1.8.2005

Kissa, leppoisa, hyväntahtoinen kotieläin ja suloinen karvapallo

vai tappajapeto, on askarruttanut Iltalehteä, kalastaja Linkolaa ja virtuaaliystävä Saaraa, joka blogissaan muistuttaa aivan oikein, että kissoja ei saisi jättää mökille. Saaran mielestä tällä ei tosin ole mitään tekemistä sen kanssa, että kissa on hirmuinen tappaja, joka irrallaan ollessaan tappaa kymmeniä, joka satoja pikkunisäkkäitä ja lintuja viikoittain pelkästä elämän ja tappamisen ilosta. Tietysti hänellä, niin kuin kaikilla muilla – jopa Linkolalla – saa olla oma mielipide mistä tahansa – vääräkin ja jopa kissoista. On kuitenkin sanottava, että Saaran kissamielipide on kissaihmisille tyypillisen puolusteleva tai vähintäänkin sinisilmäinen.

Blogihenkilöstä on aina ollut lievästi huvittavaa, että Suomessa koiran täytyy olla luonnonsuojelun nimissä kiinni maaseudulla, mutta kissa saa olla vapaana. Tietysti koira on laumaeläin, joka puolustaa reviiriään kiivaasti ja on näin laskettava ihmiselle hyödylliseksi eläimeksi, mutta voi olla uhkana ohikulkeville ja kiinnipitäminen on perusteltavissa tältä kannalta. Ei ole kuitenkaan perusteltavissa, että koiria pidetään vankina lyhyessä lieassa jossakin aurinkoisen pihan kulmassa ja kissa saa juoksennella vapaana. Liekaaminen on vangitsemista ja kidutusta, eikä lemmikkieläimen pitoa. Juoksunaru on lievästi parempi vaihtoehto, vaikka ei sekään hääppöistä ole. Ja kissa on näistä kahdesta joka tapauksessa ylivoimaisesti parempi metsästäjä ja suurempi tappaja. Lisäksi kissa tappaa tappamisen vuoksi, eikä vain syödäkseen. Kotikissat saavat tietysti syötävää tarpeeksi muutenkin.

Kissat eivät tuo kaikkia saaliitaan nähtäväksi, miten kissanystävät, Saara mukaan lukien, edes voisivat todistaa tätä väitettä, eiväthän kissanpitäjät ole niitä saaliita nähneet. Eikä kissa tuo niitä muutamaakaan saalistaan näytille vaan leikkiäkseen kuolevalla eläimellä harjoitusmielessä. Näytille tuomisajatus liittyy siihen, että lemmikkieläimille omistaja yrittää projisoida inhimillisiä ominaisuuksia, joita niillä ei ole. Kissa ei muuten myöskään jää puuhun ilman apua, vaikka usein kissanomistajat esittävät tällaisia väitteitä ja jopa vaivaavat pelastusviranomaisia kattinsa pelastamiseksi puusta. Sellaisesta julkisen palvelun väärinkäytöstä pitäisi mätkäistä tuntuva sakko.

Mitä Linkolaan tulee, niin eihän hänen kanssaan tarvitse olla samaa mieltä. Kuitenkin, jos ajattelisi, että ihmisen täytyisi "säästää" maapallo (mikä on ihmiseltä mielipiteenä lähinnä huvittavaa hybristä), niin Linkolan ehdotus siitä, että ihmisiä saisi jäädä eloon vain korkeintaan muutama miljoona 6500 miljoonan sijasta, on ainoa järkevä ja puolusteltavissa oleva. Jokainen, joka sanoo ajattelevansa maapallon tulevaisuutta eikä ole Linkolan kanssa tässä samaa mieltä, on tekopyhä paskanpuhuja.

Kissoista blogihenkilö tuntuu ajattelevan, että kissaihmiset voivat hyvin pitää kissansa, kunhan tietävät - ja myöntävät, mitä lemmikkinsä todellisuudessa tekee (tosin ei silläkään niin hirveän suurta väliä ole). Tutkittu totuus kuitenkin on, että samassa pihapiirissä ei voi olla samanaikaisesti laululinturunsautta ja edes yhtä kissaa.

Se ei mahdu henkilön kaaliin, että joku voi pitää kissaa koiraa parempana perheenjäsenenä, mutta se on jo ihan toinen juttu:))

P.S. Piti vielä sanoa, että blogihenkilö pitää kissoista kovasti ja koirista myös. Ja sehän muistetaan, että Saarakin on koiraihmisiä.

37 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Miksi kissaan suhtaudutaan niin vihamielisesti?

Kissa on hellyyden, rakkauden, seksuaalisuuden, syömisen symboli.

Ovatko kaikki kissanvihaajat kasvissyöjiä? Eivät varmaankaan. Pitäisikö heidät sitoa liekaan tai sulkea sisälle, jotta he eivät pääse käymään kaupassa ostamassa pakastettuja kanoja tai jauhelihaa?

Miksi kauniisti laulavaa lintua suojellaan enemmän kuin humoristisesti röhkivää sikaa tai rumasti örisevää härkää?

