27.7.2006

Vodkaa komissaarit

Euroopan komissaarit ovat pitäneet erityisen tarkasti huolta siinä, että ranskalaisten viinien tuotanto on hyvin turvattu.

Komission budjetista menee lähes puolet maatalouden tukemiseen ja siitä puolestaan lähes puolet ranskalaiselle maataloudelle, erityisesti viininviljelijöille. Samoin juustojen ja lihatuotteiden oikeus omiin alueellisiin nimiinsä on herkkuperheisten komissaarien tiukassa suojelussa. Kukaan muu kuin Parman alueen lihantuottaja ei voi kutsua mätänevää raa’ahkoa kinkkuaan Parman kinkuksi, tai Stiltonin alueen juustonvalmistaja homeista ja epäilyttävästi haisevaa juustoaan stiltoniksi. Ja tietysti shampanjaksi saa kutsua vain Champagnen alueen kuohuviiniä, joka on selvästi huonompaa kuin espanjalaiset tai italialaiset kuplivat nektarit.

Votkaa komissaarit eivät ole erityisesti suojelleet.

Nyt puolalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset vodkan juojat ovat vaatineet korjausta komissaarien ymmärtämättömyyteen. Tähän saakka on mitä tahansa kirkasta viinaa saanut kutsua vodkaksi. Jopa sellaisia puhdistusaineeksi paremmin sopivia tuotteita, joita on tehty viinirypäleistä, kaikenlaisista juureksista ja jopa sitruunoista.

Puolalainen MEP Boguslaw Sonik on jopa uhannut, että puolalaiset nousevat aseisiin ellei tilanteeseen tule korjausta. Ja sanoo mm:

Olen kuullut [komissaareilta] kaikenlaista tekopyhää höpinää. Mutta pelkkä ajatuskin vodkasta, joka on tehty sitruunasta, yököttää Puolan kansaa.

Ilkeämielinen lastunikkari voisi sanoa, että puolalaisen ”kivihiilivodkan” luulisi yököttävän puolalaisia vielä tätäkin enemmän. Mutta tämä lastunikkari ei ole näin ilkeämielinen, vaikka onkin joskus, hetkellisesti, erityisesti joinakin nuoruutensa vapisevina aamuina oksentaessaan kylppärin kelmeässä valossa jotakin vihreää mönjää opiskelijaboksin pesemättömään pönttöön, pelännyt tulevansa joko sokeaksi tai juoppohulluksi – tai toivonut jopa kuolevansa – edellisiltana nautitusta halvasta ja paljon miestä väkevämmästä puolalaisesta vodkasta.

Mutta tämä on suuren asian rinnalla pikkuinen mahannipistely, ja olen erityisen ylpeä suomalaisten poliitikkojen myötämielisyydestä tässä asiassa. Varsinkin, kun ajattelee, että jotkut heistä ymmärtämättömyydessään sylkevät jopa vodkakuppiin.

Lobbariporukka nimeltään Vodka Alliance of Europe on sanonut puhemiehensä Chris Scott-Wilson’in suulla asiassa näin:

Katsomme tämän [puolalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten] hyökkäyksen pelkästään yritykseksi työntää muut vodkan tuottajat pois markkinoilta.

Mutta tämähän ei tietysti voi pitää paikkaansa. Hehän eivät ole vodkantuottajia vaan heillä pitäisi olla joku muu nimi tuotteelleen, jota tietysti saisivat sitten markkinoida miten haluaisivat. Vaikkapa nimellä VOID, Vodka – Only In Dreams.

Ei kommentteja: