22.5.2006

Lordi ja Da Vinci -koodi

Kuva: Loirdi-Lordi revealed (en tiedä kenen tämä on alunperin, joten creditit jäävät kertomatta, Juha KK Korennon elämästä antoi tästä vihjeen)

Koko aamun on täällä Brysselissäkin joutunut vaatimattomasti vastaanottamaan onnitteluja Lordi -orkesterin Hard Rock Hallelujah’n euroviisujen odottamattomasta voitosta. Monet tavalliset keski-ikäiset ja jopa sitä vanhemmat onnittelijat ovat vakuuttaneet äänestäneensä Lordi a, itse asiassa äänestys oli kaikille ollut ensimmäinen kerta euroviisujen historiassa. Selvästi satanismin liepeitä lahoavilla huulillaan mässyttänyt Lordi oli täyttänyt jonkin tyhjäksi käyneen tilan eurooppalaisten katsojien sieluissa. Enkä tarkoita pelkästään musiikkityhjyyttä, jotakin suurempaa on ehkä ollut ilmassa.

Dan Brown’in Da Vinci Code, sekä kirjana että nyt myös Tom Hanks -elokuvana on ilmiönä ehkä jotenkin verrattavissa Lordi’in ja Hard Rock Hallelujah’an. Mystisyytensä menettäneiden kristillisten kirkkojen mitäänsanomattomuus tässä ajassa täytetään jollakin muulla. Nimittäin ihminenhän on spirituaalinen eläin, sielu tarvitsee jotakin henkistä, jos uskonto ei sitä tarjoa niin se ammennetaan jostakin muualta.

On tietysti hyperaikaista sanoa, että Lordi olisi aloittanut uuden spiritualistisen kansanliikkeen, vaikka sitä tietysti toivoisi, sekä suomalaisen musiikin että tietysti orkesterin itsensä vuoksi. Hehän ovat tekemässä tätä ansaitakseen ”shit loads of money”, mikä ei ole ollenkaan huono tavoite. Toivottavasti osa Suomeen ehkä nyt ryöppyävistä Lordi-rahoista menee verojen muodossa hyödyttämään lappilaisia yleisemminkin. Joulupukinmaan kiltinhillitty charmi ei ole kai tuonut euromiljoonia niin kuin oli toivottu (eikös se ollut alun pitäen Niilo Tarvajärven innovaatio, bless his soul).

Ehkä Lordi-puuhamaa jossakin shamanistisessa kallionkolossa Lapin perukoilla ja sarvipäisten nelijalkaisten peurahirviöiden aaveenvalkoisin, pinkistä hiestä hohtavin kyljin vetämät, verenkarvaiset pulkat kiitämässä kelmeänpunertavan kuun hämärtämällä lumiaavalla houkuttelevat paremmin rahakkaita euro-, rupla- ja dollarituristeja. Suomalaisesta mytologiasta kajaanilaisine kuninkaineen, Pohjan Akka ja Isoturso etunenässä, saa ammennettua lisää kauhistuttavaa kamaa, jos satanismin hively on pitkän päälle liian uskallettua viihteenä.

Da Vinci koodi elokuvana on kriitikoiden toimesta läntätty maan rakoon, ehkä hedelmättömässä toiveessa, että joku potentiaalinen elokuvan katsoja ottaisi kriitikoiden puheet tosissaan, eikä menisi katsomaan ilmeisesti melko huonoa elokuvaa. Toive on kuitenkin osoittautumassa turhaksi.

USA:ssa ensimmäisen päivän kassamenestys elokuvalla oli odotettua parempi, se oli kahminut kaikkiaan 29 miljoonaa dollaria. Sillä elokuva ei ole lähellä kaikkien aikojen parasta ensi-iltamenestyjää, viimevuotista Star Wars’in kolmatta osaa Episode III, Revenge of the Sith, joka sai kasaan 50 miljoonaa dollaria. Da Vinci koodille ennustetaan ensimmäisen viikonlopun tuotoksi 60-80 miljoonaa. Mission Impossible III, jossa Tom Cruise riehui pääosassa, sai ensimmäisestä viikonlopustaan kasaan vain ”vaivaiset” 48 miljoonaa. Da Vinci koodi tullee näin pyyhkimään ivallisen hymyn torahampaisten elokuvakriitikoiden kaikentietäviltä huulilta.

Ja torahampaista puheenollen, Lordi sai kunnian olla myös kreikkalaisten ortodoksien hampaissa. Washington Post –lehden mukaan arkkipiispa Christodoulos oli sanonut sunnuntaisaarnassaan Lordeista näin:


Who would have expected that the first prize could have gone to those who showed up (looking) like monsters, like Satans? Is this art?

Kyllä se on arkkipiispaseni, but not as you know it. Kreikan kirkon edusta oli sanonut myös:


shows that people are seeking something to prop themselves on and fill their empty souls


Ja siinä on ehkä enemmän totuutta kuin kirkot haluavat edes itselleen tunnustaa.

PS. Ja pääasia oli tietysti, että löimme venäläiset puhtain kaksiteräisin kirvein, vaikka aika pehmeästi se baletti ja miksi sitä ihmispianoa sanoisi, klavipedeija ehkä, vanhaa silmää viihdytti.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hanhensulka, jopas osasit kirjoittaa osuvasti. Hallelujah!

Hyvin suuri osa ihmisiä varmaankin takertuu kvasihengellisyyteen, kuten kirjoitit, sillä kirkoissa on nykyään paljon hengettömyyttä ja suoranaista rappiota spirituaalisessa ja muussakin mielessä. Ravintoa spirituaaliseen nälkään ovat tuoneet populaarikulttuurissa etenkin Tolkienin ja Lewisin kirjat ja elokuvat.

Lordin mukaan hirviö on samaa luokkaa kuin Dracula ja Frankenstein. Minun mielestäni se liittyy yleisemminkin satuperinteeseen hirviöistä, joita maailmankirjallisuus on täynnä kansansaduista ja Odysseuksesta alkaen. Ainahan ihmisiä ovat kiinnostaneet hirviöt. Lue lisää blogistani.

En pidä Lordin musiikista enkä tarvitse hänen rooliasuaan tukemaan kvasihengellisiä tarpeita, mutta olen sitä mieltä, että ilmiönä Lordi on erittäin kiiinnostava. Se osoittaa Lordin älykkyyttä ja luovuutta. Ja me suomalaiset hyödymme siitä monin tavoin.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, näin kyllä hirviöpostauksesi. Tässä ei ole syytä unohtaa Grimmin veljeksiä, jotka kirjasivat omassa ajassaan kiertävät kansantarujen hirviöt lapsille "sopivaan" muotoon. Ostin joitakin kuukausia sitten englanniksi joskus 1800-luvulla julkaistun kokoelman Grimmien satuja. Olivat paljon kovempia juttuja kuin aikanaan itselläni olleissa satukirjoissa. Vaikka kovia juttuja nekin olivat.

Lapset tarvitsevat pelottavia satuja, että oppivat ymmärtämään pelon merkityksen ja toisaalta erottamaan kuvitellun todllisuudesta ja pelkästään puhtaaksi viihteeksi. Siksi joskus harmittaa näiden nykyisten lastensatujen kliininen puhtaus ja turvallisuus. Elämähän ei ole sellaista. Satutädit tekevät karhunpalveluksen lapsukaisille pumpulijutuillaan. Sedäthän eivät kai enää satuja kirjoittele?

Anonyymi kirjoitti...

Olemme kirjoittaneet tänään samasta aiheesta - ilmeisesti toisistamme tietämättä!?

Eilisessä kommentissani omaan päreeseeni "Kumman valitset: "Jumalattaren vai Zombien?" Da Vinci-Lordi/katolisuus - ortodoksisuus-teema jo keikkui päässäni.
Lupasin siinä jatkaa aiheesta uudella päreellä - ja kas - näin tapahtui.

Itse asiassa tuosta kommentistani pystyy ainakin assosioimaan jos ei suoraan päättelemään, että se viittaa Da Vinci-koodin suuntaan, mikäli on joltisenkin "sivistynyt" näissä asioissa.

Anonyymi kirjoitti...

Yhteistähän uskovaisten tavara on, jos tähän saa tällaisen jumalattoman kliseen vääntää. Itse ajattelin tätä myös jo aikaisemmin, mutta ei ollut ajatus selvinnyt tarpeeksi voitonhuuman ruvetessa vaikuttamaan. Näin sinun kommenttisi.

Mielestäni ortodoksinen kirkko on näistä kristikunnan kirkoista selkeästi mielenkiintoisin, ehkä juuri siksi kuin sanoit (opin historiallinen puhtaus). Papisto on (varsinkin reformoiduissa kirkoissa) liiaksi maallistunut (kuka uskoisi pappia, jonka kanssa käy kaljassa tai kalassa). Jopa paavi on menettänyt Jumalan edustajan osansa, koska hänestä tiedetään (henkilönä) aivan liikaa. JP II oli itseasiassa julkkis siinä kuin Halonen tai Karpela, kysymys on vain aste-eroista.

Organisation jonka tehtävänä on pitää yllä uskoa johonkin kokonaan tuonpuoleisiin, pitäisi pystyä pitämään kirjoitettu oppi puhtaana JA mystisenä, muuten sen uskottavuus menee, jos seurakuntalaiset menettävät luontaisen pelkonsa tuonpuoleisen edustajiin. Ja siinä mielessä tällainen Lordi (tai DVC) on kirkolle kiusallinen, hänhän leikkii juuri niillä asioilla, joihin omassa kommentissasi viittasit, tekee tuonpuoleista triviaaliksi, kupletinlaulannaksi.

Mutta kirkon itsensä kannalta on paras vastaisku lyhyt ja jyrkkä tuomio ja sen jälkeen pään pitäminen kiinni. Miten kummastakaan voisi keskustella samalla tasolla kuin joistakin kirkon perustana olevista dogmeista (monoteismi (vaikka Raamattu antaa epäilyksen siemeniä tähän tietysti), Pyhän Hengen "alkuun panema" neitseellinen Jumalan Pojan synnytys, kuolema kärsiminen syntien anteeksiantamiseksi, ylösnousemus ja iankaikkinen elämä)? Jos keskusteluun ryhdytään, myönnetään samalla, että on keskusteltavaa.

Muhametin uskossa kirjoitettu sana on ehdoton, usko on puhdas, ja joukot seuraavat johtajaa. Valitettavasti sillä uskolla ei ole keskitettyä sananpuhdistajaa ja kaiken maailman mullahit voivat päättää uskonoppien tulkinnasta.

Länsimaisen uskonnon kehitys voi olla nykyaikaan sopivampaa, ja hiljalleen kirkko murenee kokonaan, niin kuin ikivanhat rakennuksensakin.

Tilalle on aina tulossa jotakin muuta, Mao, Lenin, Putin, kunkku, keisari tai julkkikset-näyttelijät-rikkaat-laulajat jne. On vaikea aliarvioida "suurten joukkojen" uskomatonta - niin miksi sitä nimittäisi - tyhmyys on liian kliseinen ja epätarkka sana, koska nämä eivät tietenkään ole tyhmyreitä, ehkä uskonkiimaa olisi oikea sana.

man with desire kirjoitti...

koti.phnet.fi/petripaavola/DaVincikoodinsanoma.html

Aika mielenkiintoinen tutkimus Da Vinci koodista!