29.10.2005

Kirjoituskuukausi

on alkamaisillaan kuten muualla Kun kirjoitan-blogi (Marraskuussa syntyy romaani jos toinenkin) ja varmasti muutkin ovat jo kauniisti maininneet, eli marraskuu on monelle ympäri maailmaa totinen kirjankirjoituskuukausi. Asiasta kertoo laajasti Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n sivu, jota voi lukea vaikka tästä. Viereistä kuvaa klikkaamalla Arvoisa Lukija pääsee suoraan National Novel Writing Month-sivustoille.

Samalla mainostettakoon tässä, vaikka sitä nyt leviävää meemiä ei blogihenkilö muuten ehdi tehdäkään, uutta kirjallista blogia, jonka nimi on Kirjaksi? ja jossa harrastajakirjoittaja kirjoittaa nöyränä ja miellyttävällä äänellä kirjansa syntymisestä. Anita Konkan Sanojen vihjeen perusteella blogihenkilö vilkuili Juha Itkosen Apulogia ja Linnunradan liftaajan kirjoituksia myös (näin ehkä selvisi se, kuka on välillä käväissyt tilastojen mukaan hipaisemassa henkilön ihastukseksi näitä lastuja Laosista asti.

Henkilö ei ole ehtinyt muuten lastuja paljoa viime aikoina lueksia eikä veistellä, koska on kuljettanut, viihdyttänyt, juottanut ja syöttänyt omaksikin ilokseen rakkaita uusia sukulaisia Australian Perth'istä saakka (miksi niitä lasten appivanhempia voisivat toiset appivanhemmat kutsua?). Näytettiin näille vähän Brysseliä, Antwerpeniä, Amsterdamia ja Pariisia. Ja henkilö pääsi tietysti valokuvaan Shakespeare ja Co:n edessä miellyttävän lämpimänä pariisilaisiltana.

Samalla täytyi ostaa kirja, joksi valikoitui 16 eurolla Milan Kunderan The Art of the Novel (1988, Faber and Faber Ltd), johon ehkä täytyy palata syksyn aikana joissakin muissa yhteyksissä. Kunderahan kirjoitti ranskaksi, ja tämän kirjan alkuperäinen nimi on ollut L'Art du roman, julkaistu ensimmäisen kerran jo 1968 (Editions Gallimard).

Kundera näyttää antavan määritelmän globalisaatiolle (vaikka ei tietysti käytäkään tätä muotisanaa):

Unity of mankind means: No escape for anyone anywhere.

Kiiltomadolla on julkaistu kesäkuussa otsikolla Autenttisen eurooppalaisen historia Arto Rintalan arvostelu Liisa Saariluoman kirjasta Milan Kundera - viimeinen modernisti (Faros 2005). Lisää tietoa Kunderasta löytyy vaikkapa täältä.

Täytyy vielä mainita, että Antwerpenistä löytyi jonkin pölyisen divarin hyllyltä 12 euron arvoinen Jacob ja Wilhelm Grimm'in The Complete Illustrated Stories of the Brothers Grimm (Chancellor Press, 1986, painettu Unkarissa). Blogihenkilö on tuijottanut hämillään kirjan 852-sivuista, liimalle haisevaa olemusta ja ihmetellyt, koska tämäkin tulee luetuksi. Loistavassa puhalluksessa (Onko kirja statussymboli) Lassi Kämäri arveli juuri, että Karamazovin veljekset sopivat paremmin sotaväen puolustusaseistukseksi kuin kirjahyllyn koristukseksi (tai jotakin sellaista). Henkilön hyllystä löytyvällä kopiolla onkin 1098 Kariston julkaisemaa sivua, joten ehkä Lassin puheissa on hiukan perääkin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minahan se olen taalla vaellellut ja kovasti kirjoituksistasi pitanyt. Kiitos paljon!

Hanhensulka kirjoitti...

Ensin ajattelin, että Laosista on joku eksynyt tänne, mutta kun jälkiä näkyi useammin aloin toivoa, että olisi ihan oikea lukija. Mukava tavata:))

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hauska tutustua!

Tänään olenkin käynyt monta kertaa, kun sähelsin linkkiä omaan blogiini. Eka kerta nääs ja eihän se meinannut onnistua, mutta siellä se nyt on ja tällä kertaa tulin ihan kotioven kautta. Ei ihan pöllöä.