10.7.2006

Kuvatorstai: Muutos



Wiertz-kadulla Brysselissä uuden Parlamenttirakennuksen varjossa on outo patsas, joka kuvannee euro-rahayksikön voittoa ja kansallisten valuuttojen häviämistä.

Kuvassa on ylimpänä tietysti euron symboli, jota pitää kädessään nainen käsi pystyssä. Itseasiassa vähän samaan tapaan kuin Marianne, Ranskan tasavallan uhmakkaan paljasrintainen ja - vallankumouksen symbolina - frygialaismyssyinen allegoria vapaudesta, joka vuodesta 1792 alkaen symbolisoi Ranskan epäonnistunutta, ensin terroriksi, sitten Robespierre'n ja myöhemmin Napoleonin yksinvallaksi muuttunutta toivorikasta vallankumousta.

Euro-patsaassa näkyy alimpana hahmoja, jotka näyttävät olevan hukkumaisillaan. Koko patsas muistuttaa jollakin tasolla monia hukkuneiden patsaita ympäri maailmaa, mm. Tampereella Kuru-laivan Siilinkarin luona tapahtuneen haaksirikon muistomerkkiä.

Euro-patsas on muutoksen symboli ja käy näin hyvin kuvatorstain muutos-teemaan.

Kuvassa näkyy myös kadun nimi: Rue de Wiertz – Wiertz laan.

Antoine Wiertz oli belgialainen taidemaalari (1806-1865), jonka kuvat ovat täynnä kauhua ja niitä on tuskallista katsoa. Yksi hänen teemoistaan sopii hyvin tähän muutos-teemaan: elämän ja kuoleman rajapinnan tutkiminen kuten esimerkiksi hyvin ahdistavissa tauluissa Giljotiinilla irrotettu pää ja Ennenaikainen hautaus. Viimemainittu on saanut aiheensa Wiertzin aikalaiselta Edgar Allan Poe ’lta, joka kirjoitti samannimisen kauhutarinan.

Euron luominen on yksi merkittävimmistä muutoksista Euroopan historiassa. Wiertzin giljotiinilla irroitettu pää symboloi hyvin Euroopan kansalaisten hidasta tottumista uuteen valuuttaan, monet laskevat vieläkin hintoja mielessään vanhoilla valuutoilla. Ennenaikainen hautaus symboloi myös hyvin samaa muutosta: Euroopan kansalaiset eivät olleet täysin valmiita muutokseen, joka oli poliitikkojen ja liikemiesten väkisin läpiajama, vaikka saattoi hyvinkin olla edullinen Euroopan talouselämälle ja ehkä ihmisillekin. Vanhoilla valuutoilla laskemisen voi nähdä (Wiertz' in) enneaikaisesti haudatun epätoivoisena kurkkimisena kiinnipysyvän arkunkannen raosta.

Wiertz ’in vähän tunnettu, kauhuntäyteinen museo on Euroopan parlamentin lähellä, mikäli Arvoisa Lukija haluaa laimentaa ylitsepursuavaa onneaan Brysselin käynnillä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, ensi viikolla voin miettiä otanko ohjelmaan.

Hanhensulka kirjoitti...

Vierailu ký helposti parlamenttivierailun yhteydessä, paikka on "kulman takana" meppien lasilinnoituksesta.