28.5.2006

Joukkohysteriaa, Rajatapauksia ja muuta kaksinaismoraalia

Kuva: ruotsalainen kovaa soittava Hypocrisy-orkesteri, saitilta voi kuunnella heidän Apocalypse-kappalettaan.

Hesarin bloginpitäjä Jussi Ahlroth kirjoitti blogissaan Rajatapauksia 25.5. paheksuvasti Seiskan päätöksestä julkaista Tomi Putaansuun kuvan etusivullaan (ja oletettavasi sisäsivuillaan myös). Kuva on joidenkin tietojen mukaan lähtöisin Hesarin kuukausiliitteestä vuodelta 1999. Kirjoituksensa, jossa JA mm. ehdotti lukijaboikottia ja jopa haitantekoa kilpailevan lehtitalon tuotteelle, hän oli skribaillut sen jälkeen, kun vietti viikon Lordi'n jäsenten kanssa Ateenan euroviisuhumussa, oletettavasti pitäen silmänsä kiinni orkesterin poikien ja kovasti silmäätyydyttävän tytön ollessa ilman sotamaskejaan.

Lisäksi hän näyttää syyttävän kaupallista kilpailijalehteä - niin - kaupallisuudesta. Jussi ei ehkä "ole miettinyt paljon" sanan hypocrisy suomalaisia vastineita, mitä niitä nyt onkaan, ainakin kai sana kaksinaismoraali tulee mieleen ja tekopyhyys, joka on ehkä liian henkinen toimittajien ammatista puhuttaessa. Muuten, ehkä Seiskan anteeksipyynnöllä ja tuolla samalla sanalla on myös olevinaan jotakin heikkoa yhteyttä.

Tai Jussi ehkä ajattelee aivan viattomasti, että Hesari - ja sisarlehti Ilta-Sanomat - istituutiona eivät enää ole varsinaisesti "kaupallisia", Hesarilla ei päivälehtien joukossa ole kilpailijaa koko maassa, pohjolan perukoillekin kannetaan Hesaria päivittäin, vaikka lukijoiden pääjoukko on tietysti Helsingin ympäristössä. Sellaista tilannetta kutsutaan helposti sanalla monopoli, vaikka ei se ehkä koko hesariryppään lehtikasaan sovikaan.

Tomi Putaansuun ja kumppaneiden kuva oli julkaistu ulkomailla heti Ateenan konsertin jälkeen mm. englantilaisessa Daily Mail -sanomalehdessä.

Joukkohysterialle ei ole kai oikein hyvää selitystä. Lajina ihminen vain jostakin syystä käyttäytyy näin, joissakin tilanteissa virta vie mukanaan niin, että löytyy jopa 180,000 allekirjoittajaa vetoomukseen, jolla pyydetään suomalaisia tiedotusvälineitä pidättäytymään kuvien julkaisemisesta. Samaan luokkaa kuuluvat sellaiset ilmiöt kuin mystiset virustaudit, joita leviää kouluissa silloin tällöin ja joille lääkärit eivät löydä mitään selityksiä - eivätkä kehtaa julkisuudessa tarjota selitykseksi sanaa joukkohysteria. Eli käyttäydymme hieman niin kuin sopulit (sic.)

(Muuten, kateellisena olen lueskellut juttuja Lordin tapaamisesta 80,000 fanien kanssa Helsingissä pari päivää sitten, mukana olisin ollut ilman muuta, jos ei matka olisi näin pitkä. Toivottavasti en olisi ollut yhtä pahasti pullolla päähänlyöty kuin virtuaaliystävä Saaran perikunta, pikaista paranemista!)

En ole päässyt seuraamaan Jussi Ahlrothin kultturikirjoituksia erityisen tarkasti. Hänen bloginsa alaotsikko näyttää olevan Kulttuuria marginaalista ja vähän muualtakin, hän on näin ollen ehkä ottanut minun asiasta mitään tietämättä kovasti kantaa moniinkin kulttuurisesti merkittäviin ongelma-asioihin. Jotkut jopa lähes yhtä tärkeitä kuin kuumimman suomalaisen rock-menestyksen suojaaminen julkisuuden kiroilta. Ei tietysti aivan niin tärkeitä.

Tämä kirjoitus on vähän sellaista kalikan ärähdyttämän koiran puhetta, mutta saattaa siinä olla kuitenkin totuuden siementä mukana.

5 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Kamalan kateellinen ei kannata Kauppatorilla olleille olla, jos et satu olemaan pari metriä pitkä, superloonipäinen, peikonkorvainen ja isorakkoinen olio. Tai kokonaan lateksista :), niin kuin eräät paikalla olleet.

Poika on pikaisesti parantunut ja osaa ottaa jo huumorilla. Kun herättelin sitä vielä kerran varulta viime yönä ja kysyin kuka se on, se sanoi olevansa Mr. Lordi.

Mayatar kirjoitti...

