17.10.2006

Päivän moraliteetti

Ihastuneena on humanistin katseltava ympäröivää maailmaa. Jokainen päivä tuo esille oman, ongelmallisen moraliteettinsa. Eilen ihmeteltiin epäilyttävän suomalaispoliitikon moraalisen mudan oksennusta, tänään voi ihailla madonnamaisen naisen madonnamaisuutta.

Madonna on nimittäin taas saanut lapsen.

Hän meni Afrikkaan ja toi mukanaan valmiin poikalapsen jopa ilman arkkienkelien apua – maailma on mennyt sillä tavalla eteenpäin 2000 vuodessa. Tämäkin poika oli syntynyt köyhään perheeseen, mutta menettänyt äitinsä heti syntymänsä jälkeen ja isä, Yohame Banda, elintaso-ongelmaisena, antoi poikansa orpokotiin nopeammin kuin ehti sanoa HIV/AIDS, pienen Malawin tasavallan suurimman tappajataudin nimen. Pojan, jonka nimi on David Banda, vanhempi veli oli kuollut alle kolmevuotiaana. Davidilla itsellään on malawilaiseen tapaan keskimäärin nelisenkymmentä vuotta nälkäistä elinikää edessään.

Malawin, entiseltä nimeltään Njassamaan, pääkaupunki on nykyisin nimeltään Lilongwe, joka rakennettiin nuoruutensa idealismista pois-rikastuneen, pitkäaikaisen diktaattorin, Hastings Kamuzu Banda’n (tiettävästi ei sukua Davidille), käskystä varta vasten pääkaupungiksi entisen pääkaupungin, Malawi-järveen (entinen Njassa) laskevan Shire-joen rannalla sijaitsevan epäterveen Blantyren, kannettua liian paljon brittiläiskolonialistista painolastia.

Lilongwe onkin oikein kaunis kaupunki, jota ei edes oikein tunnista kaupungiksi väljän rakentamisen vuoksi, varsinkin jos pysyy hallinnon ja talouden keskuksessa. Kuten Meridien Capital hotellissa, jossa olen itsekin asunut jonkin aikaa, eikä eksy laitaosiin, jossa ihmiset asuvat savimajoissa, puhuvat paikallista bantu-kieltä nimeltä njanja (tai chichewa) ja syövät pääasiassa valkoista maissia tai kassavaa, joista keittävät omituisen läpinäkyvältä näyttävää puuroa nimeltä nsima.

Tai söisivät valkoista maissia ja kassavaa, jos niitä olisi tarjolla.

Maassa on nimittäin nälänhätä. Ihmiset kuolevat nälkään ja nälän seurauksiin, tauteihin, jotka voitaisiin helposti parantaa, jos maassa olisi lääkkeitä, tai edes rahaa niiden ostamiseen. Tässä suhteessa Malawi on samanlainen kuin kaikki naapurimaansa, lännen Zambia, pohjoisen Tansania ja etelän Mosambik. Kaikki epäonnistuneen sosialismin näyteikkunoita.

Sen sijaan, että näkisi edessään lyhyehkön jonon nälkävuosia, David näkikin edessään Madonnan, joka tarjosi pelastusta. Ei ole tietoa siitä, kuinka paljon rahaa Madonna on kuluttanut lapsen ostoon, maksamalla tämän isälle, oikeuslaitokselle ja viranomaisille lahjuksia. Se on toki tiedossa, että Madonna perusti Malawiin uuden orpolasten kodin, jota varten lahjoitti rahaa 1.3 miljoonaa dollaria, joka on melko paljon rahaa maassa, jossa ihmiset tulevat toimeen alle yhdellä dollarilla päivässä.

