7.4.2005

Älykkäästä elämästä ja piereskelystäkin

Voi sanoa, että kiirettä on ollut niin, ettei ole ehtinyt kunnolla pöksyjä vaihtaa saatikka naputella tätä blogia. Eli työ alkaa häiritä harrastuksia, niin huonoksi on mennyt elämä. Edes kommentteja ei ole ehtinyt analysoida, mutta sunnuntaina tullee siihen olemaan enemmän aikaa.

Blogihenkilö pääsi käymään Pariisissa päiväseltään eilen, kotoa viideltä aamulla ja takaisin iltapimeässä. Siellä oli kylmää ja sateista, vaikka kevät on kyllä pidemmällä kuin Brysselissä. Ardenneilla oli vielä kylmempää. Onneksi henkilö ei polta enää, muuten pitäisi värjötellä kylmissään tunnin välein tienposkessa posket lommolla, ja yskiä keuhkojaan pihalle savun ja kylmän vihoista. Tänään on lähtö Lontooseen ja Bournemouth’iin. Ennustivat sinne viitisen astetta lämmintä ja sadetta, voi tulla jopa räntää. Tervetuloa länsieurooppalaiseen kevääseen.

SETI’n kuunteluohjelmaan blogihenkilö otti osaa monen vuoden ajan. Mutta eipä onnistunut avaruusolioiden havaitseminen henkilön tietokoneella ja niinpä loppui koko touhun. Muistona on 29 kesäkuuta 2003 päivätty todistus seinällä 2500 kuuntelupaketin analysoimisesta SETI’n laskuun.

Tämä tuli mieleen lukiessa Englannin Open University’n ennusteita siitä, että ihmiskunta löytää todisteita elämän olemassa olosta jollakin muulla planeetalla, ja jossakin muussa aurinkokunnassa, jo seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Tämä vieras elämä on OU:n professorien mielestä pelottavan samanlaista kuin omankin planeettamme elämä. Eli rakenteet tulevat hiilestä, otuksilla on aivot ja niiden lähellä silmät tai ehkä vain silmä. Ja tietysti jonkinlaiset kädet, joita täytyy olla vähintään yksi, mutta voi olla useitakin. Rakenteet voivat myös olla silikonista, joka tosin ei ole yhtä hyvä kuin hiili rakentumaan monimutkaisiksi elämän järjestelmiksi.
(Korjaus 29.4.2005: Kuten nimimerkki Timon kommentista ilmenee, tässä olisi pitänyt puhua piipohjaisesta elämästä, vaikka ehkä joillakin naisilla on elämä alkanut vasta silikonin pohjalta. Pahoittelut epätarkkuudesta, joka johtuu englanninkielen liiasta vaikutuksesta blogihenkilön humanistinaivoissa.)

Ehkä Arvoisaa Lukijaakin kiinnostaa tieto, että kaukaa katseltuna paras näkyvä merkki oman maapallomme elämästä on eläinkunnan piereskelystä ilmaan nousseet kaasut, erityisesti märehtivät eläimet ovat hyviä kaasuntuottajia. Mutta blogihenkilö näyttää muistavan, että keskimääräinen mies piereskelee kahdeksan litran verran päivässä ja nainenkin päästelee kuuden päivälitran vauhdilla.

Blogihenkilö on ajatellut niin kauan kuin muistaa, että meidän maapallomme elämä ei ole ainoalaatuista. Tämmöiseen uskominen kuuluu samaan harhaan kuin maapallokeskeisyys maailmankuvassa aikanaan. Avaruus on henkilön (ja aika monen sellaisenkin henkilön, jonka tulisi asiasta jotakin järkevää tietää) uskon mukaan täynnä elämää, jotkut muodot jopa älykkäitä. Ihminen on elänyt ajattelevana oliona vasta häviävän pienen ajan. Ihmisen olemassaolon aika on lyhyt, niin kuin pierua vertaisi hirmumyrskyyn ja vielä lyhyempikin. Jos saamme elää lajina, edessä on hetki, jossa joudumme päättämään sen, miten suhtaudumme älykkääseen avaruusolioon. Varmaan niin kuin suhtaudumme yleensäkin vieraisiin, eli yritämme tuhota sen. Ja ehkä tuhoamme itsemme siinä samalla.

Muuten, se että silikoni kasvattaa älyä on jo tietysti todistettu täällä maan päällä. Nimittäin blogihenkilö on ollut huomaavinaan silikonirintojen ja älyn yhteyden. Joku nuori, näppärä nainen, jolla ei ollut mitään sanottavaa ennen kuin asennutti silikonirinnat, onkin niiden kanssa antamassa lausuntoja lehdissä ja jopa televisiossa perinteisesti älyä vaativissa asioissa, tai vetämässä televisio-ohjelmia. Jotkut kirjoittavat jopa omia kolumnejaan.