Asiassa on jotain outoa. Loppuvatko todellakin laululinnut kissojen vuoksi? En usko. Olen kuullut sanottavan, että kissa saa kiinni vain vanhan ja sairaan linnun. Luonnossa näin käy.

Kissasta on tehty syntipukki.

Viimeksi kun kissaa ruvettiin kovasti vainoamaan, levisi rutto. Kissat ovat hyödyllisiä rottien hävittäjiä.

Jos kissa saataisiin pyydystämään vain puluja, olisiko se suositumpi kissanvihaajien keskuudessa?

Mitä luulette kissanruuassa olevan? Kasviksia? Pitäisikö kaikki lihansyöjäeläimet käännyttää kasvissyöjiksi? Vihataanko niitä? Miksi juuri kissaa vihataan?

Kissalla on hyvin rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Kokeilkaa.

hanhensulka kirjoitti...

Kissa on julmuuden, petturuuden, viettelyn ja raa'an tappamisen symboli.

Mutta eihän sitä voi vihata, toiset eivät vain voi sietää kissoja, ja yleensä samat henkilöt pitävät koiria parempina. Missä lienee atavistisissa syvänteissä siihenkin syynsä.

Laululinnut vähenevät muutenkin, kissa vain auttaa siinä. Tosin onko sillä väliä, ja ovathan kissatkin kivoja, ja osaavat jopa naukua.

Sillä Bondin vastustajalla, Schofieldillä, ei kissa ollut sylissä sattumalta!

Muuten kissa ei rotalle tahdo pärjätä, vaikka hiiren se tappaakin näppärästi. Tosin kotihiiriä se ei saa kiinni, ja peltohiiret voisi jättää rauhaan, mutta mistäpä se tämän eron tietäsi:))

ill. kirjoitti...

ilman tieteellistä tutkimusta voi pihapiiriä tarkkailemalla jo viikon sisällä huomata että kissat tuovat lähinnä hiiriä, harvemmin lintuja ja silloinkin vain joko vanhoja, sairaita tai hyvin nuoria - lintujen saalistus ajoittuukin tavallisesti niiden poikasten pesästä lähtemiseen eli parin viikon ajalle. kaikki hiiret kelpaavat, myös rotat. saaliin koko näyttää riippuvan vuorokaudenajasta (hiirten elintavat?) tai säästä tai kissan muusta laiskuudesta.

pari kertaa minulle on tuotu vielä lämmin "lahja", kerran olen varastanut kissalta saaliin ja vienyt sen takaisin peloon - tai leikkinyt itse sen kanssa julmalla tavalla. (siis silitellyt, pitänyt hihassa ja vienyt peltoon kuolemaan stressiin).

kissa ei pysty tappamaan tai vahingoittamaan ihmistä. siksi kissa saa juosta vapaana, yliajettavana ja kissavihaajien ammuskeltavana. koira pidetään visusti kotona ja siitähän se meteli nousee jos "meidän hauvalle" tapahtuu jotain. "eihän meidän hauva ketään pure!" kissan puremasta selviää jäykkäkouristusrokotteella, koiran puremasta voi mennä henki.

...

hanhensulka kirjoitti...

ill., olet tietysti oikeassa tuossa koirajutussa, vaikka alun perin ei kesäinen kiinnipito ollutkaan vaarallisuudesta lähtenyt juttu. sitäpaitsi maalla suurin osa koirista on suomenpystykorvia tai sellaisia, joista ei ihmisille ole vaaraa. Mutta onhan näitä ökykoiriakin, jotka tietysti voivat olla todella vaarallisia.

Väitän edelleen, että kissanomistajat eivät tiedä, mitä heidän suloinen kattinsa puuhailee, kun on kateissa tuntikausia. Ja myös, että pelkästään vanhat ja sairaat linnut eivät joudu niiden saaliiksi. Yritin etsiä viitettä yhteen englantilaiseen tutkimukseen tästä, mutta en löydä sitä, ja olen jo heittänyt sen New Scientistin pois. Se oli muistaakseni kevään 2001 juttuja. Siinä oli esimerkkinä joku merstaritappaja-naaraskissa (naaraat ovat parempia metsästäjiä), joka tappoi lähes 200 pikkuelikkoa ja lintua viikossa. Tämä on muistinvarainen tieto, joten sen luotettavuus on vielä heikompi kuin tutkimuksen itsensä.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, olet oikeassa Hanhensulka siinä, ettei kissa suinkaan aina tuo näytille kaikkia saaliitaan. Muistan kun meille hankittiin koiranpentu, niin se kunnostautui etsimällä kaikki lähiseudun myyrä/rotta/hiiri vainaat ja tuomalla ne minulle. Oletan että vainajat olivat kissojemme tekosia, jotka olivat naaraita ja kovia pyydystämään. Lintuja ei vainajien joukosta löytynyt. Eräs kaupunkireissu on myös jäänyt elävästi mieleen, koska siltä palatessamme oli portailla kuusitoista myyrää. Ne oli yhden päivän aikana siihen tuonut yksi kissa, koska toinen oli pentujensa kanssa sisällä. Mutta perin valikoivia kissamme olisi sitten ollut kotiinkantoinnossaan, koska yhtään lintuvainajaa ei tuossa sakissa ollut. Toki meidänkin kissamme joskus pyydystivät linnun, oravan jopa kärpän. Mutta kyllä se oli poikkeuksellista.