Julkisuudessa on väitelty kiivaasti Madonnan oikeudesta adoptoida lapsia. Malawilaisen orpokodin johtaja, Miriam Njirongo on sanonut (englantilaisen Independent-lehden tämänpäiväisen artikkelin mukaan):

Meidän on oltava totuudenmukaisia. Meillä ei ole varaa pitää huolta tuhansista vauvoista, jotka joutuvat orvoiksi joka päivä. Jos rikkaat ihmiset kuten Madonna adoptoivat edes yhden lapsen, se on merkittävä etu köyhälle Malawille.

Malawin kansalaisoikeuksista huolehtivan vapaaehtoisryhmän johtaja Emmie Chanika on puolestaan sanonut:

Rikkaita ei pitäisi kohdella erilailla kuin muita. Onko meillä (Malawilla) tarvittavat varmistukset, että rikkaat eivät tule tänne ja varasta lapsiamme? Minulla ei ole mitään adoptioita vastaan, mutta haluan, että ihmisten tekevän sen laillisen järjestelmän puitteissa.

Malawin lain mukaan adoptiovanhemman on asuttava maassa vähintään 18 kuukautta ennen adoptiota. Kuinka moni eurooppalainen on valmis tekemään sen, kun adoptiolapsia on saatavissa Romaniasta ja Kiinasta pelkällä rahalla? En tiedä.

Madonnan käynti lapsenhakumatkalla Malawissa on tuonut maan suuret ongelmat länsimaisten ihmisten tietoisuuteen Darfurin, Somalian ja muiden, ehkä akuutimpien nälkäongelmien peitosta. Se ei liene pelkästään negatiivinen asia. Superjulkkisten, kuten Brad Pittin, Bonon ja Madonnan tai jopa Bob Geldofin käyttäminen nälkäairueina on pinnallisesti katsottuna sairasta puuhaa. Mutta vielä sairaampaa on lasten kuoleminen nälkään maailmassa, jossa hyvinvoiva vähemmistö kuolee ylensyönnin tuomiin lihavuusongelmiin.

Siinäpä taas pieni ja sievä moraalinen ongelma itse kunkin pähkäiltäväksi omasta humanismistaan juopuneena.

Muuten, Malawin nimi tarkoittanee ”nousevan auringon kiloa (Malawi) Järven takana”, joka on kuvattu maan runolliseen lippuunkin. Ja njanjaksi sanottuna ”abwenzi” tarkoittaa suomalaisittain ystävää.

16 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Niinpä, moraliteettihan tämä. Tekeekö Madonna oikein? Tekeekö Madonna väärin? Jonkun suomalaislehden mukaan poikaa piilotellaan Malawissa, koska maastalähtölupaa ei ole, adoptio on laiton ja poikaa uhkaa kidnappaaus, uudella äidillä kun rahaa on.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Madonna "pitää" lapsista. Ja rikas kun on, ostaa niitä kehitysmaista kuin seksiorjia.

Eräänlaista pedofiliaa tämäkin?

Kuka kirjoittikaan, että meidän moraalimme on kuin kasa likaisia riepuja?
Taisi olla Ronald Laing.

PS. Humanistina lyön taas "rintoihini" ja vaikerran maailman saatanallista tilaa!

hanhensulka kirjoitti...

Kylla lapsi on jo Englannissa uudessa "mansion"issaan tarkasti muulta maailmalta suojattuna.

Julkisuudessa on ollut paljon palturia taman jutun suhteen, seka puolesta etta vastaan. Tosiasia on, etta Malawi ei pysty lapsistaan viela kunnolla huolehtimaan ja David oli orpokodissa.

Voidaan tietysti vaitella ad nauseam onko yhden lapsen ihmepelastuminen koko maailmanlaajuisen yhteiskunnan kannalta vaarin. Kunkin omantunnon mukaan;)

Moraali on tietysti kuin lajitelma homeisia juustoja, jotkut ovat viela taysin syotavia - jopa herkullisia. Ja loput joutavat sikojen kaukaloon!

Olen >Pariisissa ja hotellin konesta puuttuvat umlautit ae:han ja oe:hon, anteeksi:)

Anonyymi kirjoitti...

