19.7.2006

Pulp fiction-kunkku Spillane kuollut


Edellisen vuosisadan eniten julkaistu kirjailija, Mike Hammer-hahmon luoja Frank Morrison ”Mickey” Spillane on kuollut.

Kirjailija Spillane on sanonut taiteestaan mm. näin: …violence will outsell sex every time, but combined they will outsell everything

Eli suomeksi: …väkivalta myy paremmin kuin seksi, yhdessä ne myyvät paremmin kuin mikään muu

Hän lupasi lisäksi koskaan olla käyttämättä henkilöhahmoa, jolla on viikset (moustaches) tai joka juo konjakkia (cognac), koska ei osaa tavata kumpaakaan sanaa.

Spillane väitti kirjoittaneensa ensimmäisen romaaninsa I, The Jury (vuodelta 1947) yhdeksässä päivässä (suomeksi kirja ilmestyi vasta 1968 nimellä Minä olen valamiehistö).

Spillanen kirjoista tehtiin myös elokuvia ja kaksi televisiosarjaa. I, The Jury on filmattu kahdesti (1953, 1982). Hammer-elokuvista paras on ehdottomasti Robert Aldrich’in ohjaama nihilistinen noir-filmi Kiss Me Deadly vuodelta 1955. Tosin Spillane ei pitänyt siitä itse, koska se oli liian taiteellinen ja lisäksi filmin nimestä puuttui pilkku. Kirjan nimi oli nimittäin Kiss Me, Deadly. Spillane käski kirjan julkaisijaa tuhomaan 50,000 ensimmäistä kopiota, joista myös puuttui otsikon pilkku. (Voi olla, että tämä on ns. urbaani legenda.) 80-luvulta muistetaan seksistä putsattu televisiosarja, jossa Stacy Keach näytteli Hammer'in osan.

Spillane näytteli itsekin, mm. Mike Hammer’ia vuoden 1963 filmissä The Girl Hunters.

Raymond Chandler’ia (Philip Marlowe'n luoja) ja Spillanea tuli nuorukaisena luettua paljon australialaisen Carter Brown’in lisäksi. Chandler oli tietysti kirjallisessa arvostuksessa (jos sana sopii tähän yhteyteen) selvästi ”ylempänä” kuin Spillane. Chandler itse on kutsunut Spillanea kirjoittavaksi gorillaksi ja sanonut: ...pulp writing at its worst was never as bad as this stuff...”, eli vapaasti suomeksi: ”...kioskikirjallisuus pahimmillaan ei ole ollut yhtä huonoa kuin tämä paska...”. Happamia ovat… jne, Spillanehan möi kirjojaan paljon enemmän kuin Chandler, vaikka eipä kai hänenkään tarvinnut puutteesta kärsiä.

Muiden kirjojensa lisäksi Spillane julkaisi kaikkiaan 13 kulttiaseman saanutta Mike Hammer -tekstiä. Hän julkaisi myös kaksi lastenkirjaa ollessaan jo yli 70-vuotias.

2 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Minusta oli ylipäänsä yllättävää, että Spillane eli edelleen. Oman genrensä ehdotonta eliittiä, happamat Chandlerille vaan. Edustaahan Mike Hammer yhteiskunnallisesti, asenteellisesti jne aika mustavalkoisia arvoja, mutta mitä siitä.

Spillanen Yö-kirjan(Gummerus 1971) takakannesssa on seuraava teksti:

"Pitkän ja uuvuttavan päivän jälkeen on illalla rentoutumiskeinona hyvä dekkari tai seikkailuromaani paikallaan. Sen avulla laukaisee jännityksen ja siirtää ajatukset pois työstä. Spillanen "Yö" on tällainen dekkari, jännittävä viimeiseen sivuun asti. Loppuratkaisu miellytti minua lakimiehenä erityisesti, se oli samaa huippuluokkaa kuin koko kirja. Suosittelen ostettavaksi ja luettavaksi."

-Veikko Vennamo
(ja kansahan sen tietää...)

hanhensulka kirjoitti...

Eipä yhtään yllätä, että Vennamo oli kioskikirjallisuuden ystäviä, hänessä oli poliitikoksi paljon muutakin inhimillistä ja maanläheistä.

Täytyy sanoa, että minäkin yllätyin siitä että oli vielä elossa. Vaikka eihän tuo ollut vasta kuin 88 vuotias, juuri hiljan keski-iän ylittänyt mies:)

Toivotaan keveitä multia haudallensa!