23.8.2005

Aivojen oikea puolisko

Tuli taas pitkästä aikaa blogihenkilön mieleen Anita Konkan vasenkätisen Kirjailijan päiväkirjaa lueskellessa. Luetusta hermostuneena henkilö nousi aamulla sängystä ylös väärällä jalalla, ja kaikkihan sen tietävät, että tämä tarkoittaa nimenomaan vasenta jalkaa ja saattaa aiheuttaa huonoa onnea alkavalle päivälle! Henkilö nousi kuitenkin ylös, koska piti kirjoittaa tämä lastu ja oikeakätisenä, ja asiasta, vasenkätisyydestä, muutenkaan mitään tietämättömänä, on juuri oikea henkilö kirjoittamaan tämän syväluotauksen vasenkätisyyteen.

Lämmittelyksi blogihenkilö teki Anitan 13.8. päivätyssä lastussa Vasenkätisten päivä olevan katselutestin ja kahden erillisen kolmion sijasta näkikin Daavidin tähden. Tällä on sikäli merkitystä, että henkilö on koko ikänsä kärsinyt oikeakätisyydestä, ja tuomittu elämään ihmisten valtavirrassa. Tämä ei tarkoita, että henkilöllä olisi taipumuksia vasenkätisyyteen, vaan on aina kadehtinut vasenkätisiä, jotka vaikuttavat jotenkin eksoottisemmilta ja romanttisemmilta. Vähän kuin italialaiset miehet suomalaisiin verrattuna.

Kirjoitustunneilla vasurit tunsi alakoulussa helposti siitä, että heidän vasemman kätensä nyrkki oli aina pikkusormen puolelta musteen tahrima, vaikka blogihenkilö ei kuolemakseenkaan keksinyt siihen järjellistä syytä, ja päättelikin, että vasurit ovat vain luonnostaan epäsiistejä. Henkilöä vaivaava vasurien kadehtiminen on vuosien mittaan lisääntynyt, kun vasenkätisyys on julistettu ensin oikeakätissyyttä luovemmaksi, sitten laajakatseisemmaksi ja lopulta älykkäämmäksi ominaisuudeksi. Tosin vasurit elävät lyhyemmän elämän, mikä ei sinällään ja välttämättä ole ihmiselle huono asia ja riippuu enemmän siitä, miten on aikonut elämänsä muuten viettää.

Suomen kansa on tunnetusti kaikkitietävä ja kaukaa viisas, vaikka ei olekaan kaikkivaltias, ja viisauksissaan kansa on sanonut vasenkätisyydestä mm näin:
"Lapsesta tulee vasenkätinen, jos paritellessa mies nousee vasemmalta puolelta naisen päälle" tai "Kun äiti rupeaa imettämään lasta, niin ei pidä ensin antaa vasenta rintaa. Siitä lapsi tulee vasenkätiseksi”.
(Tuon ensimmäisen verbin ei ehkä pitäisi olla ”paritellessa”, mutta olkoon.)

Kaikkivaltiaskin on asiaan puuttunut ja sanonut Raamatun mukaan (Saarn. 10:2): "Viisaan sydän vetää oikealle, tyhmän vasemmalle". Blogihenkilö on aina luullut tämän olevan Kaikkivaltiaan poliittinen kannanotto, ja on ajoittain tuntenut sen vuoksi syyllisyyttä joistakin poliittisista mielipiteistään, eikä uskalla tässäkään sanoa asiasta sitä eikä tätä.

Nämä viisaudet selittävät tyhjentävästi sen, miksi vasenkätisiä ihmisiä yleensä syntyy 10 %:n verran väestöstä, eli suunnilleen saman verran kuin ruotsinkielisiä Suomessa tai luonnostaan kommunisteja missä tahansa yhteiskunnassa. Näille kaikille ryhmille on ominaista se, että niiden vaikutus ympäristöönsä on paljon lukumääräänsä suurempaa. Ruotsalaisten ja kommunistien osalta Arvoisa Lukija myöntänee tämän ilman sen kummempia perusteluja, sen sijaan henkilö yrittää todistella väittämän oikeaksi myös vasenkätisten osalta.

Politiikan alalta blogihenkilö katsoo vain todellista maailmanhuippua. Henkilön mielestä sillä tosiasialla, että Ronald Reagan, George Bush Senior ja Bill Clinton ovat vasenkätisiä, ei välttämättä ole vaikutusta maailmanpolitiikkaan, mutta tästä ei voida olla varmoja. Toisaalta Gerard Ford oli vasenkätinen, joka tietysti alentaa vasenkätisten arvoa. Mutta vastapainona on Harry S. Truman, mies joka mojautti kylmän sodan ensimmäiset paukut pudottamalla atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin venäläisten säikäyttämiseksi.

Mutta tilanne on vielä tätäkin vakavampi. Nimittäin myös Adolf Hitler oli vasenkätinen ja hän oli lisäksi kasvissyöjä, mikä melkein panee blogihenkilön tapaisen viattoman kasvistenrouskuttajan tarttumaan lähimpään veriseen pihviin, mutta se on ajatuksena vieläkin oksettavampi.

