3.9.2011

Mahdollisuuksia

Anchorage Daily News
Kaksi lentokonetta törmää toisiinsa Alaskassa lähellä Nightmutea Nelson saarella. Matemaattista mahdollisuutta törmäykselle maassa, jossa on vain vähän ihmisiä ja vielä vähemmän lentokoneita, lienee vaikea ilmaista numeerisesti niin, että se merkitsisi jotakin määritettävissä olevaa. Olisiko 10 potenssiin -9, -10 tai -11 oikean suuruinen luku.

Todennäköisyys sille, että salama osuu juuri sinuun, Arvoisa Lukija, tai miksei minuunkin, on ehkä luokkaa 1 mahdollisuus 500,000:sta. Asteroidin tai muun avaruuskiven osuminen juuri jompaan kumpaan meistä olisi ehkä luokkaa 1 mahdollisuus 20,000:sta.

Hiki rupeaa kihoamaan otsalle.

Muistan, kun joskus keskikouluaikaan (keskikouluksi kutsuttiin piinapenkkiä jota käytettiin lasten kiduttamiseen joskus keskiajalla) yritin karistaa kuoleman ajatusta pelkurinmielestäni, ja tämä asteroidijuttu tuli jostakin luettua. Unet saattoivat mennä moisesta ajatuksesta jopa useaksi tunniksi. (Nuorten poikien yleiseen tapaan unenlahjani olivat silloinkin vahvemmat kuin kuolemanpelkoni, joten mitään pysyvämpää vammaa näistä ajatuksista ei unenpuutteen vuoksi päässyt syntymään.)

Kuolemanpelkoansa voisi hyvin lievittää voittamalla täysosuman lotossa. Suomalaisessa lotossa (7 numeroa 39:stä) voittomahdollisuus olisi jotakin luokkaa yksi noin 15 miljoonasta. Toisaalta, jos lotossa täytyisi löytää 7 oikeaa numeroa 99:stä, olisi voittomahdollisuus luokkaa yksi noin 15 miljardista.

Eli noilla kahdella alaskalaisella lentäjällä olisi ollut saman suuruusluokan mahdollisuus voittaa tuollainen 99-numeroinen lotto kuin ajaa yhteen Alaskan tyhjällä taivaalla. Ja monta kertaluokkaa parempi mahdollisuus voittaa täysosuma suomalaisessa lotossa täyttämällä vain yksi lottorivi.

Toinen näistä lentäjistä (naislentäjä, joka teki onnistuneen pakkolaskun) säilyi hengissä. En osaisi edes arvata minkä suuruusluokan mahdollisuus on ajaa Alaskassa yhteen lentokoneella ja säilyä siitä hengissä.

Olipa mahdollisuus siihen mikä oli, ja varmasti puhuisimme hyvin pienestä numerosta, niin mahdollisuus sille, että kumpikaan näistä piloteista yleensä syntyi silloin kuin syntyi, on huimaavan monia kertaluokkia pienempi kuin kahden lentokoneen törmääminen Alaskan ilmatilassa.

Ihmisen syntymisen edellytyksenähän on juuri oikea lukumäärä oikeassa järjestyksessä olleita isovanhempia, juuri sellaisissa olosuhteissa kuin elivät, tehden täsmälleen sellaiset temput kuin eläessään tekivät. Jostakin Aatamin ajasta eteenpäin katsoen mahdollisuus juuri näiden kahden pilotin olemassaoloon juuri tässä ajassa ja juuri siinä lentokoneen kokoisessa volyymissa alaskalaista ilmatilaa olisi kai käytännössä mahdottomuus. Ottaen huomioon sen, että sekunninkin aikaisempi tai myöhäisempi saapuminen juuri oikealla korkeudella oikeaan paikkaan olisi voinut estää yhteentörmäyksen syntymisen.

Toisaalta, Arvoisa Lukija, taaksepäin katsottuna mahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat. Esimerkiksi juuri meidän kahden olemassaololle on käytännössä täsmälleen 100 prosenttiset mahdollisuudet. Muutenhan me emme tässä katselisi toisiamme tämän virtuaalieetterin läpi silmästä silmään.

Mahdollisuudet ihmiselämän onneen, mielestäni elämistä voi hyvin sanoa suureksi onneksi, ovat siis toisaalta hyvin pienet että taas toisaalta hyvin suuret, riippuen siitä katseleeko elämäänsä eteen vai taakse päin. Olisi tietysti parempi, jos elämän onni olisi varmempaa nimenomaan eteenpäin eikä taaksepäin katseltuna.

Mutta se olisi tietysti aivan toisenlaista elämää aivan toisenlaisessa maailmankaikkeudessa.

6 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Aivan kuin propagoisit tuossa lopussa paralleelien maailmankaikkeuksien olemassaoloa!

Amnell, Anna kirjoitti...

"aivan toisenlaista elämää aivan toisenlaisessa maailmankaikkeudessa."

Tällaista pohdittiin Oxfordissa, ja siitä C. S. Lewis - joka oli siellä myös opettajana - sai idean useisiin maailmankaikkeuksiin, joita on Narnia-kirjoissa.

Anna Amnell/Blogisisko kirjoitti...

Tänään 10.9.2011 Hesarissa:" Universumista multiversumiin." Timo Paukun artikkeli kirjasta Hawking ja Mlodinov: Grand Design.
"Multiversumia pohtimalla kosmologia menee alueelle, josta ei saa kokeellista tietoa. Ja se on hyvin epätieteellistä".

Hanhensulka kirjoitti...

Yep, olisi ollut hupaa olla kärpäsenä Tolkienin ja Lewisin seinällä kuuntelemalla keskustelua myyteistä.

a-kh kirjoitti...

Todellakin; meillä on suurempi mahdollisuus saada salamanisku kuin lottovoitto, mutta joku sen voiton kuitenkin saa, ja salamaniskun.

Hanhensulka kirjoitti...

Näin on. Tänäänkin saimme lukea, että 'mies meni palauttamaan pulloja, voitti 4.5 miljoonaa'.