18.9.2006

Uskomatonta, mutta totta. Tai siltä väliltä

Tätä ei todeksi uskoisi, ellei saisi lukea siitä hesarista, joka on viimeiset sata vuotta sanonut suomalaisille, mikä on totta ja mikä toisaalta valhetta.

Ruotsin vaalit on voittanut oranssinvärinen, tukaton ja karismaa tihkuva porvari, joka näyttää äkkiä katsoen aivan tavalliselta ruotsalaiselta sosialistilta, mutta onkin siis porvari. Uskomatonta, mutta totta. Kunnon porvarijohtajan pitäisi tietysti näyttää samalla lailla karisma-vapaalta kuin se nykyinen kokoomusjohtaja Suomesta, mikäs sen nimi taas onkaan. Tosin Suomen demareilla on samanlainen karisma-ongelma, olisiko siis suomalainen sairaus eikä vain porvaristolle kuuluva hillitty charmi.

Tai YUP:n sanoin:
siis nyt pulinat pois!
mars rasvaimuun jo,
iloinen, charmikas porvaristo!
kun siirrytty on taivaan iloon,
luojan laajaan lammaslaumaan
aiempaakin autuaampia on autuaat,
eikä valoisaa mieltä voi mustata huoli, ei harmi...
juuri tätä on ''porvariston hillitty charmi”


Samanaikaisesti, ja juuri kun Arvoisa Lukija ehkä ajatteli, että surrealismia ei esiinny kuin Bunuelin elokuvissa tai Big Surissa luemmekin toisaalla: Annie Lennox ja George Clooney ovat päättäneet pelastaa Darfurin alueen mustat muslimit hallitsevien arabimuslimien uskonnolliselta vainolta. Tätä varten eilen osoitettiin mieltä sekä New Yorkin Keskuspuistossa että Lontoossa. Ja allekirjoitettiin vetoomuksia.

Surrealistisen merkittävää on, että merkittävät muslimijärjestöt eivät ole katsoneet aiheelliseksi vedota mustien uskonveljiensä puolesta. Mutta tämä on toisaalta lähes ymmärrettävää: heillä on ollut muita kiireitä. Paavin varomattomat puheenkirjoittajat ovat antaneet rauhaarakastaville muslimeille mahdollisuuden yrittää saada paavi polvilleen puheistaan, anomaan anteeksiantoa viisisataa vuotta sitten ajasta ikuisuuteen siirtyneen Bysantin keisarin islamia koskevista ajatuksista.

Dafurissa, jonne ei uskalla mennä kai edes meidän entinen presidenttimme, vaikka onkin tunnettu mustan Afrikan pelastamisesta YK-virkamiesajallaan, siis Dafurissa on tähän mennessä islamin nimissä ja Sudanin hallituksen toimesta tapettu, raiskattu ja ryöstetty niin, että kaikkiaan 400,000 ihmistä on kuollut muslimivainoissa. Tämä on tapahtunut samanaikaisesti, kun länsimainen lehdistö, meidän aina-ajantasalla-oleva hesari mukaan lukien, on etusivuillaan vainonnut israelilaisia näiden pahoista teoista Libanonissa ja Palestiinassa. Uskomatonta, mutta totta.

Niin kuin sekin, että katolilaista 70-vuotiasta nunnaa ammuttiin kolme kertaa selkään niin, että hän kuoli.

Syyksi muslimiviranomaiset Somaliassa arvelevat paavi Benediktus XVI:n pahoja ajatuksia syvästi rauhaarakastavasta islamista ja erityisesti profeetta Muhammedista, joka nousi Jerusalemissa, Al Quds arabiaksi, hevosen selässä taivaaseen vuonna 622 käväistyään kuuluisalla ”yömatkallaan” muutamassa tunnissa Mekasta sekä Jerusalemissa että myös taivaassa tavaten siellä joitakin aikaisempia profeettoja (Koraanin suura 17:1). Tämä oli uutta abrahimilaisen uskonnon piirissä. Aikaisemmin, niin kuin omista pyhistä kirjoituksista tiedämme, taivaaseen oli Jerusalemista astuttu pysyvästi vain kultaisella pilvellä tai tulisilla vaunuilla.

Näihin juttuihin en uskalla varmuudella sanoa, että uskomatonta, mutta totta. Sehän voi olla myös uskomatonta, eikä totta, uskottavaa eikä totta tai uskottavaa ja totta. Kunkin oman harkinnan ja ajatuksen lujuuden mukaan. Mistäpä oikeaa vastausta tähänkään tavallinen lastunikkari varmuudella tietäisi.

3 kommenttia:

elvis kirjoitti...

Uskomatonta, mutta totta, että kahden suuren rauhanuskonnon perussanoma on muotoiltu niinkin epäselvään ja tulkinnanvaraiseen muotoon kuin:"Älä tapa." Tostahan ei ota pirukaan selvää.

Syrinx kirjoitti...

Olen Ruotsin vaalien tuloksen jälkeen miettinyt, mikä porvarikoalitio ja millä ehdoin pystyisi Suomessa samaan. Vastaukseksi on heitetty triviaa tyyliin ’mikä on mahdollista Ruotsissa ei ole mahdollista Suomessa’. Suomessa on aina ollut monipuoluehallituksia, mutta porvarit tekevät puolueesta riippumatta mieluummin yhteistyötä demarien kanssa kuin keskenään. Jos sosialidemokraattinen politiikka heitä kiinnostaa, mikseivät täälläkin ryhdy tekemään sitä ilman demareita kuten Ruotsissa nyt aikovat?

hanhensulka kirjoitti...

elvis, siellähän on muitakin yhtä vaikeita käskyjä, niin kuin jotakin, että ei pitäisi himoita toisen omaa missään muodosssa. Itseltäni tuppaa unohtumaan päivittäin.

Syrinx, yhteiskunnan polarisoituminen on muttunut ja vanhat puoluerajat menettäneet merkityksensä. Ehkä puolueidenkin pitäisi uudistua muuttuneen tilanteen mukaisesti? Tosin vihreiden saamat äänimäärät eivät taida houkutella muita, vakavastiotettavia uuspolitiikan tekijöitä. Tämä vihreiden ongelma on sitäkin oudompi, kun ajattelee, että meistä suurin osa on ainakin puheiden tasolla, jos ei yksityiskohdissa, valmiita vihreälle aatteelle.