10.11.2006

Mannerlaatat liikkuvat ja piiri pieni pyörii



Maailmanpolitiikan mannerlaatat ovat taas lähteneet liikkeelle.

Ensin Vanhanen erotti tyttöystävänsä (tapahtuiko se tekstiviestillä ei ole itselläni tiedossa). Ja sitten Amerikan kansa potkaisi presidenttiään herätysmielessä munille ja tämä erotti puolustusministerinsä refleksinomaisesti .

Donald Rumsfeld on sekä nuorin (Gerald Fordin hallinnossa) että vanhin USA:n puolustusministeri. Kuukauden päästä hän on lisäksi pisimpään puolustusministerinä toiminut amerikkalainen.

Vanhasen tyttöystävän nuoruudesta tai vanhuudesta ei minulla ole sen kummempaa tietoa. Eikä hänen palvelunsa pitkäikäisyydestä, enkä lähde siitä mitään spekuloimaankaan. Ehkä Vanhanen vain kyllästyi siihen, että tyttöystävä esiintyi enemmän julkisuudessa kuin pääministeri itse.

Presidentti Bushin uusi puolustusministeri Robert Gates on kuulemma pragmatisti. Voi olla, että onkin. Hän on ollut CIA:ssa sekä agenttina että päällikkönä (Bush seniorin aikaan 1991-93). Muistamme tietysti kaikki sen, että Ronald Reagan yritti nimittää hänet CIA:n päälliköksi jo vuonna 1987, mutta Gatesin aikaisemmista seikkailuista säikähtäneiden kongressin jäsenten hampaiden kalke kuului Valkoiseen taloon saakka ja ehdotus vedettiin pois.

Gates, Bushien hyvä ystävä Texasista, oli nimittäin CIA -uransa aikana sotkeutunut nk. Iran-Contra skandaaliin.

Skandaalissa oli kysymys siitä, että Yhdysvallat oli presidentti Reaganin ja varapresidentti Bushin vallan alla myynyt sekä laittomasti että salaa aseita periviholliselleen Iranille, joka oli silloin sodassa Saddam Husseinin Irakin kanssa, joka puolestaan oli oikein hyvin amerikkalaisten aseistama sekä tavanomaisilla että joukkotuhoaseilla, joita amerikkalaiset väittivät tällä olleen vielä tämän nykyisen Irakin sotansa alussa, ja sitähän amerikkalaiset käyvät vieläkin. Piiri pieni... Tai eihän tätä tietysti oikein pieneksi piiriksi voisi kutsua.

Iranille myydyistä aseista saadut tulot käytettiin Nigaraguan oikeistolaisten contra-sissien rahoittamiseen, nämä puolestaan olivat sodassa demokraattisilla vaaleilla maan johtoon valittuja kommunistisia sandinista-henkilöitä vastaan. Sekä sandinistat että contrat olivat lähinnä poliittisia terrroristeja sekä murhamiehiä ja -naisia, joten moraalisilla perusteilla katseltuna oli aivan sama kumpi puoli maassa oli vallalla.

Gates muistuttaa ulkomuodoltaan kovasti Iran-contra-skandaalin tunnetuimmaksi tullutta syytettyä merijalkaväen everstiluutnantti Oliver Northia, joka tuli erityisen tunnetuksi siitä, että vihjeen saatuaan silppusi toimistonsa todistusaineiston juuri ennen kuin FBI suoritti omat tutkimuksensa. Presidentti Reagan ja silloinen varapresidentti Bush pääsivät syyllisyysvihjailuista kuin koira veräjästä, ja amerikan kansakin ilmeisesti hyväksyi heidän toimintansa, isä-Bushan valittiin Reaganin jälkeen presidentiksi.

Laatat liikkuu ja karavaani kulkee, vai kuinka se vanha arabialainen sanonta taas kuuluikaan.

9 kommenttia:

karpalo kirjoitti...

Vähissä on mullakin ajatukset kun heti herättyä ajattelin samaa, eli pääministerin tyttöystävää. Lööpit saastuttavat mielen ja vievät tilaa tärkeämmiltä ajatuksilta.

Mutta olen kyllä sitä mieltä että minäkin antaisin kenkää henkilölle joka lörpettelisi juorulehdistölle kaikki yksityisasiat joista on lakanoitten välissä yksityisesti neuvoteltu. Joten tukeni tässä kohtaa pääministerille.

hanhensulka kirjoitti...

Muuten kiitos hienosta lukuelämyksestä!

Pitkin hampain on myönnettävä, että ajattelen asiasta samalla tavalla, taisi nainen tehdä tässä tapauksessa taktisen virheen.

