30.7.2006

Monet'n sillalla

Kuva Hanhensulka, Vihreä harmonia Givernyssä.

Muutama päivä sitten julkaisin lastun Lumpeenkukkia Orangeriessa, jossa oli kuvituksena Claude Monet'n maalaus Le Bassin au nymphéas, harmonie verte, joka on esillä Musée d’Orsay'ssa Pariisissa.

Tässä kuvassa on sama silta, joka löytyy Giverny'stä Claude Monet'n talon puutarhalammelta. Kuvaa on jälkikäsitelty.

Orangeriessa olevat valtavan suuret (suurin on noin 18 metriä pitkä) lumpeenkukkataulut ovat helpommin ymmärrettäviä, jos on ensin nähnyt Monet'n lammet kukkineen ja riippuvine puineen (se ei tietysti ole välttämätöntä).

Tähän aikaan vuodesta Orangeriessa (niin kuin Monet'n lammillakin) on ylettömästi väkeä. Maalauksia pitäisi päästä ihailemaan yksin, mikä ei tietysti ole mahdollista kuin erikoisjärjestelyillä. Me jouduimme odottamaan sisäänpääsyä puolisen tuntia, mikä ei sanottavasti haitannut, vaikka lämpötila Pariisissa oli 32 astetta. Sisällä on väkeä aivan liikaa ja maalausten lähelle oli vaikea päästä.

Sisäänpääsy maksoi 6.5 euroa, siitä maksaisi mielihyvin enemmänkin. Orangerien alakerrassa on lisäksi erillinen pysyvä näyttely nimeltään La Collection Jean Walter et Paul Guillaume, joka on hyvinkin vaikka erillisen käynnin arvoinen: Picassoa, Cézannea, Gauguin'ia, Renoir'ia, Modigliani'a, lisää Monet'a ja monia muita.

Älkää ihmeessä jättäkö käymättä, kun olette Pariisissa. Posted by Picasa

Ei kommentteja: