16.7.2007

Suomeen

Kuva Hanhensulka: Veljmiehen takapuoli Kuopion aamun auringossa elokuussa 2006

Tänään ja eilen alkoi Belgiassakin lopulta kesä. Knokken rantakadulla oli leuto kesätuuli ja lämmintä ainakin 28 astetta. Kokeilin uutta, uintimatkalla Pohjanmeressä kastuneen kameran tilalle ostettua Sonyn alfasysteemiä ja hyvin otti kuvia vaikka kaikkia toimintoja ei vielä edes osaa kunnolla käytellä. Pakko oli jotakin oppia, että osaisi Suomessa filmata sukua ja kauniita maisemia.

Nimittäin huomenaamulla lennän Belgian kesää pakoon Munchenin kautta Helsinkiin ja Järvenpäähän. Seuraavana aamuna aikaisin kohti Savoa, Kuopioon ja pikaseltaan Sonkajärvelle. Sitten pari yötä Valamon luostarissa, jos hyväksyvät sekulaarisen syntisäkin kattonsa alle ja takaisin Järvenpäähän. Jossakin välissä täytyy ostaa kirjoja, käskyn mukaan ehdottomasti ainakin Kennedyn aivot tai ei ole kotiin takaisin tulemista ja Kartano-laseja tusinan verran (viinilasien seuraksi vesilaseja) Mannerheimintiellä olevasta muotoilijanliikkeestä ynnä lontoonrakeita kopallinen tuliaiseksi. Ja perjantaina kipinkapin Frankfurtin kautta takaisin Brysseliin, että ehtii maanantaiaamun kokouksiin.

Että sellainen kesälomanpoikanen on edessä. Säätkin ovat näköjään Suomessa kohtuulliset.

16 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Oletko kuullut että Sukevan vankilan kyytöt ovat nyt sitten uhanalaisia? Käsittääkseni ne ovat jossain viettämässä kesää ja maisemoimassa oliko se nyt Kolia vai mitä, mutta syksyllä ellei sille karjalle löydy kotia niin ne joutuvat teurastamoon.

Se on viimeinen isompi suomenkarja, jota täällä enää on.

Eli jos käväiset Sonkajärvellä niin muista panna jonnekin protesti!

Etappisika kirjoitti...

Siihen Sonkajärven kaupungintalon pääoven eteen sitten se protesti.

Kun vedät sen lontoonraepurkin lisäksi kokkelipiimää ja ruisleipää tarpeeksi niin protestista tuleekin mahtava, monet kyyttöjen itsensä rykäisemät protestit voivat sen rinnalla kalveta.

Voisi olla loman huipennus!

Tervetuloa Suomeen!

Ripsa kirjoitti...

Ei kai Sonkajärvi kaupunki voi olla? Ennen se tais olla Iisalmen maalaiskunta.

Vai oliko? Mun pikkusysteri on papinkirjan mukaan syntynyt Sonkajärvellä, mutta ei siis Sukevalla. Vuosi oli -49.

marja-leena kirjoitti...

Ai, kun tuli Suomi ja Savon ikävää tätä lukiessa! Valamossa käytiin ensimäisen kerran v.2000.
Hauskaa lomaa!

A-K.H kirjoitti...

Hyvähän se on ikävöidä Savoon, kun ei joudu täällä asumaan. Ennen saattoi ottaa tujaukset Sonkarin mehua, mutta firma kai juotiin konkursiin. Muinoin täällä oli pieni pläntti Kuopiota ja loppu oli Kuopijon ja Iisalamen muaseurakuntaa. Sitten alkoi seurakunnallistuminen ja pelkkä kunnallistuminen.
Oikein henkästyttää Hanhen vauhti näin pyöräilijän ja jalkamiehen näkökulmasta.
Heminngway epäili, ettei pääse Pariisista koskaan. Minulla on vielä vankempi epäilys Kuopion suhteen, miten sen sitten ilmaisisinkaan. Huomenna taidan polkaista Tervoon. On siellä höyheniäkin.

Sari kirjoitti...

"Kennedyn aivot"han sopivasti syventää sitä taannoista Aids-Afrikka lastuasi. Luettuani kirjan olin entistä vakuuttuneempi siitä, että HIV on salajuoni.

Sanohan veljpojalle terveisiä. Ai kun muikkukukko maistuis!

A-K.H kirjoitti...

Muikkukukko maistuu tiskirätille, mutta tuohon Veljmies-veistokseen (täävvellinen itiootti)on helppo samaistua minunkin.

Ripsa kirjoitti...

Mitä varten veljmies on idiootti? Ettet vain nyt sotkisi pikkupoijan viattomuutta idiotiaan?

