12.5.2006

Holy Trail ja Da Vinci koodi


Holy Trail viittasi eilisessä kommentissaan lastussa nimeltä Holy hoarding (17.3.2006) Satakunnan Kansan kirjoitukseen Dan Brownin "elämäkerrasta".

Nimittäin Lisa Rogak on ehtinyt julkaista kirjan nimeltä The Man Behind The Da Vinci Code, joka on myös ehditty kääntää suomeksi nimellä Da Vinci -koodin luoja. Dan Brownin henkilökuva (suomentanut Tiina Sjelvgren, Bazar Kustannus, 2006).

Success spurs success sanotaan englanniksi, menestys poikii menestystä. Eikä pelkästään menestyjälle itselleen. Monet meistä haluaisivat tietysti päästä nauttimaan ainakin osan siitä menestyksestä, jonka maailman eniten myyty kirja (40 miljoonaa kappaletta?) on tuonut kirjailijalleen ja vielä enemmän tietysti kustantajalleen (Random House). Ja yrittäjiä ei ole puuttunut, eikä kai vähään aikaan tule puuttumaankaan.

Plagiointioikeudenkäynti Englannissa oli osa tätä "gravy train"iä, haastajien parikymmentä vuotta vanha kirja sai julkisuusryöpyn, jonka avulla sitä myydään nyt enemmän kuin koko aikana sitten julkaisun. Ja niin on tietysti tämä Lisa Rogakin kirjakin ja sen suomennos.

Ja tästä ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Satakunnan Kansassa Lili Wessman kirjoittaa otsikolla Dan Brown -koodi tuottaa tauhkaa. Lili ei näytä olevan ylenmäärin innostunut kirjasta. Saman suuntainen arvostelu englanniksi löytyy myös täältä, Nikki Tranter haukkuu Lisan kirjaa huonosti tutkituksi tekeleeksi, jonka tiedoista suurimman osan löytää helposti Googlella.

Siinäpä onkin idea kirjan pohjaksi. Sopivasti valitun aiheen pystyisi ehkä helposti täyttämään painavalta näyttävällä asialla surffailemalla aikansa kuluksi internetillä.

Miksei kukaan ole keksinyt tätä aikaisemmin;))

2 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Ihan vain siitä kostoksi, että haastoit kertomaan itsestäni, mitä en toki muuten blogissani teekään, teen nyt ne kuusi kysymystä, joita niin monissa blogeissa käsketään tekemään.

1. Missä on parhaat maisemat ilmasta katsottuna?
2. Kummalla mieluummin, moottorilla vai ilman?
3. Mikä on suosikkisi niistä kirjoista joita haluaisit kirjoittaa?
4. Tunnetko kotiseuturakkautta nykyisessä kotimaassasi?
5. Mikä on positiivisuutesi salaisuus?
6. Vasen vai oikea?

hanhensulka kirjoitti...

Kiitos Karpalo, muistetaan!!!

Palaan asiaan lastussa:))