21.5.2006

Eläköön Lordi ja Suomi siinä siivellä (sic.)


Viihdeteollisuudessa menestyy se, jolla on älyn ja taidon lisäksi onnea ja uskallusta. Lordilla näitä kaikkia näyttää olevan roppakaupalla.

On ollut ilo lukea ja kuunnella ulkomaalaisissa lehdissä ja televisiossa Lordin haastattatteluja. Hänellä on uskalluksen lisäksi vielä suuret ja tuliset boolssit. Ja niin oli niillä suomalaisillakin, jotka häntä äänestivät. Olisiko jarisillanpää -linjalla saatu suomalaisille musiikille palstatilaa, joka nyt tuli. Tai oltaisiinko taas oltu null point -linjalla jo välierissä, oltaisiinko siis edes oltu edes loppukilpailussa. Laskujeni mukaan vain kolme muuta maata Suomen lisäksi ei tänä yönä äänestänyt Lordia: Espanja, Albania ja Kypros. Eli Lordilla oli kannatusta koko Euroopassa.

The Times -sanomalehti kirjoitti artikkelissaan From hell...to Eurovision 19.5. mm:


Cometh the hour, cometh the band, cometh the Day Of Rockoning

Ja näin kävi. Samalla Lordi näytti suomalaisille syyn siihen, miksi Suomi ei ole menestynyt: they have been boring (siis me suomalaiset, ei Lordi itse)! Herald Tribune -sanomalehdessä oli jo huhtikuun puolella juttu Lordista (Monster band has Finland fretting over face it shows), joten maailmalla (tietysti) tajuttiin, että tällä Hard Rock Hallelujah -kappaleella olisi mahdollisuuksia. Voitto ei tullut kai yllätyksenä kenellekään - ehkä suomalaisia itseään lukuunottamatta. Herald Tribunessa Lordi-Tomi Putaansuu, sanoi mm. näin:

In Finland, we have no Eiffel Tower, few real famous artists, it is freezing
cold and we suffer from low self-esteem


Eli: "Meillä Suomessa ei ole Eiffel tornia, vain muutama todellinen taiteentekijä, on jäätävän kylmä ilmasto ja meillä on matala itsetunto".

Jatkossa ehkä muistakin maista uskalletaan tehdä euroviisuihin euromoskasta poikkeavaa musiikkia: hyvää tai huonoa. Nekin pippalot saattavat saada uutta elämää.

Kiitos voitosta Lordi ja siinä sivussa: Hyvä Suomi! Vaikka meinasit pyytää Tarja Halosta puuttumaan asiaan ja estämään Lordin esiintymisen. Onneksi et onnistunut. Myös kreikkalaiset äänestäjät antoivat kengästä konservatiivi-poliitikoilleen, jotka vielä eilen (lauantaina) yrittivät oikeuden avulla estää suomalaisia esiintymästä - (ehkäpä) kostoksi kreikkalaisetkin antoivat Lordille 12 pistettä.

Muuten pidin kovasti siitä ukrainalaisesta naislaulajasta myös. Nyt menen itkemään Carolan kohtaloa.

Kuva BBC: Carola euroviisu-vauhdissa

PS: myös Marja-Leena Rathje, suomalainen ääni Kanadassa kirjoittaa aiheesta. Ja Pinserissä on oikein asiaan kuuluva juhlakuva.

PPS: Lordi sanoo BBC:n saitilla voittonsa jälkeen mm. näin:

We are a rock band and we just won Eurovision - that's weird. This was
a victory for rock music and also a victory for open-mindedness

14 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Suomi on yrittänyt vuosikaudet euroviisumenestystä mielistelemällä ja toisia apinoimalla. On tehty biisejä joissa ei ole sanoja juuri ollenkaan, on käytetty jotain viikinkien muinaiskieltä ja onpa tehty sellainenkin suomenkielinen kammotus jossa ei ole ainoatakaan äätä eikä öötä. On yritetty matkia Abbaa ja milloin mitäkin euroiskelmää tai lainattu paremman puutteessa norjalaisia ja ruotsalaisia biisintekijöitä ja esiintyjiä, joka oli mielestäni nöyristelyn ja mielistelyn huippu. Ei ole tajuttu, ettei niillä konsteilla voi syntyä mitään todellista ja uskottavaa esitystä jota muutkin maat haluavat äänestää. Loordi näytti meille, että jos uskalletaan olla omaperäisiä ja rohkeita ja näyttää muulle euroopalle todellinen luonteemme vähän hulluina eurometsäläisinä, mutta huumorintajuisina ja itsetunnoltaan terveinä omina itsenimmä niin johan rupeaa myötätuntoa ja pisteitä ropisemaan.

Kyllä tämä on sekä Suomen että Lordin voitto ilman muuta. Bändi sai mielettömän mediavyörytyksen euroopassa ja vähän muuallakin ja Suomi sain paikattua alemmuudentuntoaan ja uskaltaa toivottavasti olla olla rohkea ja omaperäinen myös tulevaisuudessa. Hard rock hallelujah!

Karpalo kirjoitti...

Pakko korjata, Albania, Armenia ja Monaco jättivät meidät ilman pisteitä tänä vuonna. Mutta kolme niitä maita todellakin oli ja mikä merkillepantavinta, omat naapurimaamme antoivat meille kerrankin kunnolla pisteitä, aiemmin ei ole juuri naapurimailta tukea tullut.

Hanhensulka kirjoitti...

Joo, voitonhuumassa ei muisti toimi edes niin hyvin kuin tavallisesti. Monacossa asuukin vain rikkaita veronkiertäjiä, joten se ei ollut mikään ihme. Albanialaista ja armenialaisista olisi uskonut parempaa, Euroopan viimeisien lammaspaimenien luulisi ymmärtävän hyvinkin tällaista vaihtoehtouskonnollista huumorihuutaata:)

Sara kirjoitti...

Joku asiaanperehtynyt viisufani oli kommentoinut blogiini kertoen näin:

Albanissa oli ollut tekninen telkkarivika ja siksi siellä jouduttiin pitämään vanhanaikainen raatiäänestys, ja tämä samainen Albanian raati antoi myös Monacon pisteet koska Monacossa ei kertynyt tarpeeksi puhelinääniä joten Monacon äänet diskattiin kokonaan.

Eli vain Armenia oli oikeasti sitä mieltä, ettei Lordi ansainnut pisteitä :)

Rauno Räsänen kirjoitti...

Miksei tänne pääse kommentoimaan?

Hanhensulka kirjoitti...

Hyvinhän se näyttää onnistuvan. Sen kun annat palaa RR.

Hanhensulka kirjoitti...

Spämejäkin on jo tänä aamuna tullut pari sataa. Onneksi johonkin vanhaan lastuun joten eivät ole täällä tahtia haittaamassa. Saatanan ryssäläiset spämmärit! jatkaakseni viikonlopun satanismikeskustelua.

Rauno Räsänen kirjoitti...

Ai pääseehän tänne...

No joo - nyt saatiin euroviisuihin boolsseja ihan "kämpäleittäin".

Mutta miten lienee käynyt Carola Häggkvistin? Ellei vain iiiiihanan Valkyriamme botox-injection-look räjähtänyt pahemman kerran Loordin voiton jälkeen.

Botox nimittäin estää (lamauttaa) kaiken "ryppyilyn". Eli kumpi voitti - Botox vai Carolan närkästys?

Hanhensulka kirjoitti...

Calosta ei saa sanoa pahaa sanaa, ihana nainen, ja liikkuu kevyesti kuin ensikesäinen varsa apilahaassa tuulen liehuttamine kutriharjoineen. Eikä varmasti käytä botoxia, hän on vain luonnostaan juuri niin luonnollisen kaunis kuin miltä näyttää. Musiikki olisi tietysti voinut olla paremmin sävellettyä, mutta eihän sitä kaikkea voi vaatia.

Hanhensulka kirjoitti...

Tarkoitin tietysti Carolaa tuossa yläpuolella, mutta innoissani missasin joitakin kirjaimia;))

Rauno Räsänen kirjoitti...

Kopypastaan sulle tän päivän mitvitin, jos et vielä ole tsekannut.
Kauhea ihminen tama vitmit..?


"...parasta Lordin voitossa on tietenkin, että se tuntuu vituttavan juuri niitä piirejä, joita kuuluukin vituttaa mahdollisimman usein: hyperkonservatiiveja, rock- ja viisupuritaaneja sekä syväuskonnollisia aineksia. Iloisena esimerkkinä Ruotsin edustaja Carola Häggqvist, joka vaikuttaa niin takakireältä, että jos joku irrottaisi tulpan Carolan perseestä, rouva singahtaisi viiltävän vinkunan säestyksellä aina Albaniaan asti."

Hanhensulka kirjoitti...

No voi piru, enkö minä jo tarpeeksi kateellisena yritä salaa (niin ettei tietokoneeni oikea osoite näkyisi) käydä kiroamassa ja kyynelehtien ihailemassa mitvitin vittumaisen poraavaa kielen käyttöä. Ei kai se turhaan siellä huipulla kukkoile. Mutta mitä helvettiä skitso sinne on taas änkeämässä!

Toisaalta mitvit ehkä tietää yhtä paljon Carolan perseentulpista kuin minä tämän botoksikuureista:)

George Lukas kirjoitti...

Not much on my mind right now, but it's not important. I've just been letting everything happen without me. I just don't have anything to say right now.

Amy Kitts kirjoitti...

It's my first visit to your website. After just a quick browse, I'm really impressed!