20.10.2005

Bloginpitäjän oikeudet ja velvollisuudet


vat askarruttaneet meitä kaikkia. Jokainen angstiin taipuvainen, eli kai jokainen, lastunikkari istuu tietysti sotkuisessa huoneessaan tai keittiönsä pöydänvieressä kaiket ajat otsa rypyssä yrittäen miettiä onko olemassa lakeja, jotka rajoittaisivat, ahdistaisivat tai palkitsisivat rahallisesti bloginpitäjistä tihkuvan luovuusmannan, lastunikkarien lahjan maailman kaikille Arvoisille Lukijoille.

Onneksi on olemassa vain 46-vuotinen ja vielä nuoremmin ilakoiva Sedis ja yksi sanfranciskolainen järjestö, jotka ratkaisevat tällaisia vaikeampia asioita meidän kaikkien vähemmänkykenevien puolesta.

Kaikki tietysti muistamme ulkoa Sediksen aikoinaan julkaisemat lyhyet ja näppärät bloggaajan ohjeet (jotka oli siis tarkoitettu vain keskustelun avaamiseksi, ja sehän jälkivellookin laidasta laitaan blogistanian mantereiden välillä, niin kuin tsunami maanjäristyksen jäljiltä.)

Electronic Frontier Foundation (kuva on var... lainattu heiltä) on julkaissut kesäkuussa 2005 Legal Guide for Bloggers, joita voi ihastella täältä ja lukeakin, jos viitsii niin kuivaan tekstiin keskittyä.

EFF kertoo meille mm., että Ööö:
The difference between you and the reporter at your local newspaper is that in
many cases, you may not have the benefit of training or resources to help you
determine whether what you're doing is legal. And on top of that, sometimes
knowing the law doesn't help - in many cases it was written for traditional
journalists, and the courts haven't yet decided how it applies to bloggers.


Joka siis sanoo (vapaasti suomennettuna), että "olet huonommin koulutettu ja kyvyttömämpi kuin paikallislehden toimittaja ja sen lisäksi et pysty ymmärtämään lakitekstiä. Ja joka tapauksessa lain tunteminen ei auta, koska se on kirjoitettu traditionaaliselle journalistiporukalle eivätkä lakituvat ole vielä bloggereiden täyttämiä". (tai jotain sen suuntaista)

Että sekin on nyt sitten tiedossa.

EFF:n saitti on muutenkin oikea bloggarin aarreaitta. Että käykääpä vilkaisemassa, jos ei ole tähdellisempää tekemistä, niin kuin pään kaivelua synteettisen kuidun löytämiseksi.

4 kommenttia:

Hillitty Kukko kirjoitti...

Ihq! Liitin blondin blogiini joskus loppukesästä, kun on niin sievä :)

t: -C-

hanhensulka kirjoitti...

No niinpä on. Siellä vakituiseen käyvät eivät kuvaa hevillä näe (on niin alhaalla), jos vain lukevat säännöllisesti lastujasi.

Muuten se blondi on täällä (dacoylla):
http://personal.inet.fi/taide/dacoya/dacoyblogg.htm
eikä hillityllä kukolla, joka on kyllä muuten hieno saitti, jota myös lueskelee mielikseen.

Hillitty Kukko kirjoitti...

Tästähän minä saan hyvän syyn uuteen järjestykseen sivupalkissani :)

t: -C-

Anna Amnell kirjoitti...

Minäkin otin tuon kuvan sieltä talteen, mutta kun en ole lukenut tekstiä en ole vielä laittanut sitä blogiini. Minua on häirinnyt tuo kirjoituskone. Vai mikä se on?

Pirkko