Jos miljoona "madonnaa" adoptoi lapsen, se tarkoittaa elämää miljoonalle lapselle.

On maita, joissa vastasyntyneet, varsinkin tytöt, voidaan laittaa kadulle roskaläjän viereen. Näitäkö lapsia ei saisi pelastaa?

Heillä ei ole aikaa odottaa, että heidän synnyinmaansa kehittyisi sille tasolle, että heistä pidettäisiin huolta. Heillä on vain yksi elämä.

Blogisisko

Rauno Rasanen kirjoitti...

Blogisko

Mistä sinä ne miljoona Madonnaa kehität muualla kuin omassa hupsussa idealismissasi!

Tottakai lapsia saa ja täytyykin pelastaa, mutta jos jollekin muutaman lapsen pelastaminen Madonnan tyyliin tuottaa hyvän omantunnon, niin siinä omassatunnossa on jotain vikaa tai se on kerta kaikkiaan naivi.

Rakenteellista ja moraalista epäoikeudenmukaisutta ei tällä tavalla korjata.
Esimerkkinäkin Madonnan tapaus on sosiaalipornoa.

Sitäpaitsi en voi sietää koko ämmää. Pelkkä laskelmoitu tuote. Persoonallisuutta löytyy just sen verran kuin housujen läpi näkyy!

Etappisika kirjoitti...

Mutta etkö Rauno ollut aiemmin myöntyväinen jopa tarpeen vaatiessa astumaan aviosäätyyn mainitun viihdetaiteilijan kanssa?
Suhteenne on sittemmin ajautunut kriisiin?

PS. Eikös se ollut Madonnan varttuneempi kollega, laulaja-näyttelijä Josephine Baker joka aikoinaan adoptoi melkoisen määrän lapsia ympäri maailmaa, joukossa suomalainen Jari-poikakin?
No, vertailuna sitten Brigitte Bardot joka keskittyy suremaan Romanian kulkukoiria ja halaamaan hylkeitä. Linkolalaisuutta ilman flanellipaitaa ja kalastajan ammattia, sano.

Rauno Rasanen kirjoitti...

E-sika

Ei Madonna aviopuolisoksi huolinut, kun mä olen niin vanha romu ja ruma.
Hmm...mutta jospa se adoptoisi minut ihan vaan säälistä. Onhan sillä rahaa.

Täytyy lähettää sille lakimiehen kautta viesti, että alle 500000$ meikää on kuitenkin turha havitella.

*
Brigitte Bardot oli -60-luvulla maailman seksikkäin ja ehkä myös kaunein nainen.
Ehkäpä se on pettynyt miehiin. Mutta eläimet on uskollisia. Hylkeistä en kuitenkaan ole ihan varma...

Ripsa kirjoitti...

Minulla on veljeni minulle lahjoittama oliko se nyt Silja Linen vai sen toisen muovinen harmaahylje, jolla on oikein inhimillinen katse. Tuossa se nyökyttää päätään hyväksyvästi. Harmaahylkeitä pitää varmaan kohta ruveta adoptoimaan, jos(kun?) Selkämeren kalastajat tosissaan saavat "verkkorosvoista" tarpeekseen.

Pari päivää sitten oli uutinen siitä, että ruotsalaiset olisivat onnistuneet jollakin kamalalla ulinakoneella pitämään hylkeitä pois verkoista. Minä haluaisin nähdä tilaston siitä kuinka monta kiloa hyljettä kuolee verkkoihin ja kuinka monta kiloa Selkämeren kalastajat myyvät sitä. Kalalle on olemassa hinta, harmaahylkeelle ei taida olla.