Vasenkätisiä ovat myös: Italian diktaattori Benito Mussolini, Ranskan keisari Napoleon Bonaparte, ja hänen edeltäjänsä, päänsä menettänyt Ludvig XVI, murhamies Charles Manson, ja televisiotaiteilija ja monikulttuurikko Juhann af Grahn. Tosin näitä kahta viimemainittua ei tunneta poliitikkoina.

Lisäksi vasureita ovat Mooseksen ystävä, faarao Ramses II, Rooman keisari Tiberius, Makedonian kuningas Alexanteri Suuri, Ranskan kuningas Kaarle Suuri, Rooman hallitsija Julius Caesar, Englannin kuningatar Victoria, Kuuban johtaja Fidel Castro ja Israelin entinen pääministeri Benjamin Netanyahu.

Vasenkätisiä ovat myös: Jean d’Arc, autotehtailija Henry Ford, sokeiden pyhimys Helen Keller, lähetyssaarnaaja ja lääkäri Albert Schweitzer ja Bart Simpson, sarjakuvasankari.

Kirjailijoista vasenkätisiä ovat ainakin: James Baldwin, Lewis Carroll, Jean Genet, Marshall McLuhan, Mark Twain ja H.G. Wells.

Vasenkätisiä muusikkoja on pilvin pimein, parhaasta päästä voisi mainita vaikka Beatlesien suuren pojan ja harmaan eminenssin, Ringo Starrin.

Taiteilijoista mainittakoon Michelangelo. Myös hänen kilpailijansa ja aikalaisensa Leonardo da Vinci oli vasenkätinen, mutta syynä oli oikean käden halvaantuminen ja häntä ei näin voida laskea aidoksi vasuriksi.

Lähestulkoon jokainen maailmankuulu näyttelijä on vasenkätinen, sehän on itsestään selvää, että Rock Hudson on näitä poikia, mutta myös: Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Tom Cruise, Danny Kaye, Diane Keaton, Steve McQueen, Marcel Marceau, Kim Novak, Keanu Reeves, Julia Roberts, Mickey Rourke, Telly Salavas ja sammakko Kermit the Frog ovat vasureita. Ja näyttelijöiden parhaimmistosta voi vielä erikseen mainita vasenkätisen belgialaisen Thalian jättiläisen Jean-Claude Van Dammen ja Suuren Suomalaisen oikeakätisen Ohjaajan, Renny Harlinin, luottonäyttelijän Sylvester Stallonen.

Kiraalisina käsitteinä vasenta ja oikeaa on vaikea määritellä. Niiden käsittämisestä saattaisi kuitenkin olla hyötyä sellaiselle henkilölle, joka ei pysty ymmärtämään sellaista äärimmäisen yksinkertaista asiaa kuin neljättä ulottuvuutta. Kuten kaikki muistavat Ludvig Wittgenstein sanoi Tractatuksessa: "Oikean käden käsineen voisi vetää vasempaan käteen, jos sen voisi kiertää ympäri neliulotteisessa avaruudessa" (Tractatus 6.36111; suom. Heikki Nyman). Eli havainnollistaminen tapahtuu siten, että pannaan oikean käden käsine oikeaan käteen. Vedetään se pois kädestä kääntämällä se samalla nurin päin ja vedetään käsine sitten vasempaan käteen. Jos joku ei tästä havainnollistamisesta vielä ymmärrä neljännen avaruusulottuvuuden olemusta, blogihenkilö ei ota siitä minkäänlaista vastuuta. Toisaalta mitään muutakaan havainnollistamiskeinoa ei henkilöllä ole tiedossa.

Vielä lopuksi sanottakoon, että kateelliset oikeakätiset voivat lohduttaa itseään sillä, että vasenkätiset ovat monissa yhteiskunnissa jääneet ilman aviopuolisoa, ja näin on vielä nykyisinkin afrikkalaisissa yhteiskunnissa. Tosin monet aviopuolison löytäneet oikeakätiset saattavat laskea tämänkin vasureille lisäeduksi. Mistäpä senkin tietäisi?

42 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirjoitus.

Olen miettinyt joskus vasenkätisten problematiikkaa kannustavasti aforismin keinoin:

"Vasemmallakädellä on vasenkätiselle hyvin."

Ja kannattaa muistaa, että "sydänkin on vasemmalla puolella".

Anonyymi kirjoitti...

Siis näin:

"Vasemmalla kädellä tehty on vasenkätiselle hyvin."

Anonyymi kirjoitti...

Unohtamatta Paul McCartneytä ja Jimi Hendrixiä.

Anonyymi kirjoitti...

Sokerina pohjalla: Matti Vanhanen on myös vasuri.

Anonyymi kirjoitti...

