14.3.2006

En sano mitään Suomen euroviisusta

Meinasin kirjoittaa tänään Suomen euroviisukappaleesta ja siitä esittäjästä, Lordista, mutta en kirjoitakaan, koska mm. uusi musiikkitaitoinen lastunikkari Korennon elämää on siitä juuri sanonut painavaa asiaa.

Demokratia on erinomainen asia.

Sillä saadaan eduskunta, joka on kansansa omakuva. Saadaan hallitusvalta, jonka kansa - sekä äänestäjät että äänestämättömät kansalaiset - ovat täysin ansainneet.


Kuva: Fredrik Suuri ja Voltaire Sanssouci'ssa

Demokratia on ehkä järjetön tapa päättää asioista, mutta tasapuolisempaa ei ole kai keksitty.

Demokratiasta tulikin kumma kyllä mieleen vapaamuurariliike ja se, että Roomassa ja muuallakin on kokeiltu hallitusvaltaa, jota nimitetään valistuneeksi yksinvallaksi. Vapaamuurari Fredrik Suuren preussilaista yksinvaltaakin on kutsuttu sillä nimellä. Voltaire nautti Fredrikin vieraanvaraisuudesta muutaman vuoden. Kyllähän kuuluisakin filosofi ja kirjailija tarvitsee luotettavaa tulonlähdettä ja hän sai asuakin huoletta, Sans Souci, niin kuin meidän kaikkien pitäisi pystyä tekemään - omassa linnassamme, vaikka syrjäisemmänkin kukkulan kupeessa, josta olisi hyvä ponnistaa.

Voltaire oli myös nahkaessuinen vapaamuurari, kuului pariisilaiseen Yhdeksän Sisaren loosiin (La Loge des Neuf Soeurs), joka oli nimetty antiikin yhdeksän muusan mukaan (loosin jäseninä olivat myös Benjamin Franklin, giljotiinin keksijä Guillotin ja Ranskan vallankumouksen voimala, lopulta murhattu Danton). Niille kuuluisien rappariveljien listoille, joilla ovat mm. niinkin erilaiset ihmiset kuin Winston Churchill, Salvador Allende, Mark Twain ja Oscar Wilde, pääsevät Suomesta yleensä vain Risto Ryti ja Jean Sibelius varmaan muiden pirunmoiseksi harmiksi.

Tällä kaikella en halua sanoa, että Lordi olisi rapparii - voi tietysti ollakin, mistäpä minä sen tietäisin - enkä halua hänestä sanoa mitään muutakaan, äänestäjiensä näköinen esiintyjä ja euroviisukappale - varmaankin.

Kuka on sanonut, että:

Concordia res parvae crescunt (yksimielisyys kasvattaa pienet asiat)

Kuva: Ateneumin taidemuseo Rautatietorilla

Eipä tule nyt mieleen, eikä netistäkään ehdi etsiä. Vaikka hyvin tuo lause demokraattisten äänestysten tuloksia yleensä kuvaa. Eikö se Matti Nykänenkin kuulunut kymmenen suurimman suomalaisen joukkoon, vaikka olenko ehkä erehtynyt tässä arviossani, ja sinne kuuluikin Tarja Halonen, tietysti aivan oikeutetusti ja paljon Mattia paremmin

Tosin tuo lause taitaa jatkua vielä, että:

discordia maximae dilabuntur (suuri (asia) raukeaa erimielisyyteen).

Mutta sitä ei ole kirjoitettu Ateneumin museon etuseinään ja muutenkin se on jo ihan toinen juttu.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Linnunradan liftaaja laski että euroviisudemokratiassa äänestysprosentti jäi kolmeen. Se kyllä merkitsee jo jonkinasteista demokratian kriisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Heh heh,

hyvä että joku jäksoi tämänkin laskea. Eihän se suurelta kuulosta.

toisaalta, kiinnostuneiden katsojien määrästä laskettuna se saattoi olla hyvinkin suuri;)) Linnunradan liftaaja on oikeassa siinä, että äänestämättömät olkoot valittamatta. (Niin kuin esim. minä, ja siksi pelkästään kiittelin kappaletta ja esittäjää tuossa yläpuolella:))

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Hanhinen, kirjoituksesi sinkosi zekavaizezza päässäni monenlaisia assosiaatioita:

1. Ystäväni palasi Suomeen vietettyään kesän Stockiksessa tiskarina. Sinä syksynä kuulin hänen hokevan toistuvasti "Satans konkordia!" Eikä minulle koskaan selvinnyt aivan täsmällisesti, tarkoittiko hän ruotsalaisetn asenneilmastoa vai paikallista joukkoliikennettä.

2. Diskordia-niminen bändi soittaa Suomessa kiinnostavaa, melko perinteistä progea. Julkaisi levynkin viime vuonna.

3. Olen keran joutunut perustelemaan miksi kannatan suomalaista demokratiaa, vaikka vammaisia ei hoideta, sosiaalihuolto ei toimi jne. Mietin asiaa hetken ja kysyin itseltäni, mitkä olivatkaan ne demokratian vaihtoehdot? - Monarkia, tyrannia vai oligarkia? Vastasin itselleni: - Ok, taidan sittenkin tyytyä tähän edustukselliseen demokratiaan...

Anonyymi kirjoitti...

tuulisuoja,

Unohdit listaltasi anarkian, joka on saanut turhan huonon maineen ja joka on tulevaisuuden valistuneen ihmiskunnan yhteisömuoto.

Tosin sitä ei ole koskaan, jotakin tosi vanhoja aikoja lukuunottamatta, oikein uskallettu täydellisenä kokeilla, valistuneisuudessakin on kai ollut puutteita. On huomattava, että anarkia ei ole vahvimman valtaa tai väkivaltaisuutta, vaikka yhteisö pyörii ilman riistorakenteita.

Päin vastoin siis, anarkia tarkoittaa tilaa, jossa ei ole sortajia eikä näin ollen sorrettavia. An arkia tarkoittaa ilman pomoa tai valtiota. Valtionhan on riistämisen institutionalisoiva rakennelma. Kuuluisin anarkisti (?) Mihail Bakunin on kai sanonut:

"Haluatko, ettei kukaan pysty alistamaan kanssaihmistään? Varmista sitten ettei kenelläkään ole valtaa."

On selvää, että anarkismi toteutuu vain riittävän valistuneiden ihmisten yhteisönä:)

Anonyymi kirjoitti...

Dear Sulkanen, voisinko saada tuon saman kommentin omaan blogiini? Tai saanko luvan siteerata viestiäsi, nimelläsi, luonnollisesti? jätin näet anarchy in u.k. tietoisesti väliin...hihih, mutta tulihan se sieltä!

Ajatus jäi näet riivaamaan, ja oli pakko jankuttaa vielä omalla maaperällä sitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tehty!

Anonyymi kirjoitti...

WoW! Olitpa nopea! Kiitos! :o)
Dialogi on hauskempaa kuin monona vislaaminen. Katsotaan nyt, syntyykö kvartettia.