18.7.2008

BBC:n Promsit alkavat

Kuva Iltalehdestä

Valitettavasti iki-ihana, komea jopa, Karita Mattila ei laula tämän vuoden ensimmäisessä konsertissa terveyshuolien (kurkkutulehdus) vuoksi. Hänen tilallaan laulaa Richard Straussin Vier letzte Lieder (Neljä viimeistä laulua) amerikkalainen, vähintään kaksikertaa Mattilaa kookkaampi, mahtavaääninen Christine Brewer. Pettymys, pettymys, mutta eiköhän siitä selviä hengissä. Mattilan piti olla myös haastateltavana tauon aikana, mutta nyt sielläkin kuullaan Breweria.

Illan ohjelmassa, BBC:n sinfoniaorkesteri kapellimestarina tšekkiläinen Jiří Bělohlávek, soitetaan Straussin lisäksi Mozartia (Oboekonsertto C-duuri ), Olivier Messiaen'ä Royal Albert Hallin 9999-torvisilla uruilla (Dieu parmi nous eli suomeksi Jumala keskuudessamme), Beethovenia (joka on siis hollantilaista syntyperää niin kuin Arvoisa Lukija ehkä jo nimestäkin on päätellyt, vaikka onkin tiukasti saksalainen säveltäjä koko maailman silmissä) pianolla (Rondoa lykkää h mollissa), ja Aleksandr Scrjabin'ia (Hurmion runoelma) ynnä muuta sellaista. Aluksi kuuluu kuuluvan pönäkkänä Straussin Juhla-alkusoitto, joka kuulostaa samalta kuin nimensäkin, eli vähän niinkuin ääneenluettua Shakespere'a suomeksi käännettynä. (En muuten voi oikein sietää uruilla soitettua musiikkia, mutta se on ns. henkilökohtainen ongelma).

Konsertti kuulunee YLE:llä, mutta jos ei kuulu niin kello 2200 alkaen sitä voi kuunnella suorana lähetyksenä BBC radio 3:lla vaikkapa tietokoneensa kautta.

P.S. YLE:n taukojutustelua kuuluu vetävän kulttuurinkyllästämä Erkki Toivanen, hänhän on nykyisin bloggaajana uusisuomi.fi:llä, jonne on kerätty maailman joka kulmalta entisiä huipputoimittajia, muiden optiouskovaisten lisäksi, kertomaan suomalaisille, miten kurjasti meille tulee vielä käymään, jos emme usko kapitalismin ja globalisaation kaikenvoittavaan epistolaan.

P.P.S. Elliot Carter'in Caténaires'in nuotit näyttävät tiheään rakennetulta risuaidalta ja musiikki kuulostaa soittohetkellä syntyneeltä.

P.P.P.S Ei muuten ole ollenkaan hämmästyttävää, että kirkkomusiikkia sävelletään uruille. Niiden kaikkivoimainen, kaikkialletunkeutuva ja uhkaauhkuva ääni on ainoa aidolta tuntuva allegoria kirkkojen saarnaaman Jumalan kaikenkattavasta olemuksesta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ompas helakka tytön tirpana, tai, sanoko, tyllerö, ettei osu liia kauvas valitsevasta muodsta.

Ripsa kirjoitti...

Myös Korsholman tämänvuotisissa soitoissa Messiaen oli yksi teemasäveltäjistä. Toinen oli Einojuhani Rautavaara.

Ehkä riippuu johtajasta. Mutta ohjelmisto on kai usein monen vuoden juttu, koska orkesterit, yhtyeet ja solistit on hankittava.

Kyllä Bachin urkumusiikkia kuuntelee. Jonkun toisen säveltäjän urkujutut eivät ehkä ole yhtä, miten sen sanois, ajateltuja, mietittyjä. Bach on hyvin abstrakti säveltäjä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Алекса́ндр Никола́евич Скря́би, mistä seuraa, että Skrjabin lienee parempi kirjoitusasu viiksekkäälle säveltäjämmelle.

Jari Sedergren kirjoitti...

Алекса́ндр Никола́евич Скря́бин eli n jäi lopusta tietysti äsken leikatessa pois...

a-kh kirjoitti...

Täydet pisteet ensimmäiselle ja kolmannelle PS:lle. Risuaidoista en ole mitään mieltä.