Hanhensulka kirjoitti:
"Kirjoitustunneilla vasurit tunsi alakoulussa helposti siitä, että heidän vasemman kätensä nyrkki oli aina pikkusormen puolelta musteen tahrima, vaikka blogihenkilö ei kuolemakseenkaan keksinyt siihen järjellistä syytä, ja päättelikin, että vasurit ovat vain luonnostaan epäsiistejä."

Tuo johtuu siitä, että mustekynä on vasenkätisille täysin mahdoton kapine, kun kirjoitetaan täkäläiseen tapaan vasemmalta oikealle.

Vasenkätinen joutuu kirjoittaessaan työntämään kynää, ja viistokärkinen mustekynä menee niin tehtäessä lähinnä paperista läpi. Vaihtoehtona on koukistaa rannetta niin, että kynä on suhteessa paperiin yläviistossa oikealla, mutta silloin kämmensyrjä pyyhkii jo kirjoitettua tekstiä koko ajan (ja käsi mustuu).

Ne, jotka eivät ole oppineet pitämään kynää yläviistossa, eivät käytännössä voi kirjoittaa mustekynällä lainkaan (tai ainakaan kovin kaunista käsialaa ei ole tiedossa). Lyijykynälläkin kirjoitettaessa käsi mustuu, mutta se on onneksi vesiliukoista.

Terv. nimim. "Ei ole helppoa tämä elämä".

Hanhensulka kirjoitti...

Prospero, se ensimmínenkin oli ihan hyvä, ehkä tulkinta olisi ollut vähän toisenlainen:))

Muusikoissa on tosi paljon vasureita, tosin näyttää siltä, että kitaristeja ei ole kovin paljoa, olisikohan tekemistä sen kanssa, että useimmiten alkuopettelu tehdään jonkun muun soittimella ja sitten vaan jatketaan kaula vasemmalla.

Hanhensulka kirjoitti...

Niin, Vanhasellahan on muitakin piilokykyjä:), tosin taitaa nyt luulla, että koko huhu kääntyy hänen edukseen vaaleihin mennessä. Löisin melkein vetoa, että näin ei tule käymään, mutta äänestäjät ovat arvaamattomia.

Anonyymi kirjoitti...

Ja mää olen tietty Hanhensulan mainitsema "luonnostaan kommm..." - siis syntynyt vasuriksi. Häveliäisyyssyistä äiti kuritti minut olemaan tiukoissa tilanteissa oikkari. Mutta siitä nyt tuli sotkua vielä enemmän kuin vasuriudesta.

Onko 13.8. tosiaan vasurien päivä? Kaukaisessa menneisyydessä tulin menneeksi juuri sinä päivänä naimisiin. Muistan, että satoi kuin viimeistä päivää (ja vihon viimeiseksi päiväksi sen laskenkin!); ja minä kompastuin korkeaan kakkuun ja pudotin semmoisen kräämisen morsiusparin pöydän alle. Kertaakaan ei sen jälkeen sitä päivää olekaan juhlittu.
Hei, pitäis sittenkin perustaa oma blogi ...

Hanhensulka kirjoitti...

Anu, joskus on oikein tuskallista katsoa joidenkin vasureiden kirjoitusta. Luulisi, että siinä asennossa tulee kramppi melkein heti. Muuten kirjailijoissa ei taida olla kovin suurta osuutta vasureita, mistä johtunee. Tosin piilovasureita on myös aika paljon. Jostakin luin, että "luonnollinen" vasureiden määrä olisi jotakin 25 % paikkeilla. Sitä ei taideta osata selittää, miten vasenkätisyys on pysynyt, kun siitä ei ole helposti näkyvää lajin selviytymisetua. Mutta joku syy siihen täytyynee olla.

Muuten jääkarhut ovat kaikki vasureita. Olisiko siksi, että ovat niin lähellä napaa ja kiertävät "hurjaa vauhtia" sitä ympäri?

En tiedä onko mitään tekemistä tämän kanssa, mutta metsissä tai sumussa (lumisateessakin) eksyjä alkaa kiertää laajaa ympyrää vasemmalle. Mistä sekin johtunee! Selitykset joita olen kuullut, eivät vaikuta kovin uskottavilta. Mutta tiedehän on hyvin suurelta osin filosofiaa (tai metafysiikkaa) vaikka tiedemiehet eivät sitä tietysti myönnä;))

Anonyymi kirjoitti...

Vanhanen vahvistaa ennen joulua vanhan avioliittonsa jollain mutkikkaalla kirkollisella seremonialla. Mutta pressaa hänestä ei silti tule :=)

Joo, eikä minusta tullut kitaristia, vaikka oli hyvä opettaja. Mutta hän olikin viulisti, oikkari ja helluntailainen :=) Ja sukuakin vielä.

Hanhensulka kirjoitti...

liisa, olisihan sen pitänyt jo päivämäärästä tajuta - hyvä ystävä!

Kyllä minullekin sanottiin kynän ja lusikan pitämisestä "kauniissa kädessä", niin, että vieläkin muistan sen selvästi. Tiedä sitten kumpaa puolta olisin ruvennut luonnollisesti kannattamaan:))

Joo, jo olisi sinunkin aika harkita omaa blogia.

