26.12.2012

Ahmatovaa suomeksi

Jos haluat tietää 'kaiken' Anna Ahmatovasta, niin hänen suomenkielinen Facebook-sivunsa on täällä kenen tahansa uteliaan luettavana. Saattaa olla, että hän ei itse pidä sivustoa yllä, mutta postausten lukeminen - ja pelkkä katselukin - saattaa silti olla sielulle hyväksi.

Sieltä voi esimerkiksi lukea Ahmatovan ajatuksen nimeltä 'Rakkaus':

"Mehän
emme rakastaneet toisiamme,
vain kaiken silloin jaoimme.

 Sinua varten oli laaja maailma
 ja avoin tie,
sinua varten kirkkojen
kellot soivat.

 Mutta minua odotti toppatakki
ja korvaläppälakki.
Älä sääli minua,
vankia."

( Päiväämättömät runot)

3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Hei,

luin viime kesänä Solomon Volkovin järkäleen nimeltä Pietari - eurooppalainen kulttuurikaupunki.

Volkov puhuu huomattavan osan aikaa Ahmatovasta, Brodskista, Tsvetajevasta, Puninista, Tatlinista, Chagallista, Kandiskysta, Malevitshista, Shostakovitshista ynnä muista musiikillisista, oopperallisista ja tanssillisista lahjakkuuksista, jotka vaihtelevassa määrin saivat vapauden harjoittaa ammattejaan.

Paljon mikään ei sikäli ole muuttunut. Meillä taas markkinatalous toimii kunnon sensorina. Niin että on kyllä hienoa että joku on ottanut asiakseen koota Ahmatova-sivuston!

S Hanhensulka kirjoitti...

Pietarin merkitys euroopplaiselle kulttuurille tulee varmasti ajan mukana vielä suurenemaan. Ja koko Venäjän tietysti myös. Tämä Ahmatova-sivusto on todella hieno, kuten sanot, paljon vaatii työtä vapaaehtoisin voimin. Toivottavasti jaksavat jatkossakin.

Markkinataloudesta puheenollen: Katselen täällä kulttuurikanavaa nimeltä Studio, jolla oli vielä vuosi sitten kilpailija. Kilpailija hävisi ja ohjelmisto 'tyhmennettiin' niin paljon, että aikaisemman päivittäisen katselun sijasta, kanavalla tulee käväistyä ehkä pari kolme kertaa viikossa. Klassinen musiikki on nyt lähinnä sen hollantilaisen populääri-violistin orkesterin varassa. Andre Riu taitaa olla nimeltään. Muu 'klassinen' musiikki on vanhaa rokkia. Hyvää teatteria ei tule enää ollenkaan ja kirjallisuusohjelmat ovat hävinneet lähes tyystin.

Että sellaista sensurointia.

S Hanhensulka kirjoitti...

koe
toinen. The