Mutta poikamieshän päänimisteri kai on, joten siitä vaan. On mielenkiintoista huomata kuinka näissä asioissa nainen saa yleensä aina myönteistä julkisuutta ja miehestä tulee jotenkin lievästi naurunalainen.

Toisaalta, keittiöpsykologi omassa mielessäni nauraa kihertää likaista vöjöristin naurua, että Vanhanen ehkä kilpailee Saulin ja Ilkan kanssa näissä hommissa Suomen seksimmäimmän miehen maineensa vuoksi. Aateluus velvoittaa:)

Karpalo kirjoitti...

Mukavaa jos kelpasi.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen ollut iloinen Yhdysvaltojen vaalien tuloksista. Niin toimii demokratia. Presidenttikin valitaan siellä vain määräajaksi.

hanhensulka kirjoitti...

Samoin.

Lehtien kolumnistit ympäri länsimaailmaa ovat kyselleet: mitä nyt?

Maan sisällä ehkä tapahtuu varsinkin sosiaalilainsäädännössä ja ympäristöasioissa muutoksia, varsinkin kun Kalifornian Terminaattori voitti oman vaalinsa suurella äänivyöryllä.

Irakin suhteen ei ehkä Bushin parin viimeisen hallintovuoden aikana ehdi monia muutoksia tulla. Amerikkalaiset journalistit näyttävät olevan joukolla hämääntyitä demokraattien Irakin politiikasta, jota ei näytä olevan olemassakaan. Mutta voihan se ihmettely olla kyynisten, kaikennähneiden lehtimiesten kyynistä nihilismiä myös.

Irakissa ei ole kuin huonoja ratkaisuja tarjolla. Lisätä joukkoja, nuolla haavansa ja lähteä heti Irakista, suunnitella ajoitettu maastapoistuminen (jota Bushin hallinto on jo Bakerin komitean, Robert Gates on sen jäsen, avulla tekemässä) tai jäädä maahan pitkäksi ajaksi (niin kuin tekivät Euroopassa sodan jälkeen).

Muita ratkaisuja ei kai ole ellei löydy jotakin uutta viisasten kiveä, jonka vain amerikkalaiset demokraatit tietävät:)

Anonyymi kirjoitti...

Mistä ihmeestä olet löytänyt noin presidentti Bushin näköisen apinankuvan?

Kalevi Hotanen

hanhensulka kirjoitti...

Joo, kyllä pitäisi aina viitteet antaa lähteistä, mutta tälle en heti löytänyt joten jäi viittaamatta. Olen käyttänyt tätä kuvaa ennenkin jossakin lastussa, kunhan saan blogin sisäisen etsinnän toimimaan uudestaan laitan sen näkyviin.

Muuten on mielenkiintoista, että Bush esitetään usein pilapiirroksissa apinaksi. Hänhän on itse asiassa isokokoinen mies, yli kuusi jalkaa pitkä, mutta jotenkin hänestä saa pienemmän ja jotenkin koukkkujalkaisen vaikutelman. Mistä sekin johtunee:)

ruu kirjoitti...

Hyvä postaus. Selkeesti esitettyä uutta tietoa.

Amerikkalaisista tuli mieleen, että en ollut vähään aikaan jutellut amerikkalaisen kanssa ja olin unohtanut millaisia monet amerikkaliset ovat. Kunnes torstaina tapasin Chicagosta kotoisin olevan naisen, jonka joka toinen lause oli "But that´s faaan-tas-tic!" No, siinä selvisi, että pidämme molemmat matkustelusta. Hän kertoi matkailleensa paljonkin, varsinkin viime aikoina oli tullut kierreltyä maailmaa. Minä siitä utelemaan että missäköhän hän oli käynyt. Olisihan se pitänyt arvata. Rouva oli avartanut maailmaa Chicagon ja Havaijin matkalla. Ou jee.

Taidanpa muuten panna tämän blogiini, kun nyt tuli mieleeni:) Kiitos inspiraatiosta.

Anna kirjoitti...

Valitettavasti en usko että sitä viisasten kiveä löytyy. Tämän tiukan mielipiteeni perustan sille vakuuttavalle tosiasialle, että yleissivistävien Harry Potter-kirjojen "viisasten kivi" (philosopher's stone) piti muuttaa amerikkalaisessa "käännöksessä" termiksi "sorcerer's stone", koska amerikkalaisille olisi kuulemma liian vaikeaa ymmärtää mitään niin hankalaa ja merkityksiä sisältävää.