1.3.2006

Ystävällisistä käyttöliittymistä ja etsintäkoneista

Tietokoneiden ohjelmoijat eivät yleisesti ottaen ole erityisen ihmisystävällistä tai edes sosiaalista väkeä. Tästä ei ole juurikaan pahaa sanottavana, vaikka heitä usein kutsutaankin oikeutetusti nörteiksi, giikeiksi tai anorakeiksi, ja vastaavat ihmisystävällisten käyttöliittymien kehittelystä elektroniikkalaitteisiin. Arvoisa Lukija voi ottaa minkä tahansa kannettavan puhelimen tai videonauhurin ja todeta, kuinka hyvin nämä nörtit, giikit ja anorakit työnsä ovat tehneet.

Usein nörteille tulee mieleen käyttää ihmisen ikonia ihmisystävällisen käyttöliittymän osana, ehkä peittämässä liittymän epäihmisystävällisyyttä. Jotkut Arvoisista Lukijoista ovat saattaneet omistaa tietokoneen jo niin kauan, että muistavat - myötähäpeän tunteita vieläkin herättävän - Microsoftin version 3.1 yhteyteen suunnitellun Bobin, joka ilmeisesti kuvasi Bobin pääsuunnittelija-giikkiä, ja jonka piti auttaa tietokonepelkoisia naisia ja miehiäkin voittamaan aiheettomat pelkonsa.

Samaan kastiin Bobin kanssa kuului joukko söpöjä elukoita tai muita ikoneita, jotka tuntuivat myös jotenkin alentavalta (ei tule nyt mieleen hyvää suomenkielistä vastinetta englannin sanalle patronising) monista käyttäjistä.

Bobin suunnitelleet nörtit jättivät ehkä ajattelematta, että ihmiset eivät pelosta ole käyttämättä tietokoneita, useimmat meistä eivät vaan silloin nähneet mitä hiton hyötyä tietokoneista voisi olla "tavalliselle ihmiselle".

Aivan toiset nörtit suunnittelivat käyttöliittymän, jota kutsuttiin Ask Jeeves'ksi. Jeevesin oli tarkoitus auttaa ei-nörttejä voittamaan etsintäkoneiden pelkonsa.

Useimmat meistä kai ajattelivat, että hovimestari Jeeves oli jäänne epätasa-arvoisesta luokkayhteiskunnasta ja olisi parempi jättää keksijänsä P.G. Wodehousen kirjojen sivuille. Ja käytimme mieluummin sellaisia simppeleiltä ja toimivilta näyttäviä etsintäportteja kuin Altavista, C4, Northern Light, Yahoo ja varsinkin Google ja jostakin syystä paljon muitakin.

On ehkä hyvä muistaa vienon nostalgisesti hymyillen, että joskus oli jopa lyhyt ajanjakso, jolloin googlaajat olivat samalla lailla cooleja tekonörttejä kuin vaikkapa Mac'ia käyttävät macokistit nykyisin. Niin maailma muuttuu. Avant Garde ei tietysti ole enää avantgardea, kun siitä on tullut valtavirtaa.

Ja maailma muuttui taas eilen. Nimittäin Jeeves sai potkut.

IAC/Interactive Corp. osti Ask Jeevesin viime vuonna ja julkisti uuden etsintäportaalinsa eilen. Ohjelman nimi on ytimekkäästi Ask, ja sen on tarkoitus kilpailla Yahoon ja Googlen kanssa tarjoten samoja palveluita. IAC sanoo saitillaan tavoitteestaan näin:


...our mission is to harness the power of interactivity to make daily life
easier and more productive for people all over the world


Ask'iin voi tutustua täällä. Koska julkaisija on suuri tekijä internetbusineksessä, on Askin tulevaisuus ehkä parammassa turvassa kuin monien muiden etsintäporttiyritysten, jotka ovat hävinneet internetin kaikenpeittäviin sumuihin.

Jeeves häviön kunniaksi laitettakoon tähän loppuun pieni pätkä wodehousia, jossa Jeeves ja tämän isäntä keskustelevat. Se kuvatkoon samalla kaiken ja itse kunkin lopullista kohtaloa maailmassa (from 'Jeeves Takes Charge'):

...
"You know, Jeeves, you're by way of being rather a topper."
"I endeavour to give satisfaction, sir."
"One in a million, by Jove!"
"It is very kind of you to say so, sir."
"Well, that's about all, then, I think."
"Very good, sir."


Piste

Ei kommentteja: