25.4.2006

Aggressiivijuhlapäivä


Monet teistä Arvoisista Mieslukijoista ovat ehkä vaivaantuneet ainakin kerran joka kuukausi siitä, että kaikki muut miehet näyttävät erityisen komeilta – jotenkin raa’an särmikkäällä tavalla – joka erityisesti tuntuu vedättävän herneitä nenään.

Jopa se naapurin nyssykkä Virtanen, joka joskus heittää huulta aidan yli vaimon kanssa, tuntuu armottoman puoleensavetävältä ja itse asiassa – ja jos oikein tarkasti asiaa katsoo – jopa varteenotettavalta kilpailijalta.

Miehillä on ilmeisesti kautta aikojen ollut erityisesti yksi päivä kuukaudessa, jolloin tällainen käyttäytyminen on erityisen silmiinpistävää. Nimittäin Evolution and Human Behaviour –lehti ilmoittaa viimeisimmässä numerossaan, että naisten kuukautisilla ja miesten käyttäytymisellä on vissi yhteys.

Erityisesti naisia lohduttanee, että tälle on olemassa luonnollinen selitys.

Kuva: Liverpool FC Jari Litmanen

Rob Burriss, Liverpoolin yliopiston (aivan, minäkin olin yllättynyt, että siellä on yliopisto, olen aina luullut, että Liverpool on pelkästään jalkapalloseura, jossa on satunnaisesti huonosti menestyviä suomalaisia potkupallon potkijoita), siis tämän Liverpoolin yliopiston biologian tutkija on tutkinut miesten käyttäytymistä ja todennut, että kuukausittaiset ärhentelypäivät johtuvat naisten luonnollisesta kuukautiskierrosta – eli syy on tietysti naisessa!

Nähtävästi mies käyttäytyy tavallista hyökkäävämmin silloin, kun omalla naisella on meneillään ne hedelmälliset päivät. Uhittelun kohteeksi mies valitsee näinä aikoina yleensä kovan näköisiä lihaskundeja, joita hän yleensä koko muun kuukauden ylenkatsoo ja pitää – varmuuden vuoksi – jotenkin tyhminä.

Tieteellisesti tutkija Burriss selittää ilmiön niin (paperi on saatavissa Burrissin omalla saitilla nimellä "Effects of partner conception risk phase on male perception of dominance in faces"), että – ilmeisesti – naiset juuri kuukauden strategisesti tärkeimpänä päivänä valitsevat lemmekkäiden feromoniensa kohteeksi juuri tällaisten potentiaalisten laumanjohtajatyyppien vomeronasaalisen elimen, joka sijaitsee jossakin nenän sopukoissa (kts. kuva vieressä).

Oman kultansa nainen on aikanaan valinnut rakkauden sokaisemana, joten sen päivän todelliset tarpeet ja valittu siippa ovat jonkinlaisessa oppositiossa, ja mies tietysti korkealla emotionaalisella älyllään vaistoaa tämän ja ryhtyy pitämään vihaa varsinkin komeita miehiä kohtaan.

Tutkimus osoitti myös, että miehet näinä päivinä jopa näkevät toiset miehet komeampina kuin muulloin, joten heille käy vihanpidon kohteeksi kai kuka tahansa kaksilahkeinen otus, jopa se naapurin Virtanen.

Asiasta kirjoittava The Guardian –lehti ei sano, onko rakastajattaria pitävillä miehillä useampia kuin yksi ärhentelypäivä kuukaudessa. Loogisesti ajatellen näin pitäisi kai olla.

Eli vaimoilla on hyvä syy epäillä miestään uskottomuudesta, jos tämä on ärtyneellä päällä useampana kuin yhtenä päivänä kuukaudessa.

5 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Olenkin tässä miettinyt että mistä se johtuu että mies on ollut poikkeuksellisen äkeä. Tätyy ruveta tekemään tarkempia selvityksiä. :)

Hanhensulka kirjoitti...

Et sitten kerro, että minä annoin vihjeen, jos miehes on kovinkin suuri!!! Jos on pienempi kuin minä, niin ei sitten ole väliä;)

Karpalo kirjoitti...

Se on lyhyempi kuin sinä, mutta tuskin pienempi. :) En kerro en. Se on ihan outo, ollut jo joitakin viikkoja, johtuu siten mistä tahansa, en tiedä.

hanhensulka kirjoitti...

Hei, älä siltä nyt ballsseja murskaa vaan tämän kirjoituksen takia. Voi sillä olla joku muukin syy ärtyisyyteen kuin feromonien hajut, biologia ei ole mikään eksakti tiede vielä;))

Karpalo kirjoitti...

:)