Hanhensulka kirjoitti...

Eipä tullut minustakaan kitaristia, vaikka ei ollut kädellisyyden syytä. Kauan sitten yksi Liuhalan Tommi yritti opettaa alkeita, mutta silloin ajattelin, että pianonsoitto on ainoaa oikeaa musisointia. Mutta eipä tullut pianistiakaan, vaikka sen verran musiikista oppi, että nyt voi pöytälaatikkoon novellien ja runojen sekaan heitellä yhtä "onnistuneita" sävelmänpätkiä:)

Hiljan sain synttärilahjaksi sellaisen Fenderin akustisen, jolla olen yrittänyt muistella vanhoja asioita. Ongelmana on nyt se, miten saisi sormensa taipumaan oikeassa järjestyksessä oikeille kielille. Ja miten pitä oikean käden kynnet säädyllisen mittaisina ja katkeilematta.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle ei ole koskaan kotona jauhettu siitä kauniimmasta kädestä, mutta koulussa muistettiin kyllä tolkuttaa, kuinka lusikkaa kuuluu pitää oikeassa kädessä.

Minä pidän sitä edelleen vasemmassa, niinkuin olen aina pitänyt, ja sekoitan oikean ja vasemman keskenään. Se tuotti mielenkiintoista hämminkiä esimerkiksi autokoulussa.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, tein sen A. Konkan sivulla olleen tähtitestin ja näin sen niin kuin vasenkätiset näkevät (ensin) ja heti perään niin kuin oiekakätiset. Sitten tein jonkun muun testin ja siinä selivis, että teen tasan puolet asioista vasemmalla ja puolet oikealla kädellä.
Perinteisesti olen "oikeakätinen" eikä sen asian kanss aole koskaan ollut ongelmia. Meinaan, ei ole kukaan pakottanut oikeakätiseksi ja olenkin tähän saakka luullut olevani oikeakätinen. Mutta noiden testien takia nyt onkin selvinnyt,e ttä olenkin "salaisesti" vasenkätinen. Kaikkea sitä oppii.

ruu morb

Anonyymi kirjoitti...

Anu, myös minä olin autokoulussa pulassa. Melkein säännönmukaisesti käännyin oikealle kun käskettiin kääntyä vasemmalle ja päinvastoin. Itse olen kyllä enemmän sekakätinen, eli kirjoitin ja söin vasemmalla, mutta palloa heitin oikealla. Myöhemmin opettelin kirjoittamaan oikealla, mutta esim lusikkaa pidän edelleen vasemmassa kädessä. Pystyn kirjoittamaan kummallakin kädellä, mutta käsiala on aika erilaista. No niin, pakko oli taas päästä kertomaan tällainenkin ihmeellinen asia.

Anonyymi kirjoitti...

Ai että mun sydäntäni lämmitti lukea sinun kateudestasi vasenkätisiä kohtaan. Nimittäin mun mittakaavassani vain kaksosuus on hienompaa kuin vasenkätisyys ja onnekseni edustan sitten tätä toista vähemmistöä, identtinen en kuitenkaan ole, joka olisi toki vielä hienompaa. Ja olen aina ollut kamalan kateellinen vasenkätisille ja luonnollisesti liittänyt heihin kaikenlaisia neron ominaisuuksia. Sisaruksistani ahkerin ja lahjakkain on vasenkätinen.

Jo sseuraa tarkasti sarjakuvahahmojen kätisyyttä voit huomata, että ne ovat usein kaksi kätisiä. Se taitaa aika usein riippua siitä, että mistä suunnasta piirtäjä sen hahmon piirtää ja mitä se on tekemässä.

Väittävät että oikeakätisiksi pakotetuille tulee vakavia sielullisia vammoja ja monet heistä ajautuvat rikolliseen elämään ja muihin vaikeuksiin, alkoholismiin esim. Tämä voisi pitää paikkansa ainakin puolisoni elämän kohdalla, toki sitä en voi tietää olisiko hän tehnyt parempia valintoja mikäli olisi saanut säilyttää vasenkätisyytensä. Toisaalta hän on sen kyllä aika hyvin säilyttänyt siten että kirjoittaa oikealla ja tekee kaiken muun vasemmalla ja ehkä juuri siksi hän ei ajautunutkaan aivan niin syvälle rikolliselle tielle, kuin mitä olisi kenties tehnyt jos olisi luopunut kokonaan vasenkätisyydestään.

Heh heh, nyt taisi päästä sellanen teoria, että kaikki ei tähän ehkä usko. :)

Hanhensulka kirjoitti...

Kun lueskelin tuota lastua varten, huomasin, että tiedemiehet eivät pysty vasenkätisyyttä selittämään tyyduyttävästi. Se lienee jossakin määrin perinnöllistä (periytyy X-kromosomin kautta, eli äidiltä(luultavasti, ehkä))

Myös mielenkiintoista on, että kaksoset eivät välttämättä ole samankätisiä, identisilläkin (minäkin kadehdin heitä, niin kuin tavallisiakin kaksosia) siis identisilläkin on erikätisiä puolet, vaikka geenit ovatkin (periaatteessa) samat (tämäkäänhän ei kai pidä täsmälleen paikkaansa).