Arvoisa Lukija ottanee huomioon, että blogihenkilö ei mitenkään ylenkatso isoja silikonirintoja, päinvastoin, eikä ajattele, että niiden vuoksi ei ansaitsisi paikkaansa television auringossa ja lupaa sanoa mitä ajattelee asioista parhaaseen television katseluaikaan. Ihmetystä on herättänyt se, että ilman isoja rintoja näiltä henkilöiltä ei ole kysytty kantaa asioihin, mutta rintojen kanssa lausunnoista ollaan oltu kiinnostuneita.

Mutta siitä avaruuden elämästähän tässä piti puhua. Koska kaasuilla on havaitsemisen kannalta niin merkittävä rooli, pitäisi ihmiskunnan kollektiivisesti päättää tulisiko piereskely kieltää laeilla vai ehkä jopa vaatia, että sitä pitäisi jokaisen harrastaa entistä enemmän ulkoavaruuden olioiden auttamiseksi heidän tarkastellessa maapalloa ja ihmetellessä onko siellä ehkä älykästä elämää.

Sitä taitavat monet täällä maanpäälläkin ihmetellä ja jopa ajatella, että sellaista ei täältä löydy. Blogihenkilö ei halua ottaa tähän asiaan mitään vankkaa kantaa.

9 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Hahhah, olitpas hauska tänään. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Hanhensulka heittäytyy populääriksi näköjään. Sitä se Parriisin raitilla dallailu teettää...

Noista ulkopuolisista olioista. Poika katsoi eilen videolta Signs-leffan, jossa naamaansa vääntelee Mel Gibson jopa Gibsonille harvinaisen epäaidosti. Leffassa on vihreä mies eikä muuten ihan pieni olekaan. Gibson lyö siltä koukkuromet poikki ja kostohan on likellä ihan lopussa, ja onneks Gibson on Gibson, joten se pelastaa lapsensa lopussa. Tapahtuu MIRACLE. Gibsonille rooli on sikäli hyvä, että hän pääsee käyttämään papinlipereitä.

Ja sitten muita maan ulkopuolisia pulinoita. Kerberokseen suomennettu Jared Diamondin essee Pääsiäissaaresta on tuhtia luettavaa. Lukekaa, lukekaa. (Tai en tiedä missä muodossa se suomennos on, mutta neglanninkielinen oli myös hyvin mielenkiintoinen.)

Ruu Morbidi

Timo kirjoitti...

Elämä voi rakentua silikonista vain samassa mielessä kuin Kaliforniassa on Silicone Valley.

hanhensulka kirjoitti...

Silikoni on lähes hiilen veroinen elämän rakennusaine. Me olemme hiiliperäisiä siksi, että hiiltä on runsaasti tarjolla, jos ei olisi, silikoni kelpaisi tilalle ja sitäkin on tarjolla runsaasti.

En tarkoittanut keinoelämää kommentilla, vaikka sen pohdiskelu on myös mielenkiintoista, täytyy miettiä johónkin tulevaan blogiin.

Timo kirjoitti...

Sen alkuaineen nimi on pii, englanniksi silicon. Silikoni (silicone) on pii-happi-polymeereista käytetty nimitys. Silikonien merkitystä mahdillten piipohjaisten elämänmuoojen rakennuasineena en osaa arvioida.

hanhensulka kirjoitti...

Kiitos korjauksesta Timo, tein pienen lisäyksen tekstiin, vaikka voi olla, että se on liian vähän liian myöhään.

Timo kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Timo kirjoitti...

Timo said...


Eipä kestä. Tajuan nyt, että aiempi kommenttini oli huomautukseksi aivan liian epäselvä. Olen liikkunut liikaa nyyssipiireissä: siellä tällaisista sekaannuksista tulee aina hirveästi kaikenlaista irvailua ja nipotusta. Se, ettei lisäkseni kukaan muu ottanut asiaa esille, osoittanee, ettei käännösvirhe ollut tällä kertaa
monellekaan häiriöksi.

Pahoittelen omia kirjoitusvirheitäni. (Sellaisen vuoksi poistin edellisenkin.) Yritän opetella kirjoittamaan vapautuneemmin, ja tämä siitä seuraa...

hanhensulka kirjoitti...

Humanistisaiteilla ei tieteellinen tieto ole niin hyvin hallinnassa. Mutta yritän olla tarkempi tulevaisuudessa. Minä olen seuraillut vain paria kirjallisuusaiheista saittia aikaisemmin, mutta kyllä niilläkin herjat saa helposti virheistään, mikä on ihan oikein.