23.5.2006

Lordi-lisää

Kuva Partioaitta: Ole valmis-vyö

Onhan sanomattakin selvää, että blogit kuuluvat jollakin kokonaan uudella ja omanlaisella tasolla henkisen kulttuurin alaan. Ja siellä ei tietysti kilpailulla ole mitään sijaa. Kuitenkin Lordi'n voitto kolautti jonkin kilpailunystyrän liikkeelle tavallisesti hitaasti laahustavissa aivoissani, joten täytyy tarkastella blogien pärjäämistä Googlen tarjoaman, ilmaisen Lordi-lisän jaossa.

Google on tietysti ollut kovilla Lordin vuoksi, niin kuin bloginpitäjätkin, jotka ovat yrittäneet sanoa saman yhteisen asia (Lordi voitti, hyvä Suomi) niin monilla hienoilla sanoilla kuin mahdollista. Tai ehkä koko googlen miljardien etsintöjen valtameressä Tomi Putaansuu ja Lordi eivät ole hirveän paljoa etsintäliikennettä lisänneet, mutta yksityisillä bloginpitäjillä on tietysti ollut juhlat, niin kuin muillakin saiteilla, joissa Hänen nimensä on jossakin muodossa esiintynyt. Tämä googlen Lordi-villitys antaa myös vihjettä siitä, miten blogiansa olisi hoideltava, että etsintäkoneet voisivat auttaa lukijamäärien lisäämisessä, lukijoita vartenhan kirjoituksia tietysti väsäillään. Alla tarkastellaan vain etsintäsanojen Tomi Putaansuu vaikutusta. Sanan Lordi etsijät näkevät tietysti ihan muita tuloksia.

Korennon elämän Juha KK kirjoitti kaikessa viattomuudessaan kaukonäköisen lastun Lordin kohtalo maaliskuun 14. päivänä. Eli lastu oli ehtinyt mukavasti hautua joissakin googlen hämärissä inkubaattoreissa yli kuukauden ennen suomalaisen musiikin tulevaisuuden h-hetkeä. Ja 19.5 alkoi Korennon elämissä tapahtua kiehumista, putaansuu-efektin alkuun oli enää tunteja aikaa. Laskurin mukaan (se on Juha KK:n saitilla julkinen) hittejä tuli jopa sata tunnissa, 21.5 näyttää sinne menneen yli 800 hittiä ja vielä seuraavana päivänäkin lähes 800 ja tämänpäiväinen saldo tätä kirjoitettaessa on jo lähes 400, uudelle, vielä tilaansa etsivälle blogille se tietysti on paljon.

Oma heräämiseni tapahtui paljon myöhemmin. Eli lastuni Eläköön Lordi ja Suomi siinä siivellä (sic.) julkaistiin vasta semifinaaliyönä (päivätty 19.4.), jolloin tietysti muitakin mattimyöhäisiä tönäistiin hereille. Ja google ei lastustani paljoa hötkähtänyt useaan päivään. Tätä kirjoitettaessa google on päätellyt, että lastuni ansaitsee sivun numero 14, kun etsitään Tomi Putaansuu-nimistä henkilöä.

Korennon elämää sen sijaan on hittisivulla 2. Pinseri, joka kirjoitti Lordi voittoon-lastunsa 6.5. on päässyt sivulle kolme. Seuraava suomalainen blogi on nopealla tarkistuksella Iltasanomien Keikka Kreikassa-blogi päivätty 14.5. (otsikko Yökeikka underworldclubilla) googlen sivulla 13.

Ja hallelujah, seuraavana onkin sitten tämä Dionysoksen kevät siellä sivulla 14. Samalla sivulla yhtä pykälää alempana on Helsingin Sanomien Blogit – hs.fi Axa Sorjasen Meneekö jakeluun? -blogi (lastu otsikolla Heavy metal Muppet Show) päivämäärällä 17.5. Kauempana olevia ei ollut aikaa katsella.

Mitä tästä opimme. Ainakin sen, että bloginpitäjien pitää olla aina valveilla ja aina valmiina. Minulla olikin joskus kivikaudella sellainen partiovyö, jonka pyöreässä soljessa kehotettiin olemaan juuri niin. Enpä pitänyt riittävän hyvin mielessäni.

Eli Juha KK sai blogistanian tämänkertaisen Tommi Putaansuu-humun ensimmäisen palkinnon. Toivottavasti ainakin osa Tomi Putaansuun etsijöistä jää lankaan Juhan mielenkiintoiseen blogiin.

PS. Omat hittimääräni ovat tietysti pieniä verrattuna Iltasanomien tai Hesarin osumiin. Tässä lastussa tarkasteltiin vain Googlen arvioita sivujen ajankohtaisuudesta. Mikä puolestaan ei ole eksaktia tiedettä!

PPS. Pinseri on muuten Lordi-etsinnän sivulla yksi, joka tässä myös tunnustettakoon. Ja Tylsyyden multihuipennus on sivulla 3, ja siellä ihaillaan juuri nyt myös Lordin aiheuttamaa kävijäpiikkiä. Sekä Lordi- että Tomi Putaansuu -etsinnässä Pinseri on sivulla kaksi, ja Dionysoksen kevät vasta sivulla 17, joten kovin on tilaa parantaa. Muuten Kiitos ja anteeksi -blogin HH on aloittanut oikein "tieteellisen" testin Lordin vaikutuskesta, ehkä vähän liian myöhään.

4 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Tämä Lordi-ilmiö on kiinnostava. Löysin sukututkimusta netistä! Hyvin kiinnostava nimi. Kerron blogissa.

HH kirjoitti...

Olet varmaan oikeassa, ehkä olen liikkeellä liian myöhään. Ei ole kokeeni oikein toiminut koska kys. hakusanalla ei ole blogiini kukaan päätynyt. Kai siihen tarvitaaan tässä vaiheessa aika paljon enemmän trafiikkia tuottava sivu/sivusto jossa tämä toimisi (esim. Pinseri). Itse selailin googlen tuloksia hakusanalla 'lordi' eikä blogini ilmesty ainakaan ensimmäisellä 50:llä sivulla (pidemmälle en jaksanut selata), joten se kai siitä testistä sitten. ;)

Anna Amnell kirjoitti...

Se pudas-juttu jäi kesken, kun minulle tuli vieras. Tässä lisäys, jonka olen tehnyt blogiini sen jälkeen, kun kävit siellä.

Lisäys. Nykysuomen sanakirjan mukaan pudas olisi myös takaisin pääjokeen yhtyvä sivuhaara. "Putaiden mantereesta erottamat saaret." tai " Vähävetisenä aikana pudas erkani pääjoesta kaaren muotoiseksi järveksi."

'Kosken syvänteen suu' sopisi minusta Lordiin paremmin, kun hän on vähän niin kuin Niagara.

hanhensulka kirjoitti...

Joo, HH, google toimii selvästi pitkällä viiveellä. Tosin tänään huomasin että oma blgini pomppasi jossakin vaiheessa sivulta 17 sivulle 3 kun etsi sanalla lordi. Mutta selvästi ovat putaansuun etsijät jo vähentyneet, joten kohta on rieha ohi.