13.4.2005

Nörtti-

Bloggari MariaKristiina, entinen ylpeä feministi, on vetänyt (hyvin) lievät herneet nenäänsä käymälän kutsuttua häntä wannabe nörtiksi. Blogihenkilö ei tunne kumpaakaan keskustelun osanottajaa eikä kyseistä asiaakaan, joten on erityisen hyvin sopiva kommentoimaan sitä.

Mikä on ”nörtti”? Totuus niin kuin nörtin määritelmäkin ovat niin liukuvia, että on vaikea sanoa, mitä niillä itse asiassa tarkoitetaan.

Nörtistä blogihenkilölle tulee hakematta mieleen pyöreät, suurehkot silmälasit, huono iho ja ryhti, aihekeskeinen ja vihkiytymättömille käsittämätön puheenparsi ja olemattomat sosiaaliset taidot. Tässä määritelmässä on se huono puoli, että se kuvaisi kaikkia niitä teini-ikäisiä poikia, joiden vaatteet eivät ole aina siistit ja ”värikoordinoidut”, eli lähes jokaista viidentoista ikävuoden tienoilla olevaa poikaa jokaisessa maailman maassa. Kasvettuaan vanhemmiksi heistä tulee yleensä jotakin muuta kuin nörttejä, kuten Nokian puhelimien muovikuorten suunnittelijoita tai ammattijärjestöjen talousasiantuntijoita.

Tytöt eivät helposti voi olla nörttejä. Tosin joistakin naisista saattaa sellaisia tulla, jos eivät pääse naimisiin tai opiskelemaan kieliä tai sosiologiaa vaan joutuvat Otaniemeen.

Mutta onhan nörttiys paljon muutakin kuin näitä ulkoisia tuntomerkkejä. Englanninkielessä kai vastaava käsite on "geek". Tämä on ehkä nykyisin parempi nörtin vastine kuin ”nerd”, josta nörtti lienee alun perin tullut suomenkieleen, vaikka näiden ero on vielä jossakin määrin huojuva. Ja geek tarkoittaa:

"1. A person who is single-minded or accomplished in scientific or technical pursuits but is felt to be socially inept.
2. A person regarded as foolish, inept, or clumsy.
3. A carnival performer whose show consists of bizarre acts, such as biting the head off a live chicken"


Eli nörtti olisi näin innostuneen yksioikoinen ja taitava jollakin tekniikan (tai tieteen alalla), sosiaalisesti taitamaton, kömpelö henkilö, joka tekee omituisia temppuja, mm. puree eläviltä kanoilta pään irti.

Se, että henkilö kirjoittelee blogia, kun voisi tehdä jotakin järkevää (esimerkiksi onkia kaloja mato-ongella ja heittää saamansa kalat takaisin veteen, tai kirjoittaa yhtä romaania kolme vuotta ilman toivoa sen julkaisemisesta), tekee hänestä auttamatta nörtin. MariaKristiina siis selvästi omaa nörtin olemuksen ja voi näin olla tyytyväinen tilaansa, paitsi, jos lopettaa bloginsa skribellyksen ja palaa taas normaaliin maailmaan.

Ja tästä tulikin mieleen, että blogihenkilö sattui tässä joku aika sitten Maalbeek’in metroasemalla näkemään arvostetun suomalaisen MEP:n, Lasse Lehtisen, jota voisi helposti luulla MEP:ksi naamioituneeksi nörtiksi. Niin erehtyväinen on ihminen.

7 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

http://www.sitra.fi/index.asp?DirID=59&DocID=4192
- Heheh!

hanhensulka kirjoitti...

Omakuvaa on helppo tehdä, jos on peili käytössä!

hanhensulka kirjoitti...

Liisa,
tarjoamassasi linkissä oli myös tämä lause: "Verkko on väline, eikä kotisivujen hankinnan syyksi riitä se, että kaikilla muillakin jo on."

Ja miksi ei riittäisi, riittää se autonkin ostoon ja blogi on hieman halvempi:)

Liisa kirjoitti...

Katsos tämä, alin kuva vasemmalta, se suuaukinen.

http://www.tukkk.fi/tutu/vanhat/scanning2003/photos_scanning2003.htm


- Liittyy siihen, kun mainitsit Otaniemen & linkitit sen naisiin : =)

Mää vain avitin tuon julkaisun eräässä osiossa. Pörröpää on meidän sallatinvääntäjä : O )

Heather kirjoitti...

Great work!
[url=http://luupqgpi.com/uvet/qhpp.html]My homepage[/url] | [url=http://ioeebtfl.com/pnco/vggl.html]Cool site[/url]

Troy kirjoitti...

Nice site!
My homepage | Please visit

Keith kirjoitti...

Good design!
http://luupqgpi.com/uvet/qhpp.html | http://rrpsdxll.com/njnb/jzxd.html