Kirsti

hanhensulka kirjoitti...

Olipa kissoillanne hyvä suhde. Nehän eivät ole laumaeläimiä samalla tavalla kuin koirat. Vaikka kyllähän ne jonkilaisissa laumoissakin ilmeisesti asuvat.

Katselin joskus BBC:llä luonto-ohjelmaa Rooman forumin raunioissa elävästä kissayhteisöstä, jossa päällikkönä oli joku vanha naaras. Joita sitten seuraavan kerran siellä paikanpäällä käydessäni näinkin (tietysti omasta mielestäni juuri samoja katteja:) Se oli löyhähkö yhteisö, ei oikein laumaksi voi sanoa. Villikissat taitavat olla täysin yksineläjiä ja -pyydystäjiä, niin kuin ilvekset.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän saaressa napuurimökissä asuvien sukulaisten aina niin lempeän Puppe-kissa massamurha paljastui, kun tehtiin verantaremonttia: lautojen alta löytyi satoja lintujen ja pikkunisäkkäiden luurankoja.

- Prospero

Saara kirjoitti...

"Tutkittu totuus kuitenkin on, että samassa pihapiirissä ei voi olla samanaikaisesti laululinturunsautta ja edes yhtä kissaa."

Nyt on pakko kutsua Sinut, Hanhensulka, käymään meillä kylässä. Milloin vain Sinulle sopii.

hanhensulka kirjoitti...

Kiitos, sehän sopii. Olenkin juuri lähdössä...

Muuten Sonkajärven maatilalla oli aikaisemmin kissa, ja silti kuului lintujen laulua. Mutta se oli silloin, kun oli vielä paljon laululintuja muutenkin, nythän niiden määrä on kuulema vähentynyt uhkaavasti. Ja tietysti voidaan kysyä, että mikä se on se lintupaljous:))

Ajattelin siitä sinun lastu-päreestäsi, että siinä olikin tärkein sanoma se otsikko. Oletko muuten katsonut sen kattimannekiinisi silmii siinä kuvassa?

Saara kirjoitti...

Ai niin: "...Saaraa, joka blogissaan muistuttaa aivan oikein, että kissoja ei saisi jättää mökille. Saaran mielestä tällä ei tosin ole mitään tekemistä sen kanssa, että kissa on hirmuinen tappaja, joka irrallaan ollessaan tappaa kymmeniä, joka satoja pikkunisäkkäitä ja lintuja viikoittain..."

Nyt muuten vääristelet sanojani. Minä kyllä kirjoitin, että heitteille jätetty kissa syö monin verroin enemmän luonnonantimia tai siis no, jotakin sinne päin.

Sitä paitsi Sinä olet muutenkin hirveästi väärässä. Nyt on vain huono hetki alkaa väitellä tästä tämän enempää. En tosiaan ehdi muuta kuin toivomaan, että tulisit. Et ehkä uskoisi korviasi, kun et muutenkaan mitään usko. Turha siis väitellä.

Kattimannekiini on äitini Alma-kissa.

Karpalo kirjoitti...

Miellä on kaksi vapaasti ulkona liikkuvaa leikattua urosta(toinen hämmästyttävästi saman näköinen kuin linkissäsi oleva afrikkalainen kissa) jotka eivät ole koskaan tuoneet kotiin yhtään hiirtä eikä yhtään myyrää, päästäisiä olen nähnyt muutamia. Eikö niitä sitten ole täällä omakotialueella vai joutuvatko ne parempien saalistajien uhreiksi, sitä en tiedä. Tänä kesänä on kuitenkin pihallamme ja luulen että joillakin naapuritonteillakin ollut useita linnunraatoja, tai oikeammin höyhenkasoja joiden oletan olleen lintuja :)Erityisen hyvin on kelvanneet räkättirastaat, saalistus tekniikka on se että kun rastas repii matoa maasta ja on pahasti jumissa sen ruokansa kanssa, niin silloin kissa hyökkää. Olen nähnyt.

En tunne suurta syyllisyyttä kissoistani, mutta onhan se nyt ihan selvää että kissa on peto ja tappaa paljon lintuja. En vaan usko että se mitään lintulajia sukupuuttoon tappaa, ellei se lintu ennestään elä hyvin suppealla alueella ja ole muutenkin vähälukuinen. Ihan kuin olisin kuullut että joku lintu on kuollut sukupuuttoon kun jollekin alueelle jossa ei ole ollut kissoja on sellainen siirtolaisten toimesta kuljetettu.

Minusta on mukavaa että kissoja on olemassa, samoin lintuja, rotista ei olisi niin väliä.