Minusta on vain positiivista, että kansanjoukot on saatu innostumaan myös mediaetiikasta. Eihän se ole yhtä suuri ongelma kuin esim. kolmansien maiden köyhyys mitä aikaisemmassa kommenttilaatikossa sivuttiin. On se silti oivaa, että kansa puuttuu edes pieniin loukkauksiin ja ongelmiin. Minusta kyse ei ollut siitä, että paljastuuko kuva vai ei. Pointti oli enemmänkin siinä, että Putansuu pyysi medialta, että he eivät julkaisisi kuvaa hänestä. Seuraavana päivänä Seiskan etusivulla on A4 kokoinen pärstävärkki. Minusta kyseisellä toiminnalla ei kunnioiteta ihmisiä, jotka haluaisivat pitää viihteen viihteenä; eikä artistia, jonka pyyntöä kustaan silmään. Ja onhan tässä saatu kansanjoukot ei-ostamaan asioita!

hanhensulka kirjoitti...

No onpa hyvä, että niin pian on paranemaan päin, aivotärähdykset eivät ole leikin asia. Minullakin Mr. Lordi tuli yöllä uniin, muuta siitä en sitten kyllä palojon muistakaan.

Ihan hyvä, että kansa innostuu suomalaisuudesta vielä nykyisinkin. Lordi on positiivinen voima, ja selvästi ymmärtää oman arvonsa sekä nuoremmille että vanhemmille faneilleen.

Yleensä, jos julkkis estää jonkun itseään koskevan tiedon tai kuvan julkaisemisen, siinä on joku peitetty syy, jota henkilö ei halua muiden tietävän, koska hän pelkää menettävänsä suosiotaan. Vanhasen ja Karpelan tapaus on lähimenneisyydessä tällainen juttu. Toimittajat ja varsinkin paparazzit, joita meilläkin jo kai on, yleensä pitävät huolen siitä, että piilossa oleva ei siellä kaa pysy.

Lordin tapauksessa ei liene kuvanjulkaisukiellolle muuta kuin kaupallinen syy, Putaansuu pelkää, että hänen kuvansa ei innosta kansaa yhtä paljon kuin Lordi, ja on varmasti oikeassa. Minä tietysti iloisesti uskon, että Putaansuulla ei ole mitään muuta syytä tällaiseen kieltoon.

Toinen kysymys on pitäisikö median totella tätä toivetta. Putaansun kuva on oolut julkisuudessa jo ainakin siis vuodesta 1999, ja tuo aikaisempi kuva täällä oli myös internetistä löydetty, ja on siellä varmasti vieläkin.

Seiska ehkä myi kuitenkin aika hyvin:))

Liisa kirjoitti...

Naamiohuvit, lateksikuoriset ihmiset, tietokone- ja elokuvamainen reality & keskiajan mystiikka on trendi, joka iskee varsinkin nuorehkoihin ihmisiin. Eikös putaansuiden esikuva Kiss leikkinyt ensin naamioilla ja salaperäisyydellä, sitten suosion hiipuessa halunnut itse "paljastuksia"? Vai olenko vallan väärässä?

Kaupallisuudesta, myynnistä, huomaamisesta Lordin kohdallakin on kysymys. Tehokas paketti, jonka vuoksi jengi on tehnyt töitä. Onnea, yritystä, trendin harja - jatko on kiinnostavaa.

Mutta enemmän kuin bändin tuleva menestyminen - kuuntelin yhden bändin jäsenen hiukan sekoilevan haastattelun - minua on koko ajan kiinnostanut fanitus.

Kävinpä siis minäkin kärsimässä vilua ja nälkää hetken aikaa Kauppatorin liepeillä. Olin vahtimassa 12-vuotiasta naisenalkua, minua taas vahti yksi työkseen perheriitoja sovitteleva analyytikko. Hän kuiskutti korvaani naisellisesti käsivarttani pusertaen: "Kyllä täytyy sanoa, että Loiri on ryypännyt kasvonsa pahaan kuntoon."
Ja sitten me lähdimme syömään ja lopuksi Espooseen saunaan.

Muistin juuri, että viime kesältä minulla on ihan oikea sukuroolihahmo suoraan lankomiehen hautajaisista. Siinäpä kaikkine käänteineen niin hyvä (ja tosi!) tarina, että iskenkin heti koneeseen.

hanhensulka kirjoitti...

Toivottavasti syntyi rautaista tekstiä, Liisa.

Lordi on tehnyt sellaista markkinointityötä, josta varmaan suurin osa kaikista muista rokkareista on tällä hetkellä kateellinen. Niin kuin sanoit, mielenkiintoista nähdä miten haippi saadaan jatkumaan. Internet-liikenteen perusteella näyttää, että se olisi jo laantumassa.

Itsellenikin tuli niin paha omatunto Lordin kaupallista puolta ajatellessani, että otin Putaansuun kuvan pois tuolta alemmasta lastusta. Ja aiheutin tänne haamupäivityksen eilen illalla. Toivottavasti lukijani (hah, haa, kuulostaa niin suureelliselta, että itseänikin huimaa) eivät pahastu käytyään täällä turhaan illan aikana:)