22.3.2006

Myöhäinen lisäys kiinalaisen uudenvuoden toivotuksiin Bamakoon (tai sinne päin) menevästä latinaaopiskelevien junasta

Hyvää kevätpäivän tasausta. Muistitte ehkä merkitä kohdan, josta aurinko livahti taivaanrannan takaa esiin tänä aamuna. Siinä on itä. Ja koko maailmassa on päivä täsmälleen saman pituinen ja aurinko nousi jokaiselle ihmiselle, hyvälle ja pahalle, juuri samalta suunnalta.

Niin kuin Arvoisa Lukija, no doubt, tietääkin, Timbuktu on taas takaisin linjoilla, eihän se pois tietysti ole ollutkaan, vaikka ei mitään ole sanonut. Tervetuloa vaan takaisin. Toivottavasti löydätte Ruun, niin kuin toivoitte.

Ja tietysti sieltä tuli heti haukkuja tämän kirjoittajan ymmärtämättömyydestä. Ehkä Parnasso on sittenkin oikeassa tässä asiassa. Nimittäin tämän kirjoittajalle tahtoo jyvät ja akanat aina sotkeutua, ja samoin ihmiset ja eläimet. Siksi(kin) on aina ollut parempi olla kasvissyöjä, vaikka akanat kurkkuun tarttuvatkin.

Mutta nyt on käynyt niin iloisesti, että Mr. Bones & Co osaa kiinaa sen verran, että voivat kysyä joltakin, joka osaa sitä vielä paremmin. Eli apua kiinan - sinänsä tietysti kaunissointuisen ja helpon - kielen kirjoitusmerkkien suhteen. Koska tein virheen toivottaessani hyvää kiinalaista vuotta 4704, korjattakoon se nyt tässä.
"Mr. Bones & Co antaa tiedoksi seuraavan Kiinasta tulleen sanoman:

Meitin kiinalainen ystävä Idässä mietti koirumerkkiasiaa seuraavasti:

"On those Chinese characters, the first link you gave contains a chinese character in white (with a red background)(tuossa alla, toim. huom.) , that word means 'spring'. With the second link, there are 2 chinese characters both meaning dog. The one on the right hand side of the dog is more commonly used, while the one on the top left corner is less use but not uncommon, its a more formal word for dog, e.g. as used in poems. If you use it in relation to the year of the dog, then either character would do."

Välittäjä Bones "

Eli niin tämäkin asia selvisi paljonmatkustelleiden tuttavien, ihmisten globaalin yhteyden ja ihmistenvälisen ystävyyden avulla. Kiitos Mr. Bones & Co ja kiinantaitoinen ystävä.

Ja vielä sanoisin, että:

"Älkää tuomitko, sillä jokaisella on syynsä."

Niin kuin Mr. Bones & Co:n (Bones, Yousuf ja Dee) sanoo postissaan 19.3. burkinafasolaisfilmien lumoavissa muistoissa.

Eli mikäpä sopisi tänään tähän loppuun paremmin kuin tuo puna-valkoinen merkki, joka tarkoittaa kevättä.

Ja ulkona taivas on sininen, ja puiden rungot ovat alkaneet vihertää vihjailevasti. Kevät tulla jolkuttaa kuin susi haaskalle. (No, eihän sitä aina keksi hyviä vertauksia.)5 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

Hyvää kevätpäivän tasausta! Täällä eivät puiden rungot vielä vihertele, mutta nyt sen voi kyllä jo aavistaa.

Mr Bones & Co kirjoitti...

Parahin Hanhensulka!
Onko totta, että: "Ja koko maailmassa on päivä täsmälleen saman pituinen ja aurinko nousi jokaiselle ihmiselle, hyvälle ja pahalle, juuri samalta suunnalta."? Yksinkertaisilta koiruilta ja narunjatkoilta on jäänyt tällainenkin tuikitärkeä globaalitosiasia huomaamatta seisauksesta.
Kyllä elämämme ilman Blogistaniaa oli harmaata eikä me oltu tosiaankaan (usko pois) linjoilla moneen kuukauteen, joten ihmettelemme edelleenkin Timbuktun korkeita klikkaus-lukemia keväässänne. Noh, ihmeitä tapahtuu, eihän tämä ole ainut?
Täällä on taas saanut lukea niin hillittömän hauskoja (oikein ja väärin, kirjoittaminen ja lukeminen) ja tietenkin huikean opettavaisia kirjuutuksia (oikein ja väärin, kirjoittaminen ja lukeminen).
Ja kohta paukahtaa kirsuun kun sanon, ettei keltaisen haalistumista maisemista tule yhtään ikävä. Toivottavasti sensaatiolehdistön tilalle sutvaantuu jokin asiallinen järjestöaviisi. Olemme aivan järkyttyneitä, kun saimme selville toimittajaporukan, järkyttyneitä. Että he, he, heh-heh.....
Mitä taas tulee kieliin niin Bonesin porukoilla ei oo yhtään kielitajua, ihan ihmetellään miten suomeakaan saadaan väännetyksi, mutta vääntyileehän se: tekstit täynnä virheitä, vaikka kuinka oikoluvuilla tsekataan. Latinan opiskelujen kanssa voi käydä niin, että niistä tulee lähinnä 'lätinää'.
Ja mitä tulee merkkeihin, niin eihän me millään pahalla vaan pelkästä uteliaisuudesta. Meitin jos kenen tulee tietää oikea koirun merkki kiinaksi. Ja arvattiin, että siinä punapohjaisessa piilee jokin taika: kevään taika? Vainusin kevään...
Noh, kevät yksillä, tihentyvää harmattania toisilla, lunta ja yöpakkasia kuulemma Hesassa.
Vielä ihmetellään tuota kuu-atom 0.3:sta, että pitääköhän se jotenkin virittää Timbuktun leveyksille, kun se täällä on monesti suurempi, kuumempi, sirppikin ihan väärin päin?
Terkuin Mr Bones