Ja hyvää Suomea Hanhensulalle! Kelit ainakin täällä lännessä ovat kyllä vähän kehnot.

Sari kirjoitti...

Ei ole muikkukukko profeetta ei kun gourmeeta omalla maallaan...

Piti vielä sanomani, että kuulin juuri taannoin, että lontoonrakeilla tarkoitetaan yleensä sellaisia amfetamiinijohdannaisia tai muita piristäviä pillereitä. Mutta tässä kai oli ihan vaan makeisista kyse...eikös?

A-K.H kirjoitti...

Rispa

Kun Veljmies-patsas paljastettiin, siteerasi HS jonkun kuopiolaisen tuntoja: "Täävvellinen itiootti".

Ripsa kirjoitti...

Se savolainen vain halusi jymäyttää tyhmää etelänmiestä/-naista nonsaleeramalla omaa rotuaan.

Se tuo on niin kuin päinvastaista trossoota. Astetta ovelampaa, joo.

A-K.H kirjoitti...

Savolainen puhuu mitä puhuu. Ymmärtäminen on kuulijan vastuulla. On monenlaisia ymmärtäjiä. Jotkut eivät ymmärrä.

Hanhensulka kirjoitti...

Kiitos toivotuksista, niiden vuoksi matka oli oikein onnistunut. Palaan muihin kommentteihin tuonnempana.

Hanhensulka kirjoitti...

Kyyttöjä en Sonkajärvellä nähnyt kuin etäämmältä, ei ollut edes kuuluisan lehmätaiteilijan (mikä sen nimi nykyisin onkaan, ei taho pyssyy kelekassa mukkanj) patsaat enää siellä sonkajärveläisen hiekkakuopan pohjalla maisemaa koristamassa. Asiasta olisi tietysti voinut käydä antamassa haisevan vastalauseensa Sonkajärven "kaupungintalon" portaille, mutta jäipä tekemättä.

Toivottavasti Hotanen ei jäänyt kiinni Tervoon ja höyheniin sinnepäin polokastessaan:)

Terv. Täävvellinen itiootti, toipumassa savolaisesta kulttuurista takaisin Euroopan sydämessä

Ripsa kirjoitti...

Se on se Miina, joka oli ensin Lång, sitten Äkkijyrkkä ja nyt Loiva.

Näin muistelen. Pahuksen tyypit että ovat kyyttöjen kuvat poistaneet. Ei kyllä lupaa hyvää Sukevan kyyttökarjan tulevaisuudelle.

Minä tunnen henkilökohtaista sympatiaa kyyttöjä kohtaa, koska ne ovat olleet elämäni ensimmäiset lehmäystävät. Siis näiden nyt elossa olevien esiäidit. Me muutettiin Sukevan vankilaan kun olin 2-vuotias eli 1947 ja sisko syntyi sinne 1949.

Sitten muutettiin takaisin turvallisemmille laitumille Etelä-Pohjanmaan Järviseudulle.

Pahus sentään! Eikö sieltä Brysselistä nyt voisi yhden Suomenkarjan pelastamisen hoitaa?

Hanhensulka kirjoitti...

Olipa hyvä, ettette niin nuorina saaneet elinkautista. Tosin olisi ehkä elämä pysynyt tasaisempana, vankilassa houkutukset ovat kai kuitenkin vähäisempiä kuin sen ulkopuolella.

Niinhän se oli Miinan tie, pitkästä äkkijyrkkään ja sitten loivaan.

Vähän kuin ihmisen mielipiteiden kehityskaari: pitkään on kokolailla tasaista, sitten tulee yht'äkkiä kannanotoiltaan äkkijyrkäksi, mutta hiljalleen kannat loivenevat ja sitä laskeutuu seesteisen itsetyytyväisyyden siliälle iltaruskon tasangolle. Miina Mäetön olisi kuulostanut hyvältä viimeiseltä nimeltä.

Miinan kouluakaan ei enää ollut, siinä taisi olla joku uudempi pytinki nyt.

Pysähdyin Takkotiehaarasta kirkolle päin ajellessani niiden romulehmien takia siihen sorakuopan reunalle tienlaitaan kamera valmiina ja polttelin kiukuissani tupakan, kun oli koko taidetarha tyhjennetty ja tilalle oli kasvanut ohuita mäntyjä ja pusikkoa. Ihan tuntui tuntemattomalta koko paikka.

Muutenkin on sonkajärveläinen kulttuurimaisema kovasti muuttunut. Kirkolla on kolmenkympin nopeusrajoitus, joten on niitä maisemia hyvin aikaa ajaessakin tutkia.