Saara kirjoitti...

Luin tämän nyt kerran vielä läpi ja täytyy sanoa, Henhensulka, että minun pitäisi oikeastaan loukkaantua aika monestakin vääristelystä tai ainakin olet syyllistynyt erittäin huonoon lukemiseen juttuni osalta.

Sitä paitsi se mitä kerroin kissoistani pitää paikkaansa. Se kissani, joka ei tullut puusta alas omin avuin, ei lähtenyt koskaan pihaa kauemmaksi. Mutta mitä näitä Sinulle selittämään, olet päättänyt, ettei asia voi olla toisin.

Lisäksi en myöskään ole väittänyt missään vaiheessa, että Linkola olisi väärässä ihmisten suhteen. Toivottavasti muut lukijat tämän kuitenkin fiksuina hoksasivat itsekin.

Anu kirjoitti...

"Kissa ei muuten myöskään jää puuhun ilman apua, vaikka usein kissanomistajat esittävät tällaisia väitteitä ja jopa vaivaavat pelastusviranomaisia kattinsa pelastamiseksi puusta."

Minä tiedän yhden tapauksen, joka löytyi joitakin päiviä katoamisensa jälkeen pihakoivun latvasta, kuolleena.

Ensimmäisellä kerralla se oli löydetty ajoissa ja saatu alas tikasauton avulla, toisella kerralla oli kylmempi ilma ja huonompi tuuri.

Saara kirjoitti...

Jaa niin tosiaan, minunkin kissani oli kaksi viikkoa koivussa. Selvisi hädin tuskin hengissä.

hanhensulka kirjoitti...

Autch, osoittautuu taas, että ei pitäisi lähteä soitellen sotaan. Mutta kun en ehtinyt tehdä tutkimustyötäni paremmin ennen kuin kirjoitin tämän pätkän.

Näistä teidän puuhunjäämistarinoista en voi sanoa kuin, että olen elänyt monilla tantereilla kissojen kanssa pitkän elämäni aikana, enkä ole tavannut yhtään tällaista tapausta. Tosin olen kerran käynyt hätyyttämssä kissan pois puusta. Ja lähtikin vikkelään, eikä antanut loukkausta ikinä anteeksi. Ja itsekin pääsin ehjin nahoin alas, vaikka en ollut enää eilisen teeren henkilö:)

Saarasta annoin vain kolme lausuntoa. Että hän kielsi (aivan oikein) jättämästä kissoja mökille. Että hän käyttäytyy puolustelevasti kuin kissaihminen (vaikka siis onkin koiraihminen). Että kissat eivät tuo saaliitaan omistajiensa nähtäväksi kuin silloin tällöin vastoin Saaran arvelua.

Linkolasta puhuin vain, koska Saaran blogin kommenteissa ja Iltalehden jutussa oli tehty samoin. En sanonut tarpeeksi selvästi, että en tarkoittanut Saaraa lausunnoillani. Tosin en vieläkään tarkasti tiedä, mitä Saara ajattelee Linkolasta (voi olla molemmin puolinen tilanne:).

Ja sitten esitin oman väitteeni, että kissa on julma tappaja, joka syö pihapiirin laululinnut (ja laulamattomatkin sen puoleen) lähes (paikalliseen) sukupuuttoon.

Samat lausunnot voisin tehdä vieläkin, tosin modifioiden hieman sitä puujuttua.

Muuten, kun olin noin kahdeksan vanha, lähes kissan kokoinen rotta prkle puraisi meidän Misseltä kielen poikki, ja vaikka äiti syöttikin lusikalla lihavelliä, ei Misse siitä elossa selvinnyt kuin pari viikkoa. Ne nimittäin tarvitsevat tukevaa lihaa elääkseen, velleillä ei niitä elätetä. Rotta puolestaan tulisi toimeen veganinakin:))

Muuten vielä Karpalolle, että eipä kai niistä kannata paljoa syyllisyyttä tuntea, pääasia on, että tietää mitä tappajia ne ovat. Ja ovat suurena lohtuna monille yksinäisille ihmisille, vaikka nehän asuvat jonkun luona vain armosta, ei uskollisuudesta. Ja muuten vielä, kissahan ei taida syödäkään päästäistä (makukysymys, ehkä) ja yleensä tuo ne puolikuolleina tai kuolleinakin kotoväelle (hyvän hyvyyttään;))

Anonyymi kirjoitti...

Hanhensulka, nyt minulla oli paremmin aikaa lukea tämä lastusi. Allekirjoitan sen kaikilta osin. Meillä on hyvin samat kokemukset kissoista. Samoin tuntuu olevan kirjan mukaan Linkolallakin.

Ainoa syy, että kissat saavat kulkea vapaana on se, etteivät ne tee ihmiselle mitään. Sen sijaan ne mestarillisina metsästäjinä tappavat minun kokemukseni mukaan oravia, jäniksiä, erilaisia lintuja, pikku nisäkkäitä.
Koira taas on tuomittu ikuiseen talutushihnaan tai kontrolliin, koska se saattaa purra ihmistä, muutenhan se on metsästäjänä täysi nolla.

