5.4.2010

Pörsänmäki, go!

Virtuaaliystävä Hotanen herätteli täällä etelän syksyn kauniissa kourissa uinuvan blogihenkilön merkittävällä uutisella Iisalmen Pörsänmäeltä. Savon Sanomat kertoo asiasta tarkemmin, mutta tässä voin lyhyesti mainita Maailman savonmurremestarin löytyvän Pörsänmäeltä Herran vuonna 2010. Kyseessä on lipeväkielinen pörsänmäkinen viäräleuka nimeltään Marjatta Miettinen. Miesraatilaisten mukaan Marjatta on myös muodollisesti pätevä.

Kuvan perusteella väitän lisäksi, että, huolimatta omasta, kieltämättä aatelisesta savolaisnimestään, hän on joko isänsä tai äitinsä - tai ehkä molempienkin - kautta kuuluisaa pohjoissavolaista Hanhensulkain sukua.

5 kommenttia:

marja-leena kirjoitti...

Enpä ole semmoista mokomaa murremestaruuskisoista ennen kuullu! Tuo savon kieli kuulostaa että se kuolee pian kun nuoret ei enää puhu? Minultakin on paljon unohtunut käytön puutteesta.

Hanhensulka kirjoitti...

Joo, näin on, että suomenkin kieli tahtoo huonontua puhumattakaan savon kauniista kielestä. Satakuntaakin, ja tamperetta sekä kai keskisuomalaista sanarikasta kieltä on tullut joskus osattua, mutta ruostuneet ovat.

Savokin ehkä muuttuu joksikin muuksi, mutta eivät taida murteet kuitenkaan kokonaan kuolla. Kuopion nykykyinen kieli on ehkä tulevaisuuden kieli koko Pohjois-Savossa, etelämpänä uphuvat jo nyt jotakin muuta.

Ripsa kirjoitti...

Kuis kaukana Sukeva on Pörsänmäestä? Ei kauhean kaukana, vai?

Hanhensulka kirjoitti...

Eihän siinä ole kuin Sonkajärvi välissä!

Ripsa kirjoitti...

Pitäisköhän siellä mennä käymään? Tosin voi olla että minulla ei olisi asiaa vankila-alueelle...

Mites sitä todistaa että on asunut siellä ja pikkusisko vielä syntynyt siellä ja merkitty kirjoihin Sonkajärvellä syntyneeksi?