13.11.2006

Uutishimoa

Minä olen Hanhensulka ja olen uutisriippuvainen, uutisnisti. Aluksi käytin vain kevyttä kamaa kuten Maaseudun Tulevaisuutta, Pohjois-satakuntaa ja Aku Ankkaa, mutta siirryi nopeasti tuhdimpaan tavaraan: ensin Aamulehteen, sitten Keskisuomalaiseen ja lopulta sorruin Helsingin Sanomien lukijaksi. Nykyisin luen jopa Ilta-Sanomia ja Iltalehteä, suoraan keskushermostoon ruiskautettuna internetiltä.

Ja jos sanomalehtiä ei ole välittömästi käytössä ahmin aikakauslehtiä, jopa Parnassoa, Muinaistutkijaa, Niin ja Näin-lehteä, Nuorta Voimaa ja Kirjailija-lehteä jotka kaikki olen tilannut levittäjiltä omaan postilaatikkoon pudotettaviksi. Suomessa käydessäni ostan jokaisen kulttuuri- ja ilmailulehden joka sattuu silmiini. Seutulan turvatarkastajat nuuhkivat epäluuloisena lehtilastiani, heillä ei ole vielä siihen koulutettuja koiria. Ja utelevat, onko kama tarkoitettu vain omaan käyttöön. Häpeissäni yritän joskus piilottaa lehtiä housuihini, varsinkin jos olen sortunut ostamaan Suomen Kuvalehden.

Onneksi joka-aamuisen uutishimoonsa saa nopeaa tyydytystä halvalla internetin välityksellä, esimerkiksi saitilta nimeltään The BigProject.co.uk/news, joka listaa suuren joukon sanomalehtiä ja muita uutislähteitä ympäri maailmaa.

Saittia katsellessa on mielenkiintoista mietiskellä sanomalehtien tulevaisuutta.

The Independent lehden tämän aamun numerossa on asiasta laajahko haastatteluartikkeli otsikolla The Future of newspapers. Jutun mukaan Piers Morgan, Daily Mirror 'in jokin aika sitten kenkää saanut värikäs ja kärkevä päätoimittaja kiteyttää asiaa näin:
Every newspaper has a great future online. End of story. Within five years every newspaper will be free and they'll all be online. And if they're not, they should be. There will still be a presence in print but that will be for older readers and you will find that anybody under the age of 35 will only read newspapers online.

Eli hän ennustaa, että viiden vuoden sisällä jokainen sanomalehti on saatavilla ilmaiseksi internetin kautta. Tai jos ei ole, niin ainakin pitäisi olla. Hänen mukaansa paperilehdet ovat vain vanhemmille ihmisille ja kaikki alle 35 -vuotiaat lukevat lehtensä on-line.

Itse pidän kovasti paperin tunnusta käsissäni ja luen päivittäin kahta tai kolmea paperilehteä. Ja lisäksi puolta tusinaa on-line-lehteä eri puolilta maailmaa.

Ongelmana on-line-lukemisella on se, että maksusysteemit ovat vielä liian alkeellisia ja useimmille luottokorttien käyttäjille jossakin määrin pelottavia. Vanhan Visa-korttini tilalle annettiin pankista hiljan älysirulla varustettu kortti ja sen jälkeen internetillä maksaminen tuli niin vaikeaksi, että en ole sitä alkukokeilun jälkeen edes viitsinyt yrittää.

Hesarista ostin aikaisemmin lukuoikeutta silloin tällöin. Viimeksi ostamani 20 euroa meni vanhaksi huomaamattani. Oli silloin käyttänyt ehkä parin euron verran lukuoikeutta, eli Hesari sai mahtavien tulojensa lisäksi minulta vielä 18 euroa ylimääräistä. Arvoisa Lukija voi arvailla vituttaako!

Mielestäni parhaita on-line lehtiä ovat Washington Post ja New York Times, olen molempien sähköpostilistalla ja molempien artikkeleita on helppo lukea näytölaitteelta ja usein niitä tulee jopa tulostettuakin, että voi ärtyneenä tehdä paperille sivumerkintöjä ja alleviivailla sinisellä ja punaisella kynällä samalla, kun höröttelee tyytyvästä naurua tai kiristelee kiukkuisesti hampaitaan.

Taidan kuitenkin olla Piers Morganin kanssa lehtien tulevaisuudesta samaa mieltä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Brittiläinen Guardian on online-lehtien aatelia - mielestäni sikäläiset laatulehdet ovat vielä parempia kuin amerikkalaiset. New York Review of Booksissa on taivaallisia pitkiä artikkeleita, myös New Yorkerista löytyy usein hyvää tekstiä.

Hanhensulka kirjoitti...

Joo, kyllä Guardian on hyvä. Luen sitä paperilla pari kertaa viikossa. Sen koko on jotenkin käteen sopiva: tabloidia suurempi ja broad sheet'iä pienempi. Independent on ehkä monipuolisempi, mutta tämä on makuasia ehkä. New Yorker'ia kun lukee saa amerikkalaisista kulttuurimielessä ehkä liian hyvän kuvan. Hieno lehti.