2.3.2006

Oscar-viikonloppu on käsillä


Kuva: Bloginpitäjä kääntää tammikuussa 2006 selkänsä Brokeback Mountainille ja katsoo Australian alkuperäisten asukkaiden pyhään laaksoon, The Grampians'iin, joka kuhiseen käärmeistä (maailman kymmenestä myrkyllisimmästä käärmeestä seitsemän asuus siellä), wallabeista ja kenguruista. Bloginpitäjän päässä on australialainen kansallispäähine, akubra, tehty kai lehmännahkasta ja kutittaa näin ollen syyttävästi kasvissyöjän herkistynyttä ihoa

Oma mieli on ollut maassa enneunista, joissa tyhjähkö mutta poliittisesti korrekti kiiltokuva Brokeback Mountain vie monta oscar-palkintoa. Masennusta on lisännyt valveilla ollessa se, että BBM on ratsastanut tällä poliittisella korrektiudella saaden siinä ohessa, mielestäni tietysti täysin ansaitsemattomia, palkintoja. Ja jopa täällä meidän virtuaalisessa yhteiskunnassammekin on BBM:llä ollut äänekästä kannatusta, erityisesti romanttisten kirjailijoiden keskuudessa, jotka samalla ovat (ehkä) vahingossa todistaneet viimeaikaiset epäilyksensä ainakin osittain aiheellisiksi.

Mieltä on kuitenkin vähän piristänyt New York Times’in lukeminen. Varsinkin, kun NYT on järjestänyt lukijaäänestyksen. Ilokseni on löytynyt paljon ihmisiä, jotka ovat nähneet filmit ”oikeassakin” järjestyksessä., Tilanne NYT:n äänestyksessä tätä kirjoitettaessa on:

Paras elokuva:
Good Night, and Good Luck 36 %
Brokeback Mountain 23 %
Munich 19 %

Oma ehdokkaani on Good Night, and Good Luck, koska se on sekä loistava elokuva että sanoo jotakin merkittävää meidän omalle ajallemme.

Ohjaaja-oscar
George Clooney (Good night…) 37 %
Ang Lee (Brokeback…) 24 %
Steven Spielberg (Munich) 21 %

Best actor:
Phillip Seymour Hoffman (Capote) 42 %
David Strathairn (Good Night…) 39 %

Best actress:
Keira Knightley (Pride and Prejudice) 35 % (mieltä lämmittävä äänestystulos, vaikka tietysti, vanhana pieruna, kannattaisin itse mieluummin Judy Dench'iä (Mrs. Henderson Presents), joka on kuitenkin kaukana Keiran perässä vain 12 %:lla)

Supporting actor:
George Clooney (Syriana) 40 %
Paul Giamatti (Cinderella Man) 27%

Supporting Actress:
Catherine Keener (nuoruudesta minullekin tärkeän Kuin surmaisi satakielen -kirjan (ainoansa) kirjoittaja Harper Lee Capote’ssa) 37 %
Rachel Weisz (Constant Gardener), 28 %, tämä olisi myös tosi hyvä valinta.

Original Screenplay
George Clooney ja Grant Heslov (Good Night…) 43 %

Adapted Screenplay
Tony Kushner ja Eric Roth (Munich) 38 %
Larry McMutry ja Diana Ossana (Brokeback…) 23 %

Selvästi NYT'iä lukevat ihmiset, joilla on hyvä maku elokuvien suhteen. Täältä Arvoisa Lukija voi katsoa NYT:n äänestystuloksia tarkemminkin.

Kopioidaan tähän loppuun vielä hymyiltäväksi NYT:n varoitus äänestystuloksen merkityksestä (jokuhan olisi tietysti saattanut ottaa nämä tosissaan vihjeenä, lyödä vetoa, ja – jos ei voittanut – syyttää NYT:ä väärän vihjeen antamisesta:)

Note: This informal ballot and its results are not scientific and reflect
the opinions of only those who have chosen to participate. The ballot should not
be used for any other purpose.

Heeh heh

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koekommentti

Anonyymi kirjoitti...

No onneksi minulle on aika samantekevää mikä leffa niitä oskareita kahmii. Tyydyn seurailemaan BBM:n voittokulkua eri keskustelupalstoilla, minne ihmiset hakeutuvat todistamaan siitä kuinka tämä elokuva muutti heidän elämänsä. Se on minusta kiehtova ilmiö ja todistaa elokuvan merkityksestä, vaikka se ei sitten sinun ja joidenkin muidenkaan mielestä sanoisi mitään tärkeää "meidän omalle ajallemme."

Anonyymi kirjoitti...

Joukkohysteria on merkittävä sosiaalinen ilmiö. Sukua kai sille kuinka laumaeläimet savanneilla lähtevät pakoon olematonta, ja tallovat heikoimpia allensa. Oliko se Miäs vai Veikko sinun saitillasi, joka viittasi tapahtumiin prinsessa Dianan kuoltua. Uskomatonta oli sitä hysteriaa katsella. Ei ihme, että jossakin muslimimaissa poltetaan tanskalaisia lähetystöjä. Tosin heillä on ainakin puolustuksena jotenkin spirituaalisesti hyväksyttävältä näyttävä syy, itsekeskeisen, hemmotellun ja muutenkin melko mitättömän ihmisen kuolemasta johtuvalle joukkohysterialle ei puolusteluja voi löytää.

Väähän samaa tämän BBM:n kanssa;))

Anonyymi kirjoitti...

Veikko se taisi olla ja minustakin havainto oli kiinnostava. Dianan kuoleman kohdalla en ymmärtänyt (siis kokenut samoin) siitä syntynyttä joukkoliikettä, BBM:n kohdalla se on minulle henkilökohtaisesti hiukan helpompi ymmärtää. Sana "joukkohysteria" on vain leima. Se auttaa lokeroimaan ilmiön, mutta ei kuitenkaan mielestäni selitä sitä ainakaan sillä tavalla että tuntisin ilmiön saaneen selityksen. Populaarikulttuuri on tietenkin täynnä vastaavanlaista liikehdintää. Rock-ja poptähdet ovat aina vedonneet kuulijoidensa, katsojiensa psyyken tiedostamattomiin kerroksiin ja saaneet aikaan voimakasta liikehdintää. Eipä kai tämä siitä poikkea. On vain oman elämäni aikana ensimmäinen kerta kun törmään tällaiseen elokuvan kohdalla. Se ei tietenkään tarkoita etteikö sellaista olisi ollut, se vain on mennyt minulta ohi. Nyt netti tuo tällaiset asiat käden ulottuville.