Joskus on puhuttu, että vasenkätisyys olisi kohdussa vammautumisen syytä, tämä kuitenkin (yhden tutkimuksen mukaan) selittäisi vain noin yhden prosentin verran vasureista.

Eli kuten kaikessa muussakin tieteessä, filosofia ja metafysiikka hallitsevat, vaikka tiedemiehet itse väittävät tieteitään eksakteiksi (niin kuin fyysikot, hah hah haa (hän nauraa kippurassa pyörien toimiston lattialla))

Hanhensulka kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hanhensulka kirjoitti...

Anu ja Kirsti, tuo kääntymisongelma on naisten yleinen ongelma eikä tekemisissä tämän vasurijutun kanssa. Naiset ovat (halusivat tai eivät) huonompia suunnistajia, kartanlukijoita, ja kääntyjiä. Luonto on tämän järjestänyt siksi, että miehet voisivat tuntea ylemmyyttä naisia kohtaan ja käyttää patronizing (mitä helv.... se on suomeksi) kieltä:))

Anonyymi kirjoitti...

Minä kääntäisin sanan patronizing holhoavaksi.

Don't patronize me!

Älä holhoo mua!

Hanhensulka kirjoitti...

Kiitos, Prospero, se on parempi kuin alentuva, joka minulle tulee aina ensimmäiseksi mieleen, enkä halua käyttää sitä, koska siinä on tuo liian negatiivinen sävy. Holhoavassa ei sitä ole, se jättää kohteelle oikeuden joko torjua tai olla tyytyväinen.

Anonyymi kirjoitti...

"Se lienee jossakin määrin perinnöllistä (periytyy X-kromosomin kautta, eli äidiltä(luultavasti, ehkä))"

Isäni ja isänisäni ovat vasenkätisiä, mutta äitini ei. En siis osta tuota väitettä. :)

Hanhensulka kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hanhensulka kirjoitti...

Vielä tuohon X:ään sen verran, että vasuriuden periytyminen X:n kautta on vain (mahdollinen) hypoteesi (tieteessä hyvin yleistä), muitakin periytymismekanismeja on ehdotettu, jotka eivät tule X:stä. Vasurius saattaa tulla myös monia teitä, mistäpä sen tietää, tosin vasurien pieni määrä ei tähän ehkä viittaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Hypoteesit ovat hypoteeseja. Enkä oikein jaksa olla sitäkään mieltä, että vasenkätisyys olisi opittua. No, miksei jossain erityistapauksessa, kun jokin ? on estänyt yksilön toimimisen "luontonsa mukaisesti". Kai vasuriudessa on yhtä paljon mystisyyttä kuin kaksosissa ja kaksosten identtisyydessä. Koska meillä suvussa on taas uunituoreet kaksostytöt, olemme kimpassa paljon ruotineet asiaa. Tällä hetkellä kätisyyttä ei vielä pysty näkemään. Tosin huomaan salaa ohjaavani tyttöjen oikeata kättä kohti helistintä. Ajattelen, että oikeakätisinä pääsisivät helpommalla.
Mutta geeniensä vankina toinen on kalju ja punaverinen, toisella on punainen peikkotukka ja punatukkaisen ihotyyppi. Että se sitten taas näistä jättämistäni perinnöistä. Mutta voihan niistä vielä tulla vaikka mitä, esim. vihreitä =Z. Neljä kuukautta vasta lasissa.

Holhoamisesta: On aikoja, jolloin salaa kaipaan kohtaavani miehen, edes kerran yhden elämäni aikana, joka holhoaisi ja huolehtisi ja antaisi turvaa ja näyttäisi suuntaa.
Naisethan aina suunnan tietävät; älä, Sulka, yritä luistella.
Suunnan tietäminen on sidoksissa naiskromosomiin, heh.

Hanhensulka kirjoitti...

Ajattelepa, liisa, tätä oppimisasiaa uudestaan. Ihminen pystyy sanomaan jotakin kuutisenkymmentä äännettä, toiset helposti (yleisemmät) toiset vaikeasti (puheen joukossa olevat naksautukset ja sen sellaiset). Lapset oppivat matkimalla sanomaan nämä kaikki tai vain pienen osajoukon (esim. suomalaiset, mitä niitä on 22 tai jotain). Vasurius on sellaista, mitä englanniksi sanotaan "favoured side", ei siis pakollinen tai välttämätön jne. Esim. sanotaan vaikka Horatio Nelson oli vasuri, koska menetti oikean kätensä sodassa, vaikka oli oikeakätinen ennen sitä.

Eli tätä vastaan voi olla täysin mahdollista, että Anu, joka ehkä oli isän ja isoisän tyttö (Anu tämä on vain hypoteesi, todellisuus saattoi olla aivan jotakin muuta), alkoi matkia näitä kynän käytössä ja tuli vahingossa vasuriksi. Saattaa tietysti olla, että näin ei ollut. Mutta mistäpä sen tietää.

Jaa, nyt sinä puhutkin ihan muusta suunnasta. Mies tietysti tietää vain maantietellisen suunnan ja erottaa helposti oikean vasemmasta, ja useimmiten asteen tarkkuudella. Sen sijaan abstraktimman suunnan tietäminen jää muiden vastuulle, eikä mies siksi yleensä erota oikeaa väärästä:))

Anonyymi kirjoitti...

Epäilen hiukan tuota matkimishypoteesiakin, nimittäin kun joskus ala-asteella koulussa alettiin opetella neulomista, minä aloin ihan oma-aloitteisesti, ilman kenenkään mallia (opettaja oli oikeakätinen, samoin kaikki neulovat sukulaiseni) neuloa väärään suuntaan, eli vasemmalta oikealle.

Tästä seurasi kahnausta opettajan kanssa, jonka mielestä minä tein jotain pieleen, kun hänen minun työhöni neulomansa silmukat olivat aina kierossa. Vasta seitsemännen luokan käsityönopettaja tajusi mistä on kyse - hän oli vasenkätinen, joka neuloi kuin oikeakätiset, mutta oli joskus aiemmin nähnyt jonkun toisen vasurin neulovan "väärinpäin".

Väärinpäin neulomaan oppimisesta on ollut paljon iloa, olen myöhemmin opetellut neulomaan myös oikeakätisten tyylillä eikä minun tarvitse enää neuloa nurjia kerroksia lainkaan, vain oikeita edestakaisin.

Anna Amnell kirjoitti...

Olen lukenut keskusteluanne kiinnostuneena, sillä sekä äitini että tyttäreni ovat vasenkätisiä.

Äiti pakotettiin koulussa oikeakätiseksi. Opettaja sitoi vasemman käden selän taakse ja myöhemmin uhkasi tervata sen, jos tyttö olisi kirjoittanut vasemmalla.

Äiti oppi "kaksikätiseksi", ja siitä oli hänelle kovasti hyötyä. Hän on erittäin mukava ja tasapainoinen ihminen.

Tyttäreni on nykyajan vasenkätinen nainen, joka on saanut olla rauhassa vasenkätinen.

Mainitsitte, että kätisyyttä voi vaihtaa. Mieheni harjoitti vuosia kalpamiekkailua. Hänen oikea lonkkansa kipeytyi, kun miekkaillessa hypätään aina samalle lonkalle.

Hän alkoi käyttää vasenta kättä. Varmaankin hän olisi ollut taitavampi oikeakätisenä, mutta joskus tuli yllätysvoittoja nimenomaan "vasenkätisyyden" vuoksi.

Jotkut lääkärit ovat opetelleet kirjoittamaan myös vasemmalla. En tiedä tapahtuuko tätä enää tänä tietokoneiden aikana.

Hanhensulka kirjoitti...

Nämä periytymisasiat ovat sellaisia, että minun ei niistä pitäisi puhua, koska en ole tieteen kanssa tekemisissä, niin kuin yritin varoittaakin lastuni alussa (en tietysti voinut olla kirjoittamatta, mutta se on toinen juttu).

Huomaan jo olleeni suorastaan virheellinen, vähintäänkin epätarkka, tuossa aikaisemmin kromosomeista puhuessani. Joten on parempi etten puhele siitä enää, varsinkin kun oma poikani (biologiksi koulutettu kirjoittaja ja muusikko, mutta saattaa vielä muistaa jotakin opiskelemastaan) saattaa lukea tätä huomenna lomalta palattuaan, ja siitä ei minulle hyvää seuraa:))

Pirkon tilanne osoittaa myös sen, että sosiaalinen paine kätisyyden määräytymisessä on geneettisyyttä vahvempaa ja että vasurius on vain mahdollisuus eikä kohtalo (niin kuin monet muutkin ns. perinnölliset asiat, eivät tietysti kaikki:)

Yksi paikka katsoa periytyvyyttä on:
http://www.shyry.org/periytym.htm
tosin siellä puhutaan sairauksien periytymisestä, joka on eri asia.

Muuten Anun puheenvuorosta tajuan ensimmäisen kerran elämässäni, että äitini, innokas kutoja, kutoi aikanaan niin kuin Anu tuossa selostaa, vaikka oli oikeakätinen kirjoittaessaan.

Anonyymi kirjoitti...

Holhoamisesta vielä, että onhan se aika alentuvaista jos aikuista ihmistä holhoaa. Lapsia sopii holhota ja dementikkoja, se ei ole alentuvaa vaan välttämätöntä. Muiden holhoaminen osoittaa että pitää itseään muita fiksumpana=suhtautuu muihin alentuvasti.

Hanhensulka kirjoitti...

Holhoaminen saattaa olla luonnollinen (ja ehkä välttämätön) osa joidenkin ihmisten luonnetta.