Hylje, vaikka se on vain pieni kopio, on arvokas tuossa, koska se hyväksyy kaiken kirjoittamani toisin kuin moni ihminen. Ennen tuossa oli Rudi-kissani ("Neljä luotia Rudi Dutschkeen"), punainen manx, joka toissakesänä hävisi metsästysreissullaan mökillä. Se ei nyökytellyt, vaan vaati säännöllisin ajoin silityksiä ja puski pois kirjat, muistiinpanot ja pienet koneen kaiuttimet. Joskus se kirjoitti omia muistiinpanojaan omia aikojaan. Ei tullut koskaan sitä apinoiden osaamaa "To be or not to be".

Olen oikein iloinen siitä että Madonna ei voi lukea mitä kirjoitan, joten hänelle ei tule päähän yrittää adoptoida minua. RR, et sinä niitä adoptiorahoja saa! Korkeintaan lähimmäisesi, ja jos niitä ei ole tarpeeksi lähellä, Suomen kassakriisiä kärsivä valtio.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi.

Ehkä kalastajat eivät myy hylkeenlihaa. Eikä niistä enää valuteta traania. Mutta miksi ne sitten haluavat ampua niitä?

Tarkoitus oli sanoa että kuinka monta kiloa KALAA kalastajat myyvät ja millaiset ovat markkinat.

Apajat ovat tietysti käyneet pienemmiksi.

Ihan sama susien suhteen. Syövät ruojat sairaat ja huonot hirvenvasat pois metsästäjien tähtäimistä.

RR, en väitä että olisit susikaan. Hylkeenomaisuudestasi ei pääse perille naamankuvan perusteella!

t:

Ripsa

amnellanna kirjoitti...

Eihän tässä ole olennaista se, että Madonna on rikas ja kuuluisa, vaan se että hänkin on adoptoinut lapsen kehitysmaasta. Siinä mielessä miljoona naista voi olla "madonna", pelastaa jonkun lapsen kuolemasta.

En osaa sanoa mitään Madonnan laulamisesta, kun en ole koskaan kuullut, miten hän laulaa.

Blogisisko

Rauno Rasanen kirjoitti...

Ripsa

Mulla on nykyään harmahtava kokoparta, joten tuon kuvan perusteella minua tuskin tunnistaa livenä.

Muistutan kaulan alapuolelta lähinnä karhua tai valasta.

hanhensulka kirjoitti...

Meidan taytyy odottaa vuoroamme adoptioasiassa; Madonnahan jo adoptoi sen nykyisen aviomiehensa koyhyydesta pois, eika kai hanellekaan suoda kahta sunnatonta onnea samanaikaisesti. Taitaa olla oikea ehta hyva haltija! Toivottavasti loytaa seuraavaksi RR:n, kun tama on jo lupautunut ennakolta naimisiin saakka.

Ripsa kirjoitti...

JOS Madonna seuraavaksi rakastuu eläimiin, niin ehkä silloin RR:llä on mahdollisuuksia. Temppuja tekevä Ursus Arcticus tai suunnattomassa uima-altaassa pärskyvä ja puliseva valas.

Kummassakin tapauksessa tilanne on tosin surullinen. RR:n käy kuin pienen merenneidon: menettää kykynsä puhua.

Valas tosin osaa laulaa. Mutta yleensä se laulaa toisille valaille ja Madonnalla olisi kova työ oppia uusia sävelkulkuja, laulajahan ei ole enää ihan nuori.

Ripsa kirjoitti...

Toisaalta.

Minua sykähdyttää ajatus suomalaisen valaan ja Madonnan duetosta.

Kaunista!

A-K.H kirjoitti...

On teillä jutut. En kykene moisiin syvällisyyksiin. Tuli mieleeni, että Nestori Miikkulainenkin meni sittemmin naimisiin.

Etappisika kirjoitti...

Jaha. Totuudella on taipumus tulla ennemmin tai myöhemmin esiin kuin joukkohaudasta hymyilevä 20-24-vuotiaan miehen kallo.
Nyt siis selvisi tämäkin: Rauno on valaskala. Ettei vielä hiilestä tehty khihihi... Rauno on hiilestä tehty valaskala...