Kuva Independent.ie:ltä, irlantilaiset ääntenlaskijat sekoittamassa eurooppalaista edistystä
Kumpaakin näistä ei voi saada samanaikaisesti, on joko unohdettava toimiva demokratia tai erottava Euroopasta.
Miten demokratian voisi parhaiten määrittää. Ehkä se sisältäisi jotenkin tällaista:
Demokratia on asioita ymmärtämättömän vähemmistön tekemiä päätöksiä välinpitämättömän enemmistön asioista.
Mitä vieraampi vallan keskus, sitä suurempi välinpitämättömyys.
Irlanti on puhunut.
Äänestettyään ensin Euroviisuedustajakseen kalkkunan, irlalantilaiset päättivät äänestää koko Euroopan kohtalosta, joka Unionin merkillisten vanhojen sääntöjen perusteella oli pudonnut irlantilaisten käsiin. Heistä äänestyskoppiin vaivaitui alle 50 %, joista karvan verran yli puolet äänesti Lissabonin sopimuksen kumoon (näin ainakin näyttää tätä naputellessani).
Tämä tapahtui maassa, joka vähän yli kolmessa vuosikymmenessä on muiden eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla raahattu väkisin samalle vuosisadalle meidän muiden kanssa ja kustannettu perunoita kaluavasta maatalousyhteiskunnasta teollisuuden ja kaupankäynnin mestariluokkaan. Ja lisäksi Eurooppa on lähettänyt heidän joukkoonsa rauhankyyhkyjä, kuten Harri Holkerin, houkuttelemaan irlantilaisia olemaan tappamatta toisiaan enempää kuin on eurooppalaisen tavoitetason mukaan suotavaa ja kohtuullista.
Puolet Irlannissa äänestäneistä on jotakin 0.5 % eurooppalaisten äänestäjien yhteismäärästä. Eli 0.25 % eurooppalaisäänestäjistä päätti loppujen puolesta, että Lissabonin sopimus ei ole Euroopan asukkaiden kannalta riittävän hyvä asia. Heistä ehkä viisi tai kuusi oli lukenut sopimuksen, kukapa viitsisi tosissaan kahlata läpi 270-sivuista asiakirjaa, joka on kirjoitettu jollakin oudolla kielellä, joka muistuttaa erehdyttävästi englantia.
Toisaalta, voisin yrittää lyödä vetoa, jos olisi rahaa vedonlyöntiin, että juuri Suomen eduskunnassa sopimuksen puolesta äänestäneiden enemmistö ei ollut vaivautunut lukemaan sopimusta, eikä tule lukemaankaan.
Tämä ei ole luottamattomuutta poliitikkoihin ja demokraattiseen parlamenttiin. Päinvastoin. Se osoittaa, että luotan heihin sokeasti, ja luottavaisesti tiedän, että tämä sopimus, niin kuin monet muutkin äänestetyt tärkeät paperit, on jäänyt lukematta. Vain todelliset poliittiset geekit kuten ulkoministeri Stubb ja entinen ulkoministeri Tuomioja ja sen sellaiset, joko innokkaat tai muuten idealistiset poliitikot, viitsivät näitä lukea. Ja joka tapauksessa kansanedustajien äänestyssormea käyttävät poliittiset puolueet, joiden päättäjistä suurin osa on myös jättänyt nämä paperit lukematta, mutta puolueella kuin puolueella on asiasta puoluepoliittinen päätös, jota kaikkien on tietenkin noudatettava.
Mitä pirua demokratia oikein on.
Kaikki maat käyvät määrävälein äänestyskopeissa äänestämässä itselleen edustajat parlamentteihin ympäri Eurooppaa ja sitten heihin ei luoteta. Äänestysprosenteista toki tiedämme, että suuri osa kansalaisista ei ole kiinnostunut yhteisten asioiden hoidosta. He ovat kiinnostuneita tärkeämmistä asioista, kuten julkkisten rakkauselämästä, potkupallotuloksista, ja Linda Lampeniuksen rintakupin koosta. Ja tietysti siitä, että saavat ostettua ruokaa, voivat lentää aurinkorannoille silloin tällöin ja pystyvät vaihtamaan ylihintaisen autonsa uuteen kahden tai mahdollisesti kolmen vuoden välein, eikä satasenttinen litteä tv'kään olisi pahitteeksi.
On kai erityisen typerää olettaa, vaikka olen kyllä kieltämättä näin itsekin monet kerrat olettanut, että 'tavallinen kansalainen' ymmärtäisi politiikasta enempää kuin pääministeri Vanhanen ihmissuhteista.