Ehdotan, että kaikkia kissoja aletaan kuljettaa ulkona valjaissa tai sitten niiden pitää muuten olla ihmisen kontrollissa. Samoin ehdotan että kissa pannaan verolle. Sen luonnolle tuottama tuho katastrofaalinen koiraan verrattuna. Sitä ei voi edes rahalla mitata.

En epäile Saaran todistusta omista kissoistaan. Hänen kissansa eivät kuitenkaan ole synonyymi kaikille Suomen kissoille. Eikä hänen todistuksensa ainoa todistus.

Minulle kissa on peto, jonka ylivoima esimerkiksi rauhallisessa saaressa, jonka eläinkunnalla ei ole mitään kokemusta moisesta uhreillaan leikittelevästä murhaajasta.

Mutta miksi syyttää kissaa, joka on viaton luontokappale? Syyllinen on kissan omistaja, joka antaa täysin tietoisesti ja säälimättä vapaana juoksentelevan murhaajakissan rikkoa luonnon harmonian. Sama koskee ihmistä purevan koiran omistajaa.

- Prospero

Saara kirjoitti...

Sanon sen siis vielä täälläkin, että päreessäni puolustin kissan oikeutta elää. Iltalehti oli uutisoinut Linkolan haastattelunsa otsikolla "Kuolema kissoille", jonka myös mainitsinkin. Iltalehden hysterian levittäminen näyttää menevän kuin häkä joihinkin ihmisiin, onko siis liene ihme, jos Saara puhuu puolustelevasti kissoista?

Sen sijaan kaikki vasta-argumentit yhtyvät kuin hurmoksessa tuohon Iltalehden ja Linkolan lynkkaushenkeen, vaikka selvästikään kirjoituksen sisältö ei ole mennyt kummallekaan perille.

Yhtä kaikki tämän rautalankaväännön jälkeenkin olen edelleen kanssasi eri mieltä monestakin asiasta, koska omat kokemukseni puhuvat päinvastaista. Ja erimieliseksi aion myös jäädä. Täällä yhä linnut laulavat ja lintukanta on muutenkin suuri näillä main. Kissoja täällä on jonkin verran, niin kuin maaseudulla nyt yleensä on.

Suomalaiset kotikissat (minkä myös mainitsin) eivät syö lintuja sukupuuttoon. Mikäli taas kissoja jätetään rikollisesti heitteille, villiintyneet kissat syövät huomattavasti kotikissaa enemmän. Se, sinä sekä Prospero ette usko kissojen degeneroitumiseen, on lähinnä teidän uskonne asia ja kertoo vain siitä, että te ette tunne ainuttakaan kotikissaa, joita siis suurin osa suomalaisista kissoissta on. Mikäli taas metsässä liikkuu villejä kissoja, niiden paikka ei ole siellä, koska kissa kärsii Suomen talvesta ja kituu lopulta kuoliaaksi. Sen vuoksi Suomen villiintyneiden kissojen kanta ei nouse sille tasolle, mihin tuo tukimuksesikin perustuu.

Periaatteessa kirjoitukseni oli tarkoitus tuoda esiin Linkolan subjektiivinen näkökulma, joka puolustaa sokeasti lintuja näkemättä, että muillakin lajeilla on yhtälainen oikeus elää. Sitä mieltä olen edelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Jaajaa. Sama vanha kissakoiranahistelu. Mikään ei kuitenkaan muutu. Kissat on kissoja. Ne ovat suloisia ja ne ovat tappajia. Koiratkin ovat suloisia ja nekin ovat tappajia. Meidän koira on tappanut jo monta rauhoitettua sinikieliskinkkiä. Minkä teen? Nukutan koiran? Pidän sitä sisällä yöt päivät? Vallabit se on ajanut pois pihapiiristä, samoin koalat edemmäksi metsään.

Naapurin kissa käy kusella meidän etupartsilla. Se pelottelee kaikki linnut pois. Ennen tässä oli vaikka minkälaista papukaijaa lentämässä, nyt ei ole kuin harakoita, variksia ja kyyhkysiä. Varmaan kyyhkytkin lähtee, kunhan kissa alkaa jahdata niitä.

Turha väittää, että "ei meidän kissa" tai "ei meidän koira". Nehän tekee mitä niitä huvittaa, kun kukaan ei ole todistamassa. Pihakivikosta on hävinnut pieni water dragon. Ei ole näkynyt moneen, moneen viikkoon. Epäilen koiraa. Mutta sekin elää varmaan vielä ainakin 6-7 vuotta.

Siihen saakka liskokadosta kärsien,

ruu morbidi

Saara kirjoitti...

Täytyy varmaan soittaa luontoiltaan ja tehdä ilmoitus tästä harvinaisesta ilmiöstä ympäristömme linnuston suhteen, vaikkakin kotikissa käyttäytyy täällä toisin kuin kissat Australiassa, jotka ovat ulkona vuodet ympäriinsä. Samoin käyttäytyisivät suomalaiset villiintyneet leikkaamattomat kissat, jos ne eläisivät täällä talven yli.