Hanhensulka kirjoitti...

Hyvä Herra, Mr Bones & Co,

tämä aurinkolause on aivan totta. Paitsi kahdessa kohdassa palloa (jos oletetaan että maa on täydellinen pallo, mitä se ei tietysti ole). Ja nämä ovat pohjois- ja etelänapa, joilla molemmilla vallitsee koko vuorokauden kestävä päivä.

Tämän uskomiseen täytyy uskoa kahta väittämää:
Ensinnäkin sitä, että maa kiertää aurinkoa, eikä päinvastoin.
Toiseksi, että aurinko on niin paljon maapalloa suurempi, että sieltä tulevat säteet ovat joka puolella maapllolla saman´suuntaiset.

Sen jälkeen tämä päiväntasauksen juttu on helppo uskoa.

Emme kutsuisi kuuta kuu-ukoksi, jos oma kulttuurimme olisi noussut siellä etelämmässä. Niin ovat naamat eri näköisiä ja asennot omituisia.

Järjestöaviisi siitä tietysti tulee kun ryhmätyönä rupeavat väsäämään. edellistä teki kaksi individuaalia toisistaan piittaamatta. Odotukset näyttävät blogilistan mukaan olevan hirmuiset, pettymyksen suuruushan on aina verrannollinen odotuksen korkeuteen:))

Minulla on puvun housuissa polven kohdalla iso palkeenkieli (onneksi ostan aina kahdet housut pukuihini), polvi veressä ja siinä paikallsen kaunissilmäisen sairaanhoitajan hellästi laittama valtava tukko, ranteessa ideaaliside ja rystyset verinaarmuilla. Juoksin nimittäin aamulla vihreiden valojen yli ja tein kaksi kieppiä kierteellä aamunäreiden autoilijoiden edessä, jotka taisivat ilahtua koko päiväksi. Autoilijoiden ainoa ilolähde tänään, nimittäin puoli Brysseliä on suljettu näiden tänneparveilleiden Euroopan täti- ja setä-Aurinkoisten takia. Ja poliisit kiehuvat tappelunhalusta. Hyvä kun uskaltaa kotiin mennä niiden robocop-ketjujen välistä.

Mr Bones & Co kirjoitti...

Kiitos astronomian oppitunnista. Oli meillä harmaa aavistus siitä, että tasauksessa kysymys hyvin demokraattisesta tapauksesta, jotakin joskus, kerrankin, kaikille yhtä paljon: valoa ja pimeää. Paitsi että ne pilvet... ja että aurinko hyville ja pahoillekin, ei olis' oitis uskottu?
Noh hyvä, ettei suojatiellä käynyt pahemmin eikä nyt tarvitse requiemia Brysselissä soittaa. Yleensä moisen tapauksen nostattaman harmistumisen jälkeen alkaa naurattaa (nurkan takana ja aavikolla)...
"Monet ovat määritelleet ihmisen 'Eläimeksi, joka osaa nauraa'. He olisivat yhtä hyvin voineet määritellä ihmisen eläimeksi, joka saa naurua aikaan. Sillä jos jokin muu eläin tai eloton esine onnistuu siinä, se johtuu samankaltaisuudesta ihmisen kanssa, siitä leimasta tai käyttötarkoituksesta, jonka ihminen sille antaa."
Ote Henri Bergsonin "Naurusta, tutkimus komiikan merkityksestä", kappaleesta "Komiikasta yleensä. -- Muotojen ja liikkeiden komiikka. -- Komiikan laajenemisliike".
Tervehtymistä teille!
Mr Bones & poppoo

Hanhensulka kirjoitti...

Kiitos, Mr Bones & Co, tervehtyminen on hyvässä vauhdissa, vaikka oikeaa kättä ei vielä oikein pysty käyttämään. Vasen käsi on vahvistunut huimasti, ja sillä pystyy jopa jo vähän kirjoittamaan. Kohta pystyn siirtymään matematiikan ja runouden välillä yhtä helposti kuin...kuin Pascal.