4.8.2006

Matkalle suloiseen Suomeen

Huomenna lähden nauttimaan (tietysti täysin esteettisesti) Suomen suloisesta suvesta.

Päätavoite on tavata aikaisempia sukupolvia - sekä eläviä että kuolleita - ja erityisesti ihailla perässä tulevia sukupolvia, joita onkin jo siintynyt kaksi, osa vielä paksut vaipat keikkumassa vilistävien haarojen välissä. Ja tietysti ostamaan suomalaista kirjallisuutta – ynnä kopallista aikakauslehtiä – perille kokonaiseksi yhdeksitoista päiväksi (jos on kirjaehdotuksia uusista nimikkeistä niin antakaa toki ymmärtämättömälle vihje). Runotorstaissa sattuikin sopivasti tällä viikolla olemaan teemana matka, johon osallistuin runolla nimeltä Perille.

Lennämme SAS:lla (liput 160 euroa kappale, koska Finnair tarjosi lippujaan 730 eurolla) Kööpenhaminan kautta Helsinkiin, jossa hotellina on akateeminen Academica, joka onkin onnistunut hotellivalinta: lähellä keskustaa ja hinnaltaan ihmeen edullinen.

Kaikki lentoliput, vuokra-auton ja hotellien varaukset tein tietysti internetillä: säästyi aikaa ja luultavasti rahaakin.

Jos olisin mennyt matkatoimistoon, niin kuin vielä viisi vuotta sitten, olisin ollut virkailijan armoilla. Hänellä olisi ollut tietoa, jota minulla ei voinut olla. Jos hän sanoi, että halvin lippu on Finnairilta hintaan 730 euroa, minun olisi ollut tyytyminen tähän tai aloitettava matkatoimistojumppa, ja kaikissa toimistoissa olisin ollut paikallisten virkailijoiden hyväntahdon varassa. Heidän tietonsa olisi ollut latenttia valtaa, johon minun olisi ollut tyytyminen, vaikka he eivät tietoisesti valtaa olisi käyttäneetkään. Se ei olekaan niin, enää.

Nyt kuka tahansa voi olla matkatoimistovirkailija, tehdä omat suunnitelmansa internetillä, valita omat palvelunsa ja maksaa omat kustannuksensa silloin, kun itse sopivaksi katsoo.

Tiedon valta hajautuu internetin avulla. Asiantuntijat ja eliitit menettävät palan omasta arvostaan. Tavikset lähestyvät antiikin kreikkalaisten kaupunkivaltioiden vapaiden kansalaisten asemaa.

Demokratia lisääntyy. Ihmiset tulevat ylenmäärin onnellisiksi.

6 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Kas kas, Hanhis lentää Suomeen! Hyvää matkaa ja tervetuloa.

Rita Dahl kirjoitti...

Näin olen itsekin vastustanut matkatoimistojen monopolia; etsimällä edullisempia vaihtoehtoja itse netistä. Vaivannäköähän se vaatii, ja usein luottokorttia. Sitä kun ei ole, niin se on ainoa este halvimpien matkojen hankkimiseen.

Muuten en suhtautuisi aivan noin positiivisesti tiedon valtatiehen. Ihmiset ovat edelleen osin jakautuneita osaamisensa suhteen ja vaikka periaatteelliset mahdollisuudet tasa-arvoon olisi, tuo ihanne ei tämän vuoksi koskaan täysin voi toteutua.

Mutta hyvä, että monopolit horjuvat. Tiedolliset ja markkinalliset. Internetillä on tuossa horjutustyössä oma roolinsa.

Hanhensulka kirjoitti...

Suomeempa, Suomeen. Lieneeköhän se Holapan divari vielä pystyssä, että voi taas ostaa takaisin sinne aikanaan myymiään kirjoja. Kyllä sitä joskus on pöljä, vaikka on kai sitä joskus ollut vielä pöljempikin.

Internet vapauttaa vielä lisää, vaikka oikein on sanoa, että ei se tee ihmisiä väkisin tasa-arvoisiksi. Sitä on yritetty kasvatuksella ja koulutuksellakin, mutta ihmisten erot ovat tosiasia.

Toinen asia on se, että internet tulee mahdollistamaan ihmisten vakoilun myös entistä paremmin. Sekä kaupallisen että poliittisen. Jotku Kiinan ja Iranin tapaiset valtiot eivät hevillä luovuta poliittista valtaa alaspäin.

Ja on jo nähty, että internetin käyttö ehkä jopa helpottaa uusien poliittisten ryhmien syntymisen seuraamista ja vaientamista. Ja kaupalliset valtiot, monikansalliset yritykset, ovat tietysti tässä mukana.

Googlekin oli joskus raikas uusi tuuli internetillä, ja nyt on osa sortomekanismia siellä (Kiinassa) missä valtio pystyy painostamalla saamaan monikansallisetkin valtansa alle.

Mutta nyt Suomeen ja toivottavasti jopa pääsee saunaan, kai siellä hotellisssa on sauna, ja ehkä poika panee saunan lämpimäksi jo maanantai-illaksi tai joskus. Kuulinkin tänään, että yksi pojanpojista (kohta 4 v.) on innostunut break-tanssista. Kai kohta nähdään leveissä lökäpöksyfarkuissa breikkaamassa. Kyynel tulee silmään - monestakin syystä:))

Rita Dahl kirjoitti...

Hyvää Suomen-matkaa vain. Ja muistoja.

Kiinan keissiä (valvovat hakukoneet) olenkin sivunnut artikkelissa, joka löytyy blogistani arkistojen kätköistä.

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän se on, netistä minäkin aina matkoja tai hotellimajoituksia varailen. Mutta ei tässä asiassa olla kovinkaan tasa-arvoisia eri maiden välillä. Saman mittainen matka on aivan eri hintainen, riippuen siitä mistä maasta mihin matka suuntautuu.

Eikä tasa-arvoisuus toteudu aina edes saman maan sisällä. Netin käyttäminen on itse kullekin kyllä loppujen lopuksi melkoisen vaikeaa. Vaikka olenkin netin käyttämisessä "veteraani", en kyllä väitä löytäväni kovinkaan helposti parasta mahdollista tarjousta... Aikamoista onnenkauppaa...

Tosiaan ihan oman lastunsa vaatisi tuo Kiinan hallituksen ja Googlen tapaus. Aikamoista, että Google "joutuu" toimimaan Kiinan viranomaisten vakoilijana, kätyrinä ja suodattimena. Käsittämätön tapaus.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Hanhensulka, matkalla jossain päin Suomea,

sinulle on kirjallisuusaiheinen meemihaaste Sanat-blogissa.

Hyviä lomapäiviä Suomessa
toivoo
Anita