Tietysti voi sanoa, että se on sitten kuin tiedostamaton sovinismi, josta täytyisi päästä eroon. Toisaalta jotkut (aikuiset) ihmiset ehkä pitävät siitä, että heitä holhotaan.

Eli kysymys siis kuuluisi: onko hyvä ominaisuus, jota on liikaa, paha ja pitäisikö siitä näin välttämättä päästä eroon?

Anonyymi kirjoitti...

Niin, jotkut aikuiset pitävät kaikenlaisesta muustakin epäterveellisestä kuin pelkästään holhottavana olemisesta. Itsekin pidän rasvasta, sokerista, viinasta ja tupakasta mm. mutta yritän kuitenkin mahdollisimman paljon tulla toimeen ilman niitä, niin mukavaa elämänsisältöä kuin niistä saakin.

Anonyymi kirjoitti...

"... onko hyvä ominaisuus, jota on liikaa..."

Tästä teemasta, Hanhensulka, saisit ihan oman ja kiehtovan päreen eli lastun eli mikä-tämä-blogiteksti-nimeltään-onkin.

Mikä muuten mahtaa olla syynä, että en millään ole saada kommenttiani lähetetyksi juuri Sinun lootaasi? Muiden kohdalla ei ole samaa ongelmaa.

Teenkö minä jotain päin honkia vai onko sulla sensori, joka tsekkaa ensin rumat sanat ja tarkistaa, tuleeko viesti bloggarilta vai tavikselta?

Hanhensulka kirjoitti...

Kirsti, näissä kahdessa on kai ainakin aste-eroa: "alennun sinun tasollesi" tai "holhoan sinua". Holhoamisessa on juuri se etu, että vastaanottaja voi päättää hyväksyykö vai hylkääkö ja myös kuinka paljon hyväksyy tai hylkää:)

liisa, ei ole filttereitä toistaiseksi tarvittu. Paitsi omassa päässä, että pystyy pitämään kielensä "sivistyneenä" eikä alennu omaan tavanomaiseen kielenkättöönsä. Tämä bloggeri on aika usein aika tahmea, muuta selitystä en oikein keksi. Tosin Vuodatus on kyllä vielä useammin tahmea! Täytyypä ajatella sitä lastunaihetta.

Anita Konkka kirjoitti...

Kiva kun täällä on syntynyt näin vilkas keskustelu vasenkätisyydestä, jonka aloitin päiväkirjassani (jossa ei ole kommentointimahdollisuutta). Kiinnostava teoria tuo, että X-kromosomi määräisi kätisyyden. Tiedän että isäni suvussa on vasenkätisiä, jotka on pakotettu oikeakätisiksi. Minulla on kaksi poikaa, joista toinen on vasuri, hänen kolmesta lapsestaan kaksi on vasureita. Vasenkätisyys näyttää periytyvän, mutta ei X-kromosomin kautta. Kun isoäitini (äidinpuoleinen) yritti pakottaa minua lapsena oikeakätiseksi, lakkasin puhumasta. Minulla on kielen kanssa ongelmia, vieläkin! Suomalaisista kirjailijoista tiedän ainakin Hannu Salaman olevan vasuri. Varmasti on muitakin, mutta hänet muistan, koska hän asuu tuossa naapurissa.

Terv. Anita

Hanhensulka kirjoitti...

Anita, tuo periytymishomma on vaikeasti käsitettävä, enkä oikein saisi siitä puhua (deletoin jo pari puheenvuoroani tästä ketjusta, kun annoin virheellistä tietoa. Kuitenkin...

X-kromosomi periytyy tietysti äidiltä pojalle. Tytär saa yhden molemmilta. (tämä oli jo hurja yksinkertaistus, mutta mitäpä siitä). Sinä olet saanut X:ää isältäsi ja äidiltäsi. Sinun X on periytynyt pojallesi Y:n rinnalle. Hänen lapsistaan 66 % on vasureita. Tämä viittaisi siihen, että myös heidän äitinsä X:ssä saattoi olla vasenkätisyyden siemen (ehkä piilevänä vain toisessa X:ssä). Muistaakseni hänellä oli kaksi tytärtä ja yksi poika. Jos tyttäret ovat vasenkätisiä, ominaisuus on voinut tulla kummalta taholta vain. Jos poika on vasenkätinen, niin X on taas tullut vain äidiltä ja siinä on täytynyt olla vasenkätisyyttä. (Olettaen siis, että X on välittäjä)

Minun milestäni on myös mahdollista (vaikka Anu ehdottomasti vastusti tätä), että lapsesta tulee vasenkätinen matkimalla vanhempaa. Mutta tämä on minun omaa hapatustani, joten se siitä.

Summa summarum: X-periytyminen näyttää olevan mahdollista sinunkin suvussasi;))

Hanhensulka kirjoitti...

