16.10.2006

Ministerien puhtaat omattunnot

Kuva unohtuneesta lähteestä: Yhdysvaltain entinen presidentti Bill "I have not had sex with that woman, Monica Lewinsky" Clinton runoratsunsa selässä

Pääministeri Matti Tatunpoika Vanhanen on tämän päivän Iltalehden mukaan vaatinut, että ministereihin pitää luottaa ilman kiusallisia kyselyjä. Lisäksi pääministerin mukaan kyselyt lainkuuliaisuudesta ovat ministereitä loukkaavia. Hän on omalla esimerkillään ja puheillaan tehokkasti estänyt muiden, avoimuuteen halukkaampien ministerien, vastaamisen kiusallisiin kysymyksiin.

Voi olla, että kyseltävästä itsestään tuntuukin kovin kiusalliselta, että häneltä kysytään kiusallisia kysymyksiä. Valtakunnanoikeuteen aikanaan joutunut keskustan entinen voimamies Pohjois-Satakunnasta ehkä tunsi lehdistön kysymykset omista teoistaan samalla tavalla kiusallisiksi. Jopa loukkaaviksi. Tosin keskustapuoleen kannattajat osoittivat myöhemmin, että lainkuuliaisuus ei välttämättä ole edellytys keskustapuolueen kansanedustajaksi pääsylle. Mutta se ei välttämättä liity Vanhasen tämänkertaiseen moraaliseen närkästymiseen.

Iltalehti (ja STT jo päivää ennen) teki kyselynsä ansaitsemismielessä. ”Keltaisella lehdistöllä” ei tietysti ole mitään moraalista primus moottoria tällaisten tietojen tinkimiseen. Syyksi riittää se, että irtomyyntiä pitäisi lisätä, että rahojaan lehtiin sijoittaneet mainostajat olisivat tyytyväisiä. Ja, viime kädessä, että lehti pysyisi pystyssä ja voittaisi myyntitilastoissa kilpailijansa, joita Suomessa on vain yksi, Iltasanomat.

Tämä on Suomen lain mukaan täysin laillista, vaikka ehkä moraalisesti kyseenalaista taloudellista toimintaa. Iltalehti ei siis kysellessään riko Suomen lakeja, jotka toisaalta ovat poliitikkojen säätämiä ja presidentin vahvistamia.

Pääministeri Vanhanen sanoo omassa blogissaan perjantaina 13.10 näin:

ministerin tehtävän vastaanottaessaan uusi ministeri vannoo vaativan tuomarinvalan. Tämän rinnalla inhimillisiä heikkouksiakin saa olla...

Lausunto heijastaa ehkä enemmän pääministerin katkeruutta omien heikkouksiensa syynäämiseen kuin närkästymistä tästä kyselystä. Kyselijät eivät kyselleet inhimillisistä heikkouksista vaan siitä, ovatko ministerit maksaneet televisiolupamaksunsa tai teettäneet pimeitä töitä.

Iltasanomissa eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr), yrittäen ehkä poimia ajassa kiivaana liikkuvia poliittisia irtopisteitä, pitää käsittämättömänä pääministeri Matti Vanhasen (kesk) purkausta ja sanoo:


Se on vaarallinen tie, jos pelkkää kysymistä pidetään loukkaavana. Mennään ihan toisenlaisiin maihin, jos lähdetään siitä, että ministereiltä kysyminen on loukkaavaa

Vanhasen entinen kollega, Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, tulee tässä hakematta mieleen. Tällainen tavallinen bloggari ei sen sijaan uskalla sanoa mitään Putinin Venäjästä tai sen kriittisestä mutta hiljalleen vähenevästä toimittajakunnasta. Vanhanen saattaisi pitää näitäkin ajatuksia loukkaavina.

Mielenkiinnolla luin Iltasanomista myös uutisen entisestä pääministeristä, joka ei enää halua eduskuntaehdokkaaksi. Anneli Jäätteenmäki on niin tottunut europarlamentin työhön, että ei halua enää kurata käsiään suomalaisten omilla asioilla. Tästä ei ole mitään pahaa sanottavaa – päivastoin, päätös otettaneen hänen entisessä vaalipiirissäänkin ilolla vastaan.

Sen sijaan nykyisen pääministeri Vanhasen toivoisi osaavan yhdistellä uutisia omista sensuurisanomisistaan ja muistikuviaan Jäätteenmäen kohtalosta. Entisen pääministerin salaiset teot tulivat kai esille salaisia teitä pitkin. Hallituksen avoimuus ja ministerien korkea moraali eivät tietoja paljastaneet. Jos lehdistö ei olisi ollut valppaana, meillä saattaisi vieläkin olla ensimmäinen naispääministeri vallan kahvassa.

Mikä ei ehkä olisi pelkästään negatiivinen asia.

Ei kommentteja: