5.5.2006

Kreikka nostaa jumalat omaan antiikkiseen arvoonsa

Kuva: Caravaggion näkemys Dionysos - Bacchuksesta

Tämänpäiväinen The Guardian –lehti, sen lisäksi, että suree poliittisen kultapoikansa, pääministeri Tony Blairin rökäletappiota Englannin paikallisvaaleissa, kertoo, että Kreikan hallitus on lähes 2000 vuoden kädenväännön jälkeen päättänyt sallia vanhojen kreikkalaisten Olympoksen jumalien palvonnan (Greek gods prepare for comeback) eurooppalaisen sivistyksen kehdossa, johon Kreikka on ilmeisesti pysyvästi jämähtänyt sitten viimeisten kunniansa päivien, jotka ajoittuivat johonkin parinsadan vuoden päähän ennen ajanlaskun alkua.

Vaikka kyllä kai antiikin kreikkalaisetkin aikaansa laskivat, mutta eivät niin pyhältä pohjalta kuin me nykyisen eurooppalaisen valtavirran jäsenet, kristityt, joilla sentään on lähtökohtana todellinen ja helposti-uskottavan realistinen historiallinen tapahtuma, Jumalan Pojan neitseestäsyntyminen, ristiinnaulitseminen ja hautaus Golgatalla nykyisen Pyhän haudan kirkon kellarissa ja pari päivää myöhemmin tapahtunut ylösnousemus ja lopulta taivaaseenastuminen Öljymäeltä kirkkaan pilven päällä istuen.

Dionysoksen kaltaisen, maanläheisen jumalan uskolliselle sanansaattajalle tämä uskonnonvapauden uutinen on tietysti erityisesti sydäntä lähellä.

Täytyy sanoa, että en ennen tämän uutisen julkaisua edes tiennyt jostakin Euroopan Unionin jäsenmaasta, jossa ei vielä olisi lain turvaamaa uskonnonvapautta. The Guardianin mukaan Kreikan (jossa ortodoksikristittyjä on 98 % kansasta) lainsäädäntö on tähän saakka sallinut vain kolme laillista uskontoa: kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin.

Kreikan ortodoksisen kirkon papiston edustaja, isä Eustathios Kollas, sanoi The Guardianille uudesta laista:

He (antiikin jumaliin uskovat) ovat kourallinen kurjia, taantumuksellisen ja kuolleen uskonnon henkiinherättäjiä, jotka haluavat paluuta vanhanajan petomaisen pimeyden harhaluuloihin.


Kreikkalainen tietokoneinsinööri ja Olympoksen jumalien ylipappi, tai jotain sellaista, Vasilis Tsantilas puolestaan vakuuttaa vetoavansa Euroopan Unioniin, jos Kreikka ei uuden lain perusteella luovuta hänen uskontonsa vanhoja pyhäkköjä – kuten Ateenan Akropoliin Athenen ja Niken temppeleitä (kuva vieressä) – uskovaisten käyttöön. Lykkyä tykö sekä Tsantilakselle että hänen uskonsisarilleen ja –veljilleen. Varoituksena on sanottava, että heidän ei ehkä kannata pidättää hengitystä siihen saakka, kun Akropolis on taas oikeiden uskovaisten käsissä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän ongelma tuossa karttalaskurissa on? Luulin ensin, että vain minulla on ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Oli varmaan serveri jonkin aikaa jumissa, Nyt taitavat molemmat toimia kunnolla.

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä noita laskureita ollenkaan. Eilen Sitemeter näytti kaikkein suurimman kävijämääräni, viisi kertaa enemmän kuin tavallisesti (sen tuhopolton savupatsaskuvien vuoksi kai- tulostin kaikki taulukot), mutta kartta ja laskuri näyttävät samaa kuin ennenkin. Laskuri oli koko päivän poissa. Olisi ollut hauskaa saada se vuorenhuippu, ne 500 kävijää näkyviin.:)