin, joka tällaisissa päätöstilanteissa laskee kuinka paljon on asiaan ennen investoitu, muut eläimet katsovat vain tulevien investointien suuruutta. Minunkin pitäisi alkaa ajatella siihen tapaan.

Joskus muuten, jos laittaa uuden viestin niin vanha näkymätön tulee näkyviin. Mistä sekin johtunee, mutta jossakin on varmaan odotusjono, joka jotenkin jää ajoittain jumiin. Täytyy vissiin luopua tästä pohjasta, aloinkin jo katsella Vuodatusta sillä silmällä.

Wilhelmiina kirjoitti...

Toki Bloggerin Veijo sallii bloginomistajan poistelevan haluamiaan kommentteja, ellet ole itse mennyt uudelleenohjelmoimaan blogipohjasi html-koodia. Täytyy vain olla kirjautuneena sisään, ja sitten tulet tänne kommentteihin katsomaan: joka kommentin vieressä pitäisi olla silloin roskakorimerkki, jota klikkaamalla poiston pitäisi onnistua. Silloinkin sivu antaa sinun valita poistatko pysyvästi ja peruuttamattomasti, vai piilotatko vain näkyviltä. Jos se ei onnistu, niin sitten olet tainnut itse poistaa sen käytöstä - minulla nimittäin on juuri Bloggerissa blogi, ja voin aivan helposti poistella spammikommentit yms. ylimääräiset. Voi toki olla sivupohjan valinnastakin kyse, mutta ihmettelisin suuresti, jos niin on.

Et muuten ole tainnut vieläkään kertoa blogisi nimen syntyhistoriaa. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla se. :)