Tuo mitä yllä sanoin on vain potentiaalisesti mahdollista, mitä todellisuudessa tapahtuu kun DNA-ketjua pannaan syntymishetkellä kasaan, kun ihmisen elämä kirjoitetaan monessa mielessä etukäteen "valmiiksi", on toinen asia, jossa todennäköisyydet ovat taka-alalla ja todellisuus rakentaa mitä rakentaa.

Tässä mielessä Raamatun viittaus syntien periytymisestä kolmanteen ja neljänteen polveen on kylmäävän ahdistavalla tavalla todellista.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Hanhensulka

En usko matkimisteoriaan. Selvennykseksi: unohdin mainita että pojan vaimo on myös vasenkatinen, heidän perheessaan on vasenkätinen tyttö ja poika, nuorin poika on perheen ainoa oikeakätinen. Jos matkimisteoria olisi totta, niin kai hän olisi ruvennut käyttämään vasenta kättä, kun kerran kaikki muutkin sitä käyttävät.

PS.Minulla on kaksi veljeä jotka eivät ole vasenkätisiä. Ei äiti ja isäkään olleet, äidinpuoleisessa suvussa ei ole vasenkätisiä, ellei sitten piilevänä. Siellä kaikki naiset ovat olleet taitavia käsistään. Minulla on peukalo keskellä kämmentä.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa pitää nyt sitten ilmoittautua itsekin vasenkätiseksi. Mutta mitään perinnöllistä ei kätisyydessäni ole, ellei sellaiseksi katsota sitä, etteivät vanhempani pakottaneet minua oikeakätiseksi. kouluunkin mennessä osasin jo kaiken vasemmalla niin ettei opettajakaan enää kehdannut tyrkyttää sitä toisen käden käyttöä vaikka mielensä olisi kyllä tehnyt.

Vasenkätisten eloonjäämisen salaisuus on perinteisesti ollut lähitaistelutaidoissa. Mitä tiiviimpi kontakti lajissa on, sen suurempi osuus siinä menestyvistä on vasureita. Tällaista pasifistia ei auta sekään, koska en kuitenkaan tiukan paikan tullen ketään turpiin vetäisi. Alakouluaikaan tuli viimeksi sellaista kokeiltua.

Vasuriudesta olen ollut suhteellisen ylpeä (Jimi Hendrixin tuotanto on inspiraationi vauhdittajana monessakin kirjoitusrupeamassa), vain viime aikoina olen törmännyt johonkin uskomattomaan magiapuuroon jota markkinoidaan ”vasemman käden poluksi” (originaalienglanniksi ilmeisesti left hand path) ihan meiltä aidoilta vasureilta lupaa kysymättä.

Hanhensulka kirjoitti...

Anita, aikaisemmissa sukupolvissa oli ehkä yleisempää pakotettu oikeakätisyys, varsinkin juuri naisten osalta, jotka joutuivat tekemään paljon kutomista, lehmien hoitoa ja sen sellaista, joka on paljolti matkimisesta kiinni. Siis matkimisen puolesta tässä puhuisin. Kirjoitustaidolla ei monen sukupolven aikana vielä ole ollut suurta merkitystä.

Joo, Syrinx, jotenkin olenkin ajatellut, että sinulla olisi vasemmankäden polun taipumuksia. Noitahommat on tietysti niitä vasemmanpuoleisia. Mutta sieltä (ilmeisesti) tulee myös yksilöllisyyden ja itsenäisyyden puolustaminen. Mutta huuhaatahan ne kaikki tuollaiset tietysti on.

Vot olla oikeassa itsepuolustusajatuksessa. Muuten on vaikea ajatella, mistä vasenkätisyyden säilyminen (niin pienenä prosenttina väestöstä) voi johtua.

Anonyymi kirjoitti...

Mietin muuten uudestaan sitä kätisyyden periytymisen mahdollisuutta ja muistelin miten pikkulapsena tyttärenikin pitkään teki asioita enemmän vasemmalla kuin oikealla kädellään mutta spontaanisti vakiintui sitten oikeakätiseksi. Sen syynähän voi olla vain sekin, että yhteiskunta perusrakenteidensa tasolla suosii oikeakätisyyttä.

Tuosta kätisyyden ja väkivallan yhteydestä löysin jostakin tiedon että erityisen väkivaltaisessa (murhien määrällä mitattuna) yanomamo-intiaanien yhteisössä vasureita olisi lähes neljännes, vasurin on siis helpompi torjua hengen päälle käyvä hyökkäys. Murhamäärillä mitattuna rauhallisimmissa yhteisöissä taas vasurien määrä jäi kolmeenkin prosenttiin kaikista.

Hanhensulka kirjoitti...

Tyttäresihän saattoi hetken yrittää matkia vasenkätisyyttä, mutta vallitsevien geenien paine oli matkimista kovempi. Tosin saatat olla kyllä oikeassa siinä, että kaikki on suunniteltu oikeakätisille.

Luin saman väkivaltatilaston ennen kuin kirjoitin, mutta sitten iski jonkinlainen polittinen korrektius, enkä saanut sitä sanotuksi lastussa:))