29.6.2011

Misty'ä Misty'n perään nostalgiannälkäiselle

2 kommenttia
Kiertelin katselemassa Katri-Helenaa YouTubilla ja vastaan tuli hänen tulkintansa Misty'stä vuodelta 1973, äänitetty aikaan jolloin hän oli lähestymässä parhaita vuosiaan (jotka kai vieläkin jatkuvat). Joka tapauksessa kuuntelu tömäytti nostalgian kyyneleet silmäkulmaan ja aloin etsiä lisää mistyä ja löytyihän sitä. Misty on Erroll Garnerin sävellys vuodelta 1954, sanoittaja on Johnny Burke.

Aloitetaan vaikka Katri-Helenan versiolla:




Ja sitten jatketaan vaikkapa Ella Fitzgeraldin versiolla:


Seuraavaksi esiintyy Sarah Vaughan (1974) ja lisää portaattomasti loppuun Tenderly'n:


Seuraavana vaikkapa Julie London, jolta ei ole kuin audio ja kaunis kuva tarjolla vuodelta 1960:



Entäpä unkarilaista mistyä, esittäjänä Myrtill Micheller tällä vuosituhannella:


Laitetaan sitten instrumentaaliversiokin, vaikkapa säveltäjän oma tulkinta, joita tietysti on useita YouTubella. Tämä on tallennettu Brysselissä Belgian radio/televisiofirman BRT toimesta joskus musta-valko-aikaa, vuosiluvusta ei ole tietoa:


Mistyä on nyt sitten muuallakin kuin tämän kirjoittajan silmässä. Ja YouTubilta löytyy vielä paljon muitakin, jopa loistavia amatööriversioita, jos haluttaa kuunnella.

27.6.2011

Muhkeat myyjät

0 kommenttia

Kahdeksan kirjailijaa on ylittänyt miljoonan e-kirjan myyntirajan Amazonin Kindlelle (kuva vieressä).

Listalla ovat Michael Connelly, Stieg Larsson (Larsson varmasti pyörii pelkästä harmista väkkäränä haudassaan, kun ei hommannut kustantajaa aikaisemmin), James Patterson (sopiikin hyvin Kindlellä luottavaksi, eihän sitä muuten kehtaisi julkisesti sylissään pitää, eikä kai monia muitakaan näistä, vaikka toisaalta, eihän omia tapojaan ja mieltymyksiään pitäisi häpeilemäänkään ryhtyä ja mihin sen rajan vetäisisi, Jane Austeniinko, Khaled Hosseiniin kenties, viihdettähän löytyy kirjallisuudesta monelta taholta ja varsinkin lukijan silmästä, jos etsimään alkaa), mutta takaisin listaan, jolla ovat myös Nora Roberts, Charlaine Harris, Lee Child ja lastenkirjailija Suzanne Collins, kaikki oikeidenkin kirjojen myyntitilastojen vinttiketjusta siis.

Viimeksi listalle on yllättänyt John Locke, omakustantaja (ei, ei se kuollut liberaalifilosofi vaan yks' toinen Locke), mm. NYT:n best-selling-listalle yltäneellä kirjallaan Saving Rachel. Lockella on tietysti sopimus kirjojensa levityksestä Amazonin kanssa. Hänen viimeisin kirjansa, kai oikeutetusti, on nimeltään How I Sold 1 Million eBooks in 5 Months ja kuulunee tätä nykyä jokaisen omakustantajaksi haluavan lukulistalle.

Olen lukenut pari kirjaa kokeilumielessä Miniän (ei, ei sen vaan sen toisen) Kindlellä. Mielestäni käyttömukavuudessa on vielä parantamisen varaa. Tällä kehitysasteella Kindle on selvästi nyt markkinoilla olevista paras lukija (syväluotaavan, useita minuutteja kestäneen vertailututkimuksen jälkeen pääteltynä), mutta sopinee lähinnä tilapäiskäyttöön, esimerkiksi lentomatkoille, kesämökille, työmatkoille. Työmatkoilla siitä saattaa olla jopa todellista hyötyä, laite lukee nimittäin sujuvasti myös pdf-tiedostoja.

26.6.2011

Älä ota

2 kommenttia
Ja apropos, Eila Kivikk'aho...

Vuoden 1952 Eila runoili näin otsikolla Muuan Isämeitä

Anna meille - tarkoitan:
älä ota pois.
Vaikeata lastesi
luopua ois.

Elämäämme helpottaa
vaikket koskaan vois,
tätä pientä onneamme
älä ota pois.

Ja vuoden 1975 Eila ennakoiden soiden kuivausongelmia otsikon Vesistö alla näin:

Kuivaamaton suo
maan oma patoallas.
Ja senkö perkaat?
Millä sitten hillitset
kevään, suiston tulvat.

Ihastuttava e-kustantaja Pottereille

0 kommenttia
Kuva, Pottermore

Kirjailija J.K. Rowling, joka on ulkoapäin katseltuna kuin eteerisenihastuttava runoilija (muistikuvistani koottuna jotenkin viuhkalaulaja Eila Kivikk'ahon, Virginia Woolfin ja yhden entisen englanninkielen opettajani oloinen), on päättänyt kustantaa ja julkaista itse Harry Potter-e-kirjat. Ja mikäpä siinä, turhaa maksaa välikäsille työstä, jota näiden ei edes tarvitse tehdä.

Paperikirjojen omakustantaminen on tietysti vaikeampaa ja työläänpää, vaikka kustannustoimittamisesta onkin kai luovuttu nykyaikaisissa kustantamoissa. Kirjan saattaminen painoon ja jälleenmyyjille vaatinee liikaa työtä omakustantajalta (muutaman runokirjan levittäminen niille, enintään noin 200 runojen lukijalle, jotka runokirjoja osatavat normaalisti, ei ehkä ole liian suuri työ yhdelle ihmiselle).

Rowling piti e-kustantamisoikeudet itsellään luovuttaessaan kirjojansa kustantajalleen, Bloomsburylle. Viisas nainen, ei ihme, että loi mieltäkutkuttavan, lähesuskottavan ja hyvin myyvän kirjamaailman myös. Kaikki Harry Potterit tulevat siis lopulta lähinpään tietokoneeseesi sähköisessä muodossa.

Potter-e-kirjoja ei suojata kopiointien estämiseksi, suojaushan ei kopiointia edes estä. Sen sijaan jokainen myyty kirja pystytään tunnistamaan jälkeenpäin sähköisen leimansa avulla.

Kirjojen markkinointiin ja 'Potter-tulenkantamiseen' on perusteilla uusi WEB-site, Pottermore, joka avattaneen joskus lokakuussa tänä vuonna.

17.6.2011

Odotus

8 kommenttia
Valokuvatorstain 212. haaste: odotus


Ja niin kuin usein käy, odotettu tulee liian äkkiä (ja tarkennus unohtuu).