Mutta tosiaankin, kissoja on. Ja kirjoituksenihan perustui siihen Linkolan lauselmaan, että "niitä ei pitäisi olla olemassakaan."

hanhensulka kirjoitti...

Muistaakseni suomalainen kotikissa kehittyi iloksemme venäläisestä äksystä villikissasta, ja tulee suomalaisen luonnon kanssa näinollen hyvin toimeen.

ill. kirjoitti...

paitsi että se mökille hylätty kesäkissa ei useinkaan ole mikään venäläisestä villipedosta kesytetty karvapallo, vaan eksoottinen karvaton leikkikalu joka varsin todennäköisesti paleltuu kuoliaaksi, ei osaa metsästää koska niitä on vuosisadat kasvatettu ihmisten tavoille...........

"meillä" on vain poikakissoja joista yksi on tärähtänyt ja homo. ^^

hanhensulka kirjoitti...

Joo, hemmoteltujahan ne on kotikissat, vaikka olisivat homojakin. Ja ihan oikeinhan se on.

"Meillä" taas puoliso pelasti jokaisen moukuvan orvon Saudi Arabiassa. Kaikki joku tappoi, kun viranomaiset puhdistivat vähän väliä kaupunkia. Taisi niitä kaikkiaan olla lähes kymmenen. Yhden lääkärilaskuihin meni tuhannen dollarin verran ennenkuin katti hävisi. Sen puoliso pelasti naapurin pojan potkuilta, takajalasta oli luu murtunut, mutta terveeksi se saatiin ennen kuolemaansa. Että sellaisia Arabian kissat. Yhtä ylimielisiä kuin suomalaisetkin. Lääkärissäkäynnistäkin antoi vain pitkät raapaleet käsivarsiin, lääkärillekin. Onneksi sen puheesta ei mitään selvää saanut, kun oli lähtöisin Skotlannista.

Anonyymi kirjoitti...

Nyökytyksiä. Hanhensulka on oikeassa. Koiru on laumaeläin, (tärkeä tehtävä delegaatiossa); puolustan reviiriä kiivaasti, kaikissa kohteissamme varoitustarrat "huoneistossa petoeläimiä" ja "täällä vartion minä", siitä huolimatta peruutan Deehoon taakse useinmiten; olen hyödyllinen siinä missä homo sapienskin; ja saatan olla uhkana ohikulkeville. Ehdottomasti kiinnipitäminen perusteltavaa. Minä en saalista muita otuksia, vähän vain lenkillä säikyttelen puiston puluja, ihan vaan mielenvirkistykseksi ja haukahdan pupuille ohihölkätessä.
Lähes vegaani ja loistoterveys, Mr Bones

Saara kirjoitti...

"Muistaakseni suomalainen kotikissa kehittyi iloksemme venäläisestä äksystä villikissasta, ja tulee suomalaisen luonnon kanssa näinollen hyvin toimeen."

Linkola on tuosta kyllä toista mieltä. Ja Susi Pulliainen. Ehkä uskot niitä paremmin kuin minua.

hanhensulka kirjoitti...

Mr. Bones'in chow-ulkomuoto on sellainen, että puiston pulujen säikyttely lienee helppoa puuhaa, ei tarvitse kuin ilmestyä puiston laitaan ja olla hymyilevinään:))

Enhän minä nyt Linkolaa tietysti usko ennen omia silmiäni. Kissan "normaali" ikähän on jotakin 3-5 vuotta, jonka ne saattaisivat saavuttaa täällä meidänkin kinoksissa. Maalla on ehkä yhtä paljon villikissoja kuin kotona kyhjöttäviäkin. Tai kissaleskimiehiä ja -naisia ja näinollen kai puolivillejä, niin kuin jotkut presidenttiehdokkaat.

Tuo luontolause oli muuten ilmiselvästi epäonnistunut symboolinen vitsi. Elämäni tarina itseasiassa:((

Saara kirjoitti...

Nyt sinä kyllä puhut jo niin höpöjä, että mitä jos käivisit vaikka eläinsuojeluyhdistyksen sivuilla.

http://www.sey.fi/elaintieto/kissakesaksi.html

hanhensulka kirjoitti...

Höh, en minä nyt sellaista ehdota, että villikissoja tehtäisiin tarkoituksella. Sanoin vain, että saattaisivat (jotkut) kinoksissamme kestää, ja maalla on aika paljon villejä tai puolivillejä kissoja, vain parhaiten selviytyneet ja elävät luonnossa ehkä sen viitisen vuotta max (hellittyinä sisätiloissa jopa 15-20 vuotta hyvällä onnella). Rikollisia ne tietysti, jotka jättivät heitteille.

Siellä eläintenystävien saitilla sanottiin mm: "Ne harvat kesäkissat, jotka säilyvät hengissä, saattavat maailmaan lisää kodittomia kissoja villiintymään ja nälkiintymään, ihmisten vihan kohteiksi."

Pitää täsmälleen paikkansa, surkeita me ihmiset kun sellaista tehdään, ja samalla tapetaan oman luontomme pikkulintuja ja -eläimiä ruokana näille raukoille. Kissa ei kuulu suomalaiseen maisemaan, niin kuin Linkolakin tietysti sanoi;))

Saara kirjoitti...

Huom. Yritä nyt pysyä mukana. Luuletko, että ne muutaman kuukauden ikäiset poikaset todellakin selviävät sankoin joukoin talven yli. Eivät, myös niistä suurin osa kuolee samana talvena. Niitä ei todellakaan ole Suomen luonnossa linnuille uhkaksi asti. Tuo lievä hysteriasi aiheuttaa Sinulle itsellesi enemmän hallaa, kuin kissat linnuille. Relaa, hyvä ihminen.

Suloiset pikkulinnutkin syövät muuten muita eläimiä, mutta sille tielle en viitsisi enää lähteä. Päädytään sitten siihen väittelemään mitkä lajit olivat täällä ennen kissoja ja mitkä tulivat kissojen jälkeen ja kenellä on oikeus syödä kaikki hyönteiset ja mihin ovat kadonneet leppäkertut. Ainuttakaan en ole tänä kesänä nähnyt. Prkl, jos se on meidän kissa, niin johan on markkinat.

Syrinx kirjoitti...

Olen kyllä edelleen sama tekopyhä paskanpuhuja joka ei ymmärrä miten muutaman miljoonan fasistin olemassaolo on maapallon tulevaisuuden välttämätön edellytys. Jos ihminen ei pysty säilymään ihmisenä, kuolkoon sukupuuttoon. Ei se maapalloa millään tavalla heiluta.

hanhensulka kirjoitti...

Kuule Saara, jalka ei nouse aikä ajatus kulje enää yhtä ketterästi, vaikkei sitä aiemmin kukaan muu ole huomannut.

Mutta kaikkihan me täällä Suomessa olemme maahanmuuttajia, 12,000 vuotta sitten kaikki oli jäätä ja suomalaiset kulkivat keihäät olalla mammuttien perässä porotakeissaan pitkin venäjän jäisiä aroja ja villikissat kalusivat ihmisten jättämät mammutinraadot lihattomiksi. Tulimha sithen vastha myöhhemmin porohjen peräshä tänhe Suomhen ja perusthimma oman maan Ancylusjärven rannalle ja rupesimma hylkhenpyynthiin. Linnut kai olivat täällä jo olleetkin, kun ei ollut kissoja niitä syömässä:)

hanhensulka kirjoitti...

syrinx, ei se Linkola sanonut, että vain fasistit jäisivät henkiin. Vaikka voi olla, että muista ei olisi yli kuuden miljardin ruumiin tekijäksi. Hyvän alunhan ne jo saikin 40-luvulla, mutta, vaikka Stalinkin rupesi auttamaan, voimat loppuivat kesken.

No, nyt tämä oli tämä Hitler ja Stalin kortti, mutta tulihan tähän jo aika pitkä pätkä keskustelua.

Mutta niin se on tämän meidän lajin niin kuin muidenkin kanssa kuten sanoit, jos eivät säily, kuolkoot pois:))

Anonyymi kirjoitti...

Jaa-a, minusta suurin ongelma on juuri se, että "ihminen säilyy ihmisenä". Siitähän kaikki ongelmat juuri johtuvat. Onko tässä nykyisessä "ihmisyydessä" jotakain tavoittelemisen tai säilyttämisen arvoista?

- Prospero

Anonyymi kirjoitti...

Linkola sanoi kerran muistaakseni niin, että "hän vaihtaisi koko länsimaisen sivistyksen yhteen majavan hännän heilautukseen". Se on niin komea lause luonnon puolesta ja kulttuurin tappioksi, että se kyllä mykistää.

Tällaisten maksiimien varjossa piiperrys ja vikinä jostain Linkolan fasismista tuntuu sanahelinältä ja näpertelelyltä joidenkin historian tosiasioiden kanssa, joilla ei ole mitään tekemistä maapallon säilymisen tai meidän lastemme tulevaisuuden kannalta.

"Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne, jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki."

Linkolan syvin sanoma on rakkauden viesti, viisaan rakkauden. En ole koskaan tulkinnut tätä niin, että tämä tarkoittaisi elävien ihmisten tappamista. Aloitetaan vaikka syntyvyyden säännöstelystä. Mutta miten ihmeessä se käy päinsä, kun kaikki on rakennettu kasvulle, syntyvyyskin. Lisää eläkkeiden maksajia, työntekijöitä jne. Ei tarvitse paljoa ajatella päätyäkseen Linkolan synkkiin näkymiin.

Me kaikki pidämme kiinni oikeudestamme tuhota tämä maapallo omilla ratkaisuillamme, saavutetuilla eduillamme, vapaudellamme. Me kaikki pidämme kiinni niistä kynsin hampain.

- Prospero

Syrinx kirjoitti...

Eivät ehkä yksin fasistit jää henkiin Linkolan onnelassa, mutta ne toiset ovat sitten noiden fasistien orjia.

Joka tapauksessa lähtökohta että ihmisen pelastaminen on maapallon elämän ehto ja että ihmislaji voidaan pelastaa vain totalitarismiin siirtymällä on kyllä ihan riittävä todiste siitä että PL on kirjoitellut juttujaan Kuvalehteen pelkässä kärpässienipöllyssä, ja hyvin myy.

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän Kuvalehtiä sinä olet lukenut, kun minä en muista puheita "totalitarismiin siirymisestä" ollenkaan? Tämä tuorein kirjahan on koottu nimenomaan Linkolan Kuvalehden jutuista. Voisitko antaa minulle Kuvalehden numeron ja vuoden?

- Prospero

Anonyymi kirjoitti...

Olen jo pitkään tiennyt, että maailman eksistenssi kilpistyy kissoihin! HS:n Väärä johtopäätös trippi 337: "Outo uutinen...internetissä kuulemma väitetään, että kissat ovat syynä yhteiskunnalliseen kaaokseen. Mistä tällaiset väitteet oikein saavat alkunsa?"
Luuraako täällä jossain bloggaavia maukuja?
Mielettömän ihanaa sananvaihtoa, argumentointia. Dee luki tätä kyynelet silmissä Lac Fabiguinen nettikaffilassa ja kaikki kylän tuaregit halus' heti tietää, mikä noin nakrattaa. Dee kertoi ja sitten me kaikki kyynelehdittiin.
Koneella koiru, Mr Bones

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä hanhensulka, kerrot ettei kissa tahdo rotalle pärjätä eikä se saa kotihiiriä kiinni. Minä hain pari vuotta sitten veljeltäni kissan lainaan, kun omakotitalomme seinien sisällä alkoivat hiiret mellastaa. Eipä aikaakaan, kun hiiriongelma oli poissa. Kissa kyttäsi ulkona ollessaan herkeämättä tiiliverhoilun tuuletusaukkoja, joista hiiret seinän väliin kulkivat. Itselläni oli näköhavaintoja näistä pienistä pallokorvista ja niiden kulkureiteistä. Hiiriongelma hävisi kissan tultua parissa viikossa. Veljeni julma saalistaja raahasi kotiimme myös muutaman suuren rotan ja jopa itsensä kokoisia rusakoita. Naapurimmekin hurrasivat kissan hyville töille ja koska tuolloin oli "hyvä" myyrävuosi, jäi kissa meille kesän tullen lomailemaan kolmeksi kuukaudeksi, hävittäen ansiokkaasti rusakoita ja myyriä, jotka taas yrittivät parhaansa mukaan hävittää koko naapuruston omenapuita, pensaita ja sipulikasveja. Välillä pelkäsin, että kisu raahaa jonain päivänä naapurin koirankin näytille ;) Tätä ei onneksi koskaan tapahtunut. Minä pidän koirista siinä missä kissoistakin.

Asiat olivat tuolloin hyvin. Kissa sai rauhassa saalistaa ja naapuritkin olivat tyytyväisiä. Ainakaan muita kommentteja, kuin kehuja emme kissan töistä saaneet.

Nyt asumme mieheni kanssa noin puolen kilometrin päässä entisestä asuinpaikastamme ja samainen kissa on ollut meillä "vierailulla" jo yli puoli vuotta. Taas on hyvä myyrävuosi, kissa tuo 4-6 myyrää päivässä ja silloin tällöin rusakonkin. Onnelliset aikamme ovat ikävä kyllä täällä nyt ohi. Pari päivää sitten postilaatikostamme löytyi nimetön uhkauskirje "naapureilta", jossa kehotettiin pitämään kissat kiinni, tai he tekevät niille jotain pahaa. Samanlainen kirje löytyi lähinaapurimmekin kissanomistajan laatikosta.

Tämä meidän "lainakissamme" samoin, kuin naapurimmekin kissat ovat kaikki leikattuja ja rokotettuja. En halua saarnata enkä enempää jankuttaa tästä ikuisuuskysymyksestä, saako kissa juosta ulkona vapaana vai ei ja hävittääkö vai eikö kissa hävitä pikkulinnut pihapiiristä.

Totean vain, että kovin vähän parina viime vuonna olen tavannut kasvien pölyttäjiä ym. pikku-siivekkäitä ja niitä leppäkerttuja, joista joku jo aiemmin mainitsikin. Ehkä menenkin kysymään nyt kissalta, onko se mahdollisesti syyllinen siihen, että talvi ei tunnu olevan enää kunnon talvi eikä kesä tunnu kesältä. Vai pitäisikö sitä kenties kysyä piereskeleviltä lehmiltä? ;) ...että jos on niin ei oo ja jos ei oo niin on, vai miten se nyt olikaan.

Kaikille koirien, kissojen ja lintujen(pikkunisäkkäitä unohtamatta) ystäville tasapuolisesti hyvää syksyä toivottaen.

-N. Manninen