3.3.2005

Puunhalaajat: Maapallo tukehtuu paskaan! siis

Maapallo ei ehkä pelastukaan käyttämällä vesivoimaa, vaikka puunhalaajat, kuten blogi-henkilökin, ovat niin kaikille vakuutelleet. Arvoisalle Lukijalle tämä ehkä tulee yllätyksenä, ainakin oli yllätys blogi-henkilölle, kun sen New Scientist lehden 26.2.2005 julkaistusta numerosta luki. Humanistina ei tietysti kehtaisi tunnustaa lukevansa tällaista edistyksen äänitorvea, mutta ajan hermolla on blogi-henkilönkin tietysti pysyttävä.

Tiedosta on kiinnostunut myös International Panel on Climate Change, joka on perustettu selostamaan maapallon tuhoutumista huolestuneen näköisenä.

Lehden mukaan veden patoamiseen perustuva vesivoiman hyväksikäyttö ei ole lainkaan ”puhdas” energian muoto. Itse asiassa kasvihuonekaasuja syntyy moninkertainen määrä verrattuna saman energiamäärän tuottamiseen polttamalla fossiilisia polttoaineita. Esimerkkinä lehdessä on brasilialaisen Para’ssa sijaitsevan Curua-Una –padon päästöt, jotka ovat 3.5 kertaisia vastaaviin fossiilipäästöihin nähden.

Ja tämä ilmeisesti johtuu osaksi siitä, että patojärvien alle jäänyt, mätänevä biojäte sisältää hiiltä, joka vapautuu mätänemisprosessissa ja joutuu kaasuina ilmakehään.

Eikä tässä kaikki (pieni propaganda ei ole koskaan pahasta). Ensimmäinen mätänemispaukku on tietysti suurin mutta sama jatkuu vedenpinnan laskun ja nousun vaikutuksesta jolloin uutta kasvillisuutta jää veden alle. Veden pohjassa pitkään makaava biojäte synnyttää happipulan vuoksi metaanikaasua, joka pakenee ilmakehään, kun vesi kulkee sulkuporttien läpi. Ja metaanikaasu on 21 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Blogi-henkilö ei osaa sanoa tämän merkitystä. Kuitenkin, kasvillisuushan poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja näillä padoilla siitä siis tehdään metaania, joka on paljon hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu. Eli padot ovat kasvihuoneautomaatteja. Ja tietysti tämä olisi otettava huomioon Kioton sopimuksen päästölaskelmissa jolloin kolmannen maailman maat, jotka ovat investoineet länsimaiden puunhalaaja-radikaalien suosittamaan vesivoimaan, osoittautuvatkin nettosaastuttajiksi.

Yllä oleva on blogi-henkilön omaa, tunteikkaan puunhalaaja-asteen tietämättömyydellä kirjoitettua tekstiä New Scientist’in tekstin perusteella. Kuka tahansa kettutyttö kirjoittaisi asiasta suuremmalla asiantuntemuksella. Vastuu sen ymmärtämisestä jää lukijalle, blogi- henkilöhän on puoliksi savolaista syntyperää (huom. susirajan alapuoliset, ”savolaiset” on eräs suomalainen vähemmistökansallisuus.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Me tarkkailemme blogi-henkilön tapaa linkittää tekstiä. On mahdollista että ette olekaan kommunisti, mutta täysin poissuljettua se ei ole.

hanhensulka kirjoitti...

Kiitos kommentista. Elämässä ei pitäisi juuri mitään mahdollisuutta sulkea oven taakse. Koskaan ei tiedä koska ovi pamahtaa auki ja itse paljastuu ikävällä tavalla housut kintuissa ilman selitysmahdollisuutta.