Parlamentit valitaan ajamaan yhteisiä asioita seuraaviin vaaleihin saakka. Poliitikot tehkööt päätökset äänestäjiensä puolesta, eikös tätä eurooppalaista demokratiaa kutsuta myös edustukselliseksi kansanvallaksi. Tuskin poliitikkojen päätökset ovat paljoakaan huonompia, tai parempia, kuin 'tavallisten kansalaisten', joten vaihtoehtoa ei taida demokratian puitteissa olla. Tietysti on suuri joukko 'tavallisia kansalaisia' (heitä tapaa erityisesti blogeilla, häpeäkseni on sanottava, että tälläkin itseasiassa, ja lehtien yleisönosastoilla), jotka usein olettavat pysytyvänsä hoitamaan asioita paremmin kuin julkkispoliitikot, entiset mallit ja urheilijat. Nämä menkööt ehdolle vaaleihin, jos haluavat demokraattisia päätöksiä tehdä, ja, jos tulevat valituiksi, tehkööt sitten päätöksiä omantuntonsa mukaan meidän tyhmempien puolesta.
Tai toisaalta voimme unissamme vaeltaa ruusunpunaiseen Utopiaan, Uuteen Uljaaseen Eurooppaan, jota toimivan demokratian puutteessa vallitsevat 'asiantuntijat'.
Ja Platonin esimerkin mukaan valtaapitävässä joukossa ei saa olla runoilijoita.
5 kommenttia:
Joku toimittaja ilmoitti jossakin, että ei käsittänyt Lissabonin sopimuksesta tekstiä lukiessaan yhtään mitään.
Että jos joku sitten Irlannissa on painostanut Ei-äänestykseen, ja sanonut, että Eurooppa yrittää tuhota Irlannin vanhat katoliset arvot (luulisin että viittaus tarkoitti avioeroja ja abortteja), niin johan siitä joka toinen miespuolinen irlantilainen on kirkastunut äänestämään EI. Varmaan moni nainenkin, jonka mielestä katolisuus suojelee perheitä.
Minusta populismi pitäisi kieltää kansainvälisin laein!
Myönnän kyllä että minulla ei ole sopimuksesta aavistustakaan. Jotenkin hyvin tunteenomaisesti pidän sitä eurooppalaisen kulttuurin mahdollisena mesenaattina...
Ah, sinulla on optimistinen luonne Ripsaseni, mutta voit hyvin olla oikeassa:)
Tänä iltana kuulin BBC:llä kun joku no-äänen antanut 'miespuolinen irlantilainen' sanoi, että äänesti niin koska ei tiennyt mitään koko sopimuksesta.
Ehkä se on yhtä hyvä syy äänestää demokratiassa kuin mikä muu tahansa!
Demokratia on enemmistön diktatuuria.
Olen joo silti optimisti, koska uskominen siihen että Eurooppa kuolee just, kun irlantilaiset äänestivät kuin äänestivät, on hölmöä.
Eurooppa on olemassa sitä paitsi jopa ilman EU:ta...
Joissakin pienissä puulaakeissa, sanotaan vaikka pienen yhdistyksen puitteissa, tuo 'enemmistön diktatuuri' pitää kyllä paikkansa. Demokraattisessa 'kansanvallassa' asia ei ole ihan yksiselitteisesti niin.
Paremminkin on kysymys 'vähemmistön diktatuurista'.
Vähemistönä ovat ensinnäkin puoluekoneiston päättäjät kabineteissaan, ja jopa äänestäjät, jotka päättävät kaikkien muiden puolesta, nukkuvienkin, vaikka usein ovat selvästi vähemmistö koko populaatiosta.
Tuossa Irlannin äänestyksessä 25 % koko irlantilaisäänestäjäkunnasta sanoi 'ei', ja vain prosentin murto-osa koko 'Euroopan' äänestäjäkunnasta. Silti näyttää siltä, että päätös on kaikkia meitäkin sitova.
Huvittavaa on se, että kaikki julkisuudessa esitetyt irlantilaisperustelut ei-äänelle ovat sellaisia seikkoja, jotka eivät ole Lissabonin sopimuksen alaisia. Puolustusyhteistyöstä on jo olemassa omat sopimukset, samoin aborttiasioista jne.
Kuvaavin perustelu on se aiemmin mainittu mieshenkilö, joka äänesti 'ei', koska ei tiennyt mistä oli kysymys.
Aika tylyä, really;)
'Eurooppa'-huomiostakin voisi vähän väitellä, mutta tunnen uuden blogin olevan tulossa, joten jääkööt siihen